Trallpunkslistan i Puls FM

Det finns en lokal reklamradiokanal i Borås som heter Puls FM. Den drivs av boråsprofilen Fredrik Sandgren, som ofta hörs som speaker och moderator på olika event i trakten. En annan som jobbar där är Karolina Gustavsson, som sedan några år tillbaka är helt såld på löpning.

När jag är med på radio brukar det vara i P4 Sjuhärad, men jag har även fått den äran att vara med i Puls FM. För ett par månader sedan fick jag även vara med i min frånvaro. De har ett program som heter ”Top 10 efter 10”, där de frågar boråsare om sina topp tio-listor, med vissa kommentarer.

Karolina Gustavsson på Puls FM och jag i Broloppet-tröjan från premiärloppet år 2000. Jag minns att jag hade 1 h 24 min, vilket var 4 min bättre än Göteborgsvarvet som jag också sprang det året. De västliga vindarna bar fram löparna på bron.

Karolina Gustavsson på Puls FM och jag i Broloppet-tröjan från premiärloppet år 2000. Jag minns att jag hade 1 h 24 min, vilket var 4 min bättre än Göteborgsvarvet som jag också sprang det året. De västliga vindarna bar fram löparna på bron.

Jag gick all in på trallpunk och skrev mejlet nedan, som spelades upp och lästes upp i radio. Riktigt nöjd med listan om jag får säga det själv!

Top tio efter tio
Jag hade ett ganska stort musikintresse på högstadiet och gymnasiet. Dels genom att spela i band och att gå på konserter på Rockborgen, Kåren i Göteborg mm. Men också genom att lyssna väldigt mycket på musik. Mest blev det svensk trallpunk, eurotechno samt Metallica och Iron Maiden.

Den här listan blir Best of 90-tals-trallpunk, som vissa kanske känner till genom samlingarna Definitivt 50 spänn. Det är lätt att skratta bort trallpunken som brötig och dåligt producerad vänstermusik av pojkar som på sin höjd kunde tre rockackord. Men det är så mycket mer än så!

1) Egon – De lyckliga kompisarna. Först ut är Egon, som är spår 3 på De Lyckliga Kompisarnas debutalbum Le som en fotomodell. Det var den skivan som fick in mig på trallpunkten. DLK har alltid varit mitt favoritband i den genren. Låtskrivaren, basisten och sångaren Mart Hällgren och jag bestämde för övrigt en träff gång i Stockholm när jag var 17 år. Han drack en öl och jag drack en Fanta. Jag tyckte det var stort och han måste undrat vad i hela friden han gjorde där. Men några månader senare fick jag Rockborgen att boka ett av Marts andra band, Ubba.

2) När världssamvetet tog semester – Charta 77

En av de två som ska spela skivor i morgon hade en stor Aska Kask-tatuering på magen. Mäktigt! Vi snackade trallpunk och Definitivt 50-spänn-samlingarna.

En av de två som spelade skivor på David och Sandras bröllop tidigare i år hade en stor Aska Kask-tatuering på magen. Mäktigt! Vi snackade trallpunk och Definitivt 50-spänn-samlingarna.

3) Spriten räddade mig från sporten – Räserbajs. Alingsåsbandet Räserbajs gjorde en Jakob Hellman. En succéplatta och sedan inget mer. Spriten räddade mig från sporten har ett tveksamt budskap, men jag har ju ändå alltid idrottat på en hyfsad nivå. Kanske är det just därför jag gillar den. För den som lyssnar noga är ackordföljden samma som Green Days klassiker Basket Case.

4) Döda mig inte så dödar jag inte dej – Radioaktiva Räker.

5) TVn – Asta Kask. Asta Kask gjorde tidigt entré på trallpunkscenen och skrev många odödliga dängor. TVn skrevs för över 30 år sedan och är kanske ännu mer aktuell idag med all skärmtid.

6) Den som spar – Dia Psalma.

7) Betongbarn – Strebers. Jag fattade väl egentligen inte innebörden av så många av texterna när jag lyssnade på musiken på högstadiet. Men jag var med i Ung Vänster och tyckte både bandnamnet ”Strebers” och låttiteln ”Betongbarn” lät coolt. Och erkänn att gitarriffet och solot är sjukt gött! Synd bara att att de inte hade en andragitarrist så det blev lite mer fylligt. Men det finns en charm i det också.

8) Älska mig – Köttgrottorna

9) Krymplings – Drömprinsessorna

10) Ishockeyfrisyr [från skivan Live på Kafé 44] – De Lyckliga Kompisarna. Vi måste avsluta där vi började med De Lyckliga Kompisarna. Många har nog inte känt igen en enda låt hittills, men DLKs största hit spelades en del på radion när det begav sig. Ishockeyfrisyr är egentligen inte min favorit, men jag tycker liveversionen från Kafé 44 är helt OK.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Trallpunkslistan i Puls FM

 1. Stefan Ekman skriver:

  Det fanns en tid när (manliga)idrottare alltid svarade Status Quo på frågan vilken musik dom lyssnade på. Det var en hemsk tid!

  För övrigt var det mycket mera trallpunk i dina hemtrakter under 90-talet, östkustgrej antar jag. Vi längre upp hade ju fått lite mer förfinad smak med Sthlms dödsmetall (Entombed), början av 90-talet, eller Umeå Hardcore under andra halvan av 90-talet. Jo det fanns ju trallpunk här också men intresset för den dog väl ut kring 92.

  Om någon nu invänder Sator (från Borlänge) och 90-tal i samma mening. Sator är pop! Pop! Pop!

  • Erik Wickström skriver:

   Entombed och Meshuggah slog även här. Det var nog mest jag och mina högstadiekompisar som lyssnade på trallpunken. Den var ju liksom redan död i slutet av 90-talet.

Kommentarer är stängda.