Borås Ski Marathon 2018 the story

Borås Ski Marathon 2018 resultatlista

Borås Ski Marathon 2018 resultatlista

Borås Ski Marathon 2018. Martin Gotting, Erik Wickström, Rickard Bergengren och Simon Grenlöv

Borås Ski Marathon 2018. Martin Gotting, Erik Wickström, Rickard Bergengren och Simon Grenlöv

Borås Ski Marathon på Borås skidstadion

Borås Ski Marathon på Borås skidstadion

Jakob Böhm klagade på en väggning

Jakob Böhm klagade på en väggning

Resultat Borås Ski Marathon 2018 finns här.

Med en dryg timme kvar till Västgötaloppet känns det hög tid att skriv the story från förra helgens Borås Ski Marathon, som också var mitt första långlopp för säsongen. Så sent har jag nog aldrig åkt min första tävling.

Sportdrycken från Skip funkade fint

Sportdrycken från Skip funkade fint

Med flytt och mycket jobb har höst- och vinterträningen blivit knapp. Jag tränade faktiskt bara 9 timmar i form av träningspass i januari, vilket såklart är väldigt lite. Men i träningsdagboken står det ändå 18 timmar eftersom jag räknar ungefär en femtedel av tiden som instruktör, även om jag långt ifrån har träningspuls så mycket som en femtedel av tiden. Jag tänker ändå att det ger någonting.

Bra start
Eftersom jag inte kört SkiErg, Racefox-tester eller hårda pass med andra på länge hade jag dålig koll på min form, som jag annars anser mig vara bra på att uppskatta. Starten gick i alla fall och Dr Grenlöv satte bra fart direkt. Efter bara någon kilometer blev vi en grupp på sju personer, som också sedan blev topp sju i loppet. Alltså Markus Jönsson, Martin Gotting, Joakim Lindberg, jag, Rickard Bergengren, Simon Grenlöv och Jesper Nilsson.

Ulf Wickström

Ulf Wickström

Det var perfekt för mig, lagom stor grupp. Jag låg mestadels sist i klungan och trivdes med det. Skönt att slippa söka position. Efter 3,5 av 10 varv ryckte Markus Jönsson. Jag visste att han skulle vinna och det var ganska väntat att han skulle rycka ungefär där han gjorde. Jag försökte inte ens gå med.

Bra samarbete
Gotting gick med och jag tror han följde 1-2 varv. Roddar-Jocke följde med lite grann, men slog av när han insåg att det inte skulle gå. Simon och jag hamnade i duo (Rickard och Jesper längre bak) och närmade de oss Jocke. Då slog Jocke av helt på tempot och väntade in oss. Bra tänkt och en taktisk självklarhet för mig, men ovanligt bland skidåkare som istället brukar köra på ordentligt tills de blir ikappkörda.

Sedan körde Simon, Jocke och jag ca 1,5 varv innan Simon släppte. I mitten av loppet kände jag mig stark. Sedan hade Jocke och jag ett bra samarbete och hjälptes åt med dragjobbet fram till sista varvet, då jag blev frånåkt uppför. Jocke var helt enkelt bättre än mig, inte mycket att säga om.

UIF-gänget förutom Gotting

UIF-gänget förutom bl a Ramhult och Gotting

Sista varvet solo var tungt. Jag orkade knappt uppför Intersportbron-backen sista gången, men klarade mig i alla fall utan att saxa. Jag har stakat alla långlopp sedan Vasaloppet 2014 och jag tror inte jag har saxat på tävling en enda gång sedan 2015.

Jättenöjd
Det blev en 4:e-plats, vilket jag är våldsamt nöjd med. Jag trodde nog faktiskt inte det skulle räcka så långt efter den hösten och vintern. Nu vet jag att topp 100 i Vasaloppet är inom räckhåll. Det känns som jag för ut allt när det väl är tävling och nummerlappen är på.

Det ska dock sägas att det här är ett av mitt sämsta långloppsresultat på flera år, så visst är mitt träningstillstånd inte som det borde. Racefox-värdena var inte bra, jag har aldrig fått så mycket stryk av Gotting och jag har aldrig haft så lite marginal ner till Rickard och Dr Grenlöv. Dessutom vann jag ju det här loppet förra året och var fyra i år.

Martin Gotting, stark som fan i år

Martin Gotting, stark som fan i år

Men som sagt, jag är jättenöjd med att det inte är någon katastrof. Stort tack till ett bra arrangemang och tack för alla hejarop för blogg, pod etc. Och perfekt drickalangning från pappa och UIF.

Skidorna
Madshus Propulsion stakskidor cold (51:orna). Första tävlingen, tidigare tränat 30 min på dem och inte testat dem mot andra skidor. Vallade bara upp ett par. Vet ej slip eller höjder. Vallade av Jan Flodin med två olika Start-pulver blandade samt raka 2 mm och 1 mm till tryckande rill.

Jag var supernöjd med glidet. Hade ungefär som de andra i klungan. Aningen sämre i början, aningen bättre efter ett par varv. Lite bättre än Jocke som jag åkte mest med. Skidorna i sjumannaklungan gick ungefär lika, förutom Rickard som hade klart bäst.

Återkommer med fakta från klockan och Racefox, nu är det snart Västgötaloppet.

Data från Polar V800
Tid (satte på lite innan stängde av lite efter): 1:51:28
Sträcka: 38,4 km
Snittfart: 20,7 km/h
Maxfart: 47,5 km/h
Totalstigning: 675 m
Totaldrop: 695 m

Marika Sundin, Catharina Ramhult och Gnosjö på damernas prispall

Marika Sundin, Catharina Ramhult och Gnosjö på damernas prispall

Herrarna prispall Borås Ski Marathon 2018

Herrarna prispall Borås Ski Marathon 2018

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.