Borås SKs KM 10 km K masstart 2018 the story

Resultat Borås SKs KM 10 km K masstart 2018 H21

Resultat Borås SKs KM 10 km K masstart 2018 H21. En sekund före Rickard. Så nära har han aldrig varit på skidor.

Resultat Borås SKs KM 10 km masstart 2018 finns här. Jag blev först, 1 sekund före Petter Persson.

Förra året var Borås SKs klubbmästerskap en av årets roligaste tävlingar. Då var det en mil masstart skejt i snabbföre. Då blev det full gas direkt och i år var inget undantag. Jag är medlem i Borås SK (eftersom jag har verksamhet på skidstadion), Ulricehamns IF (den klubb jag tävlar för) samt min moderklubb Hestra IF (där barnen går i skidskola).

Borås skidstadion

Borås skidstadion

Fick släppa i början
I år gick KM tors 15 mars. 4 varv på en 2,5 km-slinga på Borås skidstadion. Snabbfört. Rickard Bergengren och Simon Grenlöv, som utvecklats fint den här vintern har varit nära mig på flera lopp. Nu på bara en mil kände jag mig inte helt safe och det skulle visa sig bli stenhårt.

Doktor Grenlöv fullständigt flög ut ur startblocken. Första varvet körde han som en galning och jag fick släppa ca 20-30 meter. Hade jag kört absolut helt max hade jag kanske åkt med, men jäklar vad han stakade. Rickard Bergengren satt med medan Petter Persson och jag jobbade oss ikapp efter ca ett varv. Andra varvet lugnade det ner sig lite grann, men det gick fortfarande fort, så jag höll mig i den bakre delen av fyrmannaklungan.

Ryck med 1,5 km kvar
På tredje varvet stötte Rickard (om jag minns rätt) så att Simon flög av. Han åstadkom enligt egen utsago “den värsta väggningen jag varit med om”, vilket är stora ord. Men att tappa 1 minut på några kilometer i ett millopp i snabbföre är minst sagt skitmycket.

Boråstrion Simon Grenlöv (snyggaste tävlingsdräkten), jag och Rickard Bergengren

Boråstrion Simon Grenlöv (snyggaste tävlingsdräkten), jag och Rickard Bergengren

På fjärde varvet började jag äntligen känna mig pigg och gjorde mig redo att vara med i leken. Samtidigt märkte jag att Rickard och Petter mattades av lite. I backen med 1,5 km kvar gick jag upp och körde det jag hade (96 procent av maxpuls i stakning uppför) och fick lucka. Men Rickard och Petter tog in i de långa nedförsbackarna.

Långspurt som höll
Med 400 meter kvar var de ikapp. Jag såg det komma så jag saktade ner så jag kunde åka aningen lugnare i ca 30 s innan de kom ifatt. Då lade jag mig i rygg på Petter i ca 100 meter och gjorde sedan en kontraattack med 300 meter kvar som de nog inte var beredda på så tidigt. Det höll.

“Rutinen vann”, sa funktionärerna efteråt. Och ja, jag var jättenöjd med hur jag lade upp loppet. 10 km är inte sprint, man ska hålla på i nästan en halvtimme. Men det kommer nog inte dröja jättelänge förrän juniorerna akterseglar mig på 10 km.

Enligt Polar V800 – hela passet finns här
Tid: 25:44
Sträcka: 9,78 km
Snitthastighet: 22,8 km/h
Totalstigning: 180 meter
Fall enligt: 160 meter
Medelpuls: 160 (85 procent av max)
Maxpuls: 180 (96 procent av max)
Väder: Minns inte riktigt, men visst var det typ -5 grader på kvällen. Konstsnö. Snabba spår pga tö nyligen.
Skidor: Madshus Redline Cold 207 cm. En stakvariant på Redline
Slip: Blå av Tomas Söderberg
Valla: Slängde snabbt på ett lager Swix Svart Marathon, kanske inte optimalt men ville inte göra mer för ett KM.

Sista 2,5 km-varvet: Snittfart 23,5 km/h och snittpuls 166 (88 procent av max)

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.