Turskidåkning från hemmet

Turskidåkning på hemmaplan. Här på Sjömarkens 5 km-spår.

Turskidåkning på hemmaplan. Här på Sjömarkens 5 km-spår.

Skidåkning direkt från dörren. Kläderna är produkttest från Bioracer.

Skidåkning direkt från dörren. Kläderna är produkttest från Bioracer.

En av mina bästa investeringar i modern tid är jag jag förra året köpte turskidor med backcountry-bindning (Alpina Woody Step), turstavar och back country-skor (Alpina BC 1600). Stavarna var kanske överflödiga.

Skidor från Alpina. Skor också.

Skidor från Alpina. Skor också.

Skidor + bindning + skidskor kostar 3800 kr. Det är inte direkt de bästa grejerna i sin genre, men de har funkat perfekt för mig (skorna osköna i början men känns bra nu). Jag köpte det inför att jag åkte skidor på stigar mellan Ulricehamn och Borås förra vintern och jag har haft dem på pass där jag kört från hemmet.

Jag valde 200 cm-skidor, alltså ganska korta. Detta för att lättare navigera på stigar nedför. Då vill man inte ha 210 cm. Fiskfjäll, funkar bra för ändamålet. I snöfall sprayar jag på lite glidvalla för pälsskidor för att undvika ifrysning.

Fint på Sjömarkens femma
Vi har 250 meter till en oändligt (typ) stor skog. Ibland går det att åka skidor på cykelbanorna och vägarna till skogen, annars är det gång. Från skogens start är det en dryg halv kilometer på stig till idrottsgården i Sjömarken, där det finns ett elljusspår på 2,5 km och en löpslinga på 5 km med nästan enbart stig.

Igår kväll körde jag 5 km-spåret plus lite till när övriga familjen låg och sov. Helt ljuvligt att ge sig ut med pannlampa och breda skidor. Jag njöt. En timme med 121 i snittpuls och 7,8 km/h i snittfart. Nästan enbart diagonalåkning. Bra styrketräning.

Egentligen hade jag inte tid, men jag kunde inte låta bli.

Sjömarken en helt vanlig dag i februari.

Sjömarken en helt vanlig dag i februari.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Turskidåkning från hemmet

  1. Mattias Skoog skriver:

    Vackert! Hade en liknande upplevelse igår kväll på Borgstenas skidspår. Nysnöat, ospårat och med pannlampa i tystnaden i skogen. Det gick inte fort men det gjorde inget.

  2. Mattias Skoog skriver:

    Det tummar vi på!
    Anmälde mig till BUM idag. Det lär bli det jobbigaste jag nånsin gjort. Ser fram emot det!
    Vi kanske kan köra ett långpass ihop inför det. Är ju inte helt orimligt ändå. 🙂

Kommentarer är stängda.