Skidåkning på Sjömarkens 5 km-spår för löpning med turskidor

Jag har fullständigt spårat gällande skidåkning bortanför prepparerade skidspår nu.

Pappas gamla turskidor Fischer E99 från 90-talet med SNS-bindning funkade hyfsat på stigar, men de är 215 cm långa med stålkanter samt behöver vallas. Jag har inte vallat fäste för egen träning sedan 2011 och vill inte heller göra det.

Alpina Woody Step med Rottefella BC-bindning (back country-bindning)

Alpina Woody Step med Rottefella BC-bindning (back country-bindning)

Så det ena ledde till det andra och plötsligt hade jag köpt ett par 200 cm långa turskidor med fiskfjäll i fästzonen av modell Alpina Woody Step med Rottefellas lite grövre back country-bidning. Skidorna är i sammanhanget en relativt billig modell. Skorna blev en hyfsad modell tror jag, Alpina BC1600. Vågar inte tumma på komforten i sådana kängor. Annars tycker jag tvärtom gällande att åka lopp på skidor, alltså att man då ska lägga krutet på skidorna och inte på skorna.

Kul med nytt område att lära sig
Jag är helt ny inom back country-åkning och det känns superkul att lära sig mer om skidbredder, bindningsalternativ, teleskopstavar och olika varianter för att få fäste (fiskfjäll, stighud, vallningsbart etc).

Ida blev lite förvånad när jag köpt ny utrustning då jag redan har 22 par längdskidor och 9 par skidskor, och det kan man ju till viss del förstå. Men jag skyller på att det är en del av mitt jobb. Kanske blir det artiklar om urban back country i en tidning nära dig snart!

Turen igår blev 1 timme på stigar hemma i Sjömarken. Först runt löpspåret på 5 km och sedan upp mot Hulebo. Funkade fint, men lite lurigt i nedförsbackarna ibland. Utrustningen levererade! Lagom längd på skidorna för ändamålet, inte allt för tunga och bra bärighet utanför snön. Aningen skav mellan två tår dock. Stavarna är ett par gamla bambustavar från Idas framlidne släkting, men ett par lite längre är på ingång.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skidåkning på Sjömarkens 5 km-spår för löpning med turskidor

  1. Per Lenndin skriver:

    Hej Erik
    Då blir nästa steg Randonéturer i fjällen/alperna!!! That´s the shit☺

    /Per Lenndin

Kommentarer är stängda.