Ulricehamnsloppet 2019 the story

Resultatlista Ulricehamnsloppet 2019 Resultatlista Ulricehamnsloppet 2019
Ulricehamnsloppet 2019 pulskurva. Polar Vantage V med pulsband. Ulricehamnsloppet 2019 pulskurva. Polar Vantage V med pulsband.
Ulricehamnsloppet 2019. Data från Polar Vantage V. 159 slag i snittpuls innebär 85 procent för mig med en maxpuls på ungefär 188. Ulricehamnsloppet 2019. Data från Polar Vantage V. 159 slag i snittpuls innebär 85 procent för mig med en maxpuls på ungefär 188.

Resultat Ulricehamnsloppet 2019 finns här. Jag blev 5:a, 1.47 min efter segrande Markus Jönsson.

Per Larsson i mitten följer träningsprogrammen i Wickström Coaching och skrev så här efter loppet: Per Larsson i mitten följer träningsprogrammen i Wickström Coaching och skrev så här efter loppet: “Jag kom på 40:e plats, 22:25,9 efter segraren. Jag blev 52 platser bättre i år mot förra året och minskade gapet mot vinnaren med ca 18 minuter… Förra året hade 16,2km/h i medelhastighet, i år hade jag 18,2km/h. Gick på blanka skidor, första tävlingen på så tuff bana. Snacka om bra utveckling med träningsprogrammet…” Till höger Erik Thiberg.

Söndag 13 januari (tidigare än vanligt) avgjordes Ulricehamnsloppet och the story kommer först nu tors 7 feb. Illa. Förhoppningsvis är minnet någorlunda.

Jan Flodin hade vallat upp två par skidor, mina två enda nya Redline 2.0. Både plusskidor. Det ena paret (61) har 41 i flex och det andra (62) har 46 i flex. Slip från fabriken. De gick ganska lika när jag och min klubbkompis i Ulricehamns IF, Jesper Nilsson, testade skidor. 61:orna var lite bättre. Inte mycket, men ganska tydligt efter att ha bytt åkare och spår fram och tillbaka några gånger.

Ledigt första halvan
Starten gick och jag tyckte jag hängde med ganska bra. Efter 1 av 9 varv var vi en ganska stor grupp, jag skulle gissa på drygt tio personer. Efter två varv sprack det upp så det blev en kvintett av de som sedan blev topp fem, alltså Markus Jönsson, Joakim Lindberg, Johannes Eklöf, Martin Gotting och jag. Det gick hyfsat ledigt. Jag behövde aldrig ligga på gränsen till att flyga av som jag ofta gör i långlopp.

Jag låg oftast längst bak, drog i princip ingenting. Jag tyckte inte det var nödvändigt för jag var nöjd bara av att ligga i en klunga med sådana starka åkare. Jag visste ju att de hade mer tryck än mig och att jag tids nog skulle flyga av. I det läget skippar jag förningar med gott samvete.

Daniel Abrahamsson, aka Traddarn, åker inte så mycket skidor längre. Men han umgås trevlig nog fortfarande med oss skidåkare. Daniel Abrahamsson, aka Traddarn, åker inte så mycket skidor längre. Men han umgås trevlig nog fortfarande med oss skidåkare.

Med Gotting andra halvan av loppet
Efter 4 av 9 varv höjdes farten och Gotting och jag flög av medan de tre där framme körde resten av loppet själva. Gotting och jag hjälptes åt att dra och drog nog hyfsat lika, kanske att han drog lite mer än mig. Jag hade bättre glid än Gotting och inför spurten försökte jag komma med hög fart bakom och glida förbi för att kunna vara först in på upploppet.

Det misslyckades jag med då det blev lite för trångt att gå om där. Det är egentligen den enda taktiska missen jag gjorde på hela loppet. Annars tyckte jag att det var ett perfekt disponerat lopp. Jag fick ut det jag hade för dagen. Dessutom hade nog Gotting ändå spurtat om mig, för jag var chanslös på upploppet.

Jättenöjd
Sammanfattningsvis var jag mer än nöjd över premiären. Jag var inte så långt efter segraren (visserligen tror jag de hade aningen mer att ge, kanske en minut, det gick tydligt inte hyperfort alltid därframme). Och så var jag nära Gotting och fick inte stryk av någon som jag inte borde få stryk av. Rickard var dock farligt nära, bara 1 min 17 s. Vi har åkt jämnt på de två intervallpass vi kört innan loppet.

Ulricehamnsloppet 2019 målområdet. Ulricehamnsloppet 2019 målområdet.

Detta loppet var bättre än ett par av mina seedningslopp förra vintern, så det känns kul. Men det ska också sägas att jag hade riktigt bra skidor. Minst lika bra som de bästa bland topp 5 och bättre än Gotting. Det gör väldigt mycket att ha bra skidor. Det är tufft de loppen där man hela tiden tappar lite grann utför. Känns som nya Madshus Redline är något på spåren. De har gått bättre än mina Propulsion.

Det kom lite nederbörd, så det i kombination med en temperatur ganska nära noll (minns inte exakt), gjorde spåren svåråkta. Jag hade klassiska skor, men borde haft kombiskor/skiathonskor för att göra det mer stabilt.

Stort tack Ulricehamnsloppet för en bra och trevlig tävling. Spåren var inte de bästa, men det är svårt i det vädret. Tack också till Jan Flodin för bra skidor, till UIF för bra langning och alla som hejade i spåret. Inte minst alla medtävlande, de skriker ofta något om podden när jag åker förbi. Alltid upplyftande!

Rickard Bergengren, jag och Martin Gotting efter Ulricehamnsloppet 2019 Rickard Bergengren, jag och Martin Gotting efter Ulricehamnsloppet 2019
UIF-häng i vallaboden UIF-häng i vallaboden. John Enander till vänster, Jesper Nilsson till höger.
Emil Lundborg, Robert Malmgren och Viktor Fritzon. Emil sade glädjande att

Emil Lundborg, Robert Malmgren och Viktor Fritzon. Emil sade glädjande att

Emil Lundborg, Robert Malmgren och Jesper Fritzon. Emil, som jag inte känner sedan tidigare, sade glädjande att “nu hamnar jag på bloggen” när jag var framme med kameran. Robban är på ständig uppgång. Jesper bröt staven.
Martin Josefsson var där med familjen och hejade på! Martin Josefsson var där med familjen och hejade på!
Stefan Palm efter Ulricehamnsloppet 2019 Stefan Palm efter Ulricehamnsloppet 2019
Jesper Nilsson efter Ulricehamnsloppet 2019 Jesper Nilsson efter Ulricehamnsloppet 2019
Henrik Litzell, en del av Hestras jaktlag. De jagar elitledet. Henrik Litzell, en del av Hestras jaktlag. De jagar elitledet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012), Träning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ulricehamnsloppet 2019 the story

  1. Jimmy J skriver:

    Alltid kul med dina racereports!

    Intressant det här med skidskor. Jag har en fråga som jag tänkt ställa till podden men jag testar jag här. Vad är det för nackdel med kombiskor jämfört med klassiska? Får man sämre rörlighet med dom? Jag kan tänka mig att det påverkar mer i diagonal och staksjut än i stakning?

Kommentarer är stängda.