Ylläs-Levi 67 km K i Finska Lappland som expertkommentator

Ylläs-Levi 2018 karta över spåret

Ylläs-Levi karta över spåret 2018

Ylläs-Levi banprofil 2018. Höjdkurva.

Ylläs-Levi banprofil 2018

Ylläs-Levi 67 km K i Finska Lappland

Jag jobbar en del för Visma Ski Classics med att publicera texter på deras hemsida och skriva artiklar i tidningen Pro Skiing, som kommer i november varje år. I höst har jag även fått i uppdrag att skriva om några av loppen på bloggen. Hittills har jag skrivit om La Sgambeda, Kaiser Maximilian Lauf och Toblach-Cortina. Nu är turen kommen till Ylläs-Levi som går av stapeln i norra Finland 14 februari.

Starten Ylläs-Levi 2017. Foto: Magnus Östh.

Starten Ylläs-Levi 2017. Foto: Magnus Östh.

I april kommer jag för första gången i mitt liv vara på fastlandet i Finland. Min studiekamrat Dane Lenaker hälsade på oss i Uppsala 2007 när vi bodde där. Då ville jag maxa hans dagar i Sverige så en söndag i mars såg vi först SM-finalen i bandy på Studenternas och sedan drog vi österut för att ta färjan till Åland. För att avsluta historien så kan jag säga att det inte händer alltför mycket en söndag i mars i Ålands enda stad Mariehamn.

Kommentering
Jag kommer inte att åka Ylläs-Levi, som är ett 67 km långt klassiskt lopp mellan de två finska orterna i norr. Däremot kommer jag att kommentera loppet för Visma Ski Classics engelskspråkiga sändning. Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. Jag har gjort ett par mindre kommenteringsjobb tidigare, men inget sådant här. Jag kommer även att kommentera ytterligare ett lopp i Europa i vinter.

Ylläs-Levi 2017. Petter Eliassen till vänster, innan han stack ifrån klungan och vann solo. Foto: Magnus Östh.

Ylläs-Levi 2017. Petter Eliassen till vänster, innan han stack ifrån klungan och vann solo. Foto: Magnus Östh.

Banan
Ylläs-Levi är ett relativt nytt event, åtminstone i officiell form. Premiärupplagan i vintras var även med som final i Visma Ski Classics. Jag såg slutet av loppet på TV och det var ett sådant där vackert vinterlandskap som många längtar till.

Jag vet inte hur många höjdmeter det är på banan, men jag gick in på elitåkare Kjetil Dammens träningsdagbok på Movescount och där stod det 1596 meter stigning och 1666 meter drop. Om det stämmer (låter mycket om man tittar på banprofilen) så är det ganska mycket stigning på 67 km om du jämför med Vasaloppets dryga 800 meter på 9 mil. Här kan du se hans data från loppet: http://www.movescount.com/moves/move151215415

Goda chansen till att träffa tomten i Levi. Foto: Magnus Östh.

Goda chansen till att träffa tomten i Levi. Foto: Magnus Östh.

Visma Nordic Trophy
Förra året instiftades Visma Nordic Trophy, som en cup i cupen med de fem sista eventen i Visma Ski Classics som alla går i Norden. Nu är inte Årefjällsloppet med längre, så nu är det fyra lopp i den tävlingen istället. Precis som i hela cupen är Ylläs-Levi final.

Sammanfattningsvis
Varför ska du då åka Ylläs-Levi? Jag har ju inte åkt själv, så jag kan inte berätta hur det är där. Men jag själv ser verkligen fram emot att se Finska Lappland och den fantastiska natur som väntar där. Det känns också spännande att det är final i Visma Ski Classics, vilket gör att elitåkarna kanske inte går och lägger sig innan kl 22.00 utan istället blir kvar på lördagens bankett. Och kanske kan man få se både jultomten och den finska skidikonen Juha Mieto.

Fakta
Lopp: Ylläs-Levi
Deltävling i Visma Ski Classics: Sedan 2017
Huvuddistans: 67 km klassiskt, lördag 14 april 2018
Hemsida: www.yllaslevi.com
Sida på Visma Ski Classics: www.vismaskiclassics.com/event/yllaes-levi
Ski Classics Play: https://play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classicswww.play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classics

Skidspåret nedanför alpinbackarna i världscuporten Levi. Foto: Magnus Östh.

Skidspåret nedanför alpinbackarna i världscuporten Levi. Foto: Magnus Östh.

Resultat Ylles-Levi 2017, 67 km K

Damer

 1. Katerina Smutna, Team Santander (nu Bauer Ski Team), 3:13:53
 2.  Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, 3:13:53
 3. Justyna Kowalczyk, Team Santander (nu Team Trentino Robinson Trainer), 3:20:32

Herrar

 1. Petter Eliassen, Team LeasePlan, 2:48:3
 2. Andreas Nygaard, Team Santander, 2:49:37
 3. Stian Hoelgaard, Team LeasePlan, 2:49:38
Katerina Smutna spurtslog Britta Johansson Norgren i Ylläs-Levi 2017. Jag tror det var sjätte gången hon spurtslog Britta förra säsongen. Kanske ändring 2018. Foto: Magnus Östh.

Katerina Smutna spurtslog Britta Johansson Norgren i Ylläs-Levi 2017. Jag tror det var sjätte gången hon spurtslog Britta förra säsongen. Jag tror det blir ändring på det 2018. Foto: Magnus Östh.

Juha Mieto är fysiskt större än de flesta andra människor, vilket syns på bilden när han avfyrar startskotte i Ylläs-Levi 2017. På 70- och 80-talen tog han många mästerskapsmedaljer, dock inget individuellt guld. Foto: Magnus Östh.

Juha Mieto är fysiskt större än de flesta andra människor, vilket syns på bilden när han avfyrar startskottet i Ylläs-Levi 2017. På 70- och 80-talen tog han många mästerskapsmedaljer, dock inget individuellt guld. Foto: Magnus Östh.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ylläs-Levi 67 km K i Finska Lappland som expertkommentator

 1. Julian Schönfelder skriver:

  Hur många tittare finns på Ski Classics egna tv nuförtiden?

  • Erik Wickström skriver:

   Ingen aning. Det blir ju mindre på webben när det direktsänds på TV i fler länder. Samtidigt så börjar Play-tjänsten utvecklas så jag tror det ändå är ganska bra med tittare där, inte minst efter loppet.

 2. Janne skriver:

  Sänder Svt Ski Classics iår också?

Kommentarer är stängda.