Tranemo Midnight Skimarathon 2019 the story

Christan Olsson, eller Christian Olßon med tyskt dubbel-s som det står i min telefonbok, lägger ungefär 800 ideella timmar per år. Utan honom och alla andra fantastiska eldsjälar i Tranemo och på andra orter blir det varken spår eller tävlingar. Tack!

Christan Olsson, eller Christian Olßon med tyskt dubbel-s som det står i min telefonbok, lägger ungefär 800 ideella timmar per år. Utan honom och alla andra fantastiska eldsjälar i Tranemo och på andra orter blir det varken spår eller tävlingar. Tack!

Starten Tranemo Midnight Skimarathon 2019. Foto: Martin Damm.

Starten Tranemo Midnight Skimarathon 2019. Foto: Martin Damm.

Starten Tranemo Midnight Skimarathon 2019. Foto: Martin Damm.

Starten Tranemo Midnight Skimarathon 2019. Foto: Martin Damm.

Wiktor Broder från Nybro har ungefär lika många snöpass i vinter som han har åkt seedningslopp. Igår en ny imponerande insats som 11:a.

Wiktor Broder från Nybro har ungefär lika många snöpass i vinter som han har åkt seedningslopp. Igår en ny imponerande insats som 11:a.

Skidspår i Tranemo

Skidspår i Tranemo

Hagatorpet i Tranemo har en fin prispall. Som 6:a fick jag dock stå vid sidan.

Hagatorpet i Tranemo har en fin prispall. Som 6:a fick jag dock stå vid sidan.

Resultat Tranemo Midnight Skimarathon finns här. Jag blev 6:a på tiden 1:53:59, vilket var 7.03 min efter segrande Marcus Johansson.

Linus Svensson, en av nio UIFare i Vasaloppets elitled.

Linus Svensson, en av nio UIFare i Vasaloppets elitled.

Jag tror det är fjärde året Tranemo IF kör sitt kvällslånglopp Tranemo Midnight Skimarathon. Jag har velat åka det tidigare, men det har varit magsjuka barn och annat som kommit i vägen. Så det var kul att äntligen komma till start!

Det är smidigt med kvällslopp. Det blir mer avdramatiserat och de flesta kommer tightare inpå start jämfört med ett långlopp på helgen.

Robban åkte på mina skidor
Jan Flodin hade vallat upp ett par skidor åt mig. Jag vet att mina Redline 2.0 plusskidor går bra, men jag ville testa ett par som jag inte tävlat på tidigare, ett par Propulsion från förra säsongen. Jag minns att de gick riktigt bra i Torsbytunneln mot andra skidpar i test en gång, men av någon anledning har jag inte tävlat på dem tidigare. Och tävling är bästa glidtestet.

Robert Malmgren

Robert Malmgren

Robert Malmgren som jag åkte med hade två par skidor uppvallade, varav ett par var mina. Jag hjälpte honom att testa före start och de paret han hade lånat av mig gick bäst (Propulsion från 2017 års säsong med Redline-design, nr 42 med slip TS gul), och våra två par gick ganska lika.

Klunga på fem person nästan hela loppet
Jag hade eget spår i elitledet, som bestod av två rader med ungefär tio i varje om jag minns rätt. Jag stod i främre raden.

Starten gick och jag kom iväg bra. Som väntat stack Marcus Johansson från startblocket, vilket är tradition i de lokala långloppen. Jag fattar inte hur han kan åka så fort. Sedan lugnar han ner sig lite, men han kör max typ 500 meter, antagligen för att simulera de tuffa starterna i Visma Ski Classics-loppen.

Vi övriga blev en stor klunga och efter bara några hundra meter försökte Rickard Bergengren stöta ikapp Marcus. Jag såg ingen oro i att Rickard skulle hålla undan från klungan i 39 km, så jag försökte inte gå med.

Ulf Wickström är inte bara min far, han är också en av norra Europas bästa drickalangare. Tack pappa!

Ulf Wickström är inte bara min far, han är också en av norra Europas bästa drickalangare. Tack pappa!

Ganska snart kom Erik Nero (årets komet?) och jag loss. Vi åkte som 2:a och 3:a i ca ett varv. Jag vet inte hur stor lucka vi hade som mest, men antagligen inte jättestor. Men det kändes bra och jag tänkte att det skulle kunna bli en trevlig kväll.

Tappade över 2 min på 5 km
Efter gissningsvis 2 av 13 varv á 3 km blev vi en kvintett som åkte om platserna 2:a till 6:a. Det var Simon Jonsson, Erik Nero, Robert Malmgren, Erik Johansson och jag. Vi åkte sedan ihop hela loppet tills jag flög av med ca 1,5 varv kvar.

I början gick det okej, sedan gick det sämre och sämre. Jag kände mig trött och jag tyckte jag kom fel i positionerna. Det blev onödiga luckor som jag fick täppa och jag åkte dåligt tekniskt i 180 graders-kurvan. Jag var liksom inte på bettet. Snön blev svåråkt pga +2 grader och flera hundra deltagare som åkte många varv.

Henrik Alm och Simon Grenlöv

Henrik Alm och Simon Grenlöv

Jag drog väldigt lite och när jag flög med 5 km körde jag så fort jag kunde till mål trots att jag skulle få samma placering i princip oavsett fart. Ändå tappade jag astronomiska 2 minuter, 12 sekunder och 4 tiondelar på ca 5 km. Då är man trött.

Roligt att få stryk
Det absolut roligaste med kvällen var att Robban slog mig. Vi är goda vänner och umgås med och utan träningskläder. Och med och utan barn.

Jag har följt hela Robbans skidresa och jag har sett hans talang länge. Jag har i flera år sagt att han är en topp 100-åkare i Vasaloppet och de senaste tre säsongerna har han slagit mig på 95 procent av alla intervallpass. Att det tog så här lång tid innan det hände på tävling kanske beror på att jag höjer mig ganska mycket med nummerlapp. Hur som helst jättekul. Robban, som är nystakare, är nu den hetaste boråsaren inför Vasaloppet. Men jag, Rickard och Doktor Grenlöv har inte givit upp än!

Sebastian Backlund har tyvärr flyttat från Borås till Göteborg. Men han lär fortsatt köra en del pass i Borås på vintern.

Sebastian Backlund har tyvärr flyttat från Borås till Göteborg. Men han lär fortsatt köra en del pass i Borås på vintern.

Skidval
De Madshus Propulsion (nr 51) jag åkte på gick jättebra när det var isigt i början. Sedan fick såklart alla sämre gled när det blev sockrigt och trögt, men jag tycker mina skidor tappade relativt sett mer. Det var ca 2 grader varmt.

Detta var det första av mina fyra lopp i år jag tycker att mina skidor gick lite trögare än snittet i klungan. Men det hade nog inte förändrat min placering i loppet. Jag hade liksom inte dagen. Kanske att mina korta tryckzoner lite grann grävde ner sig i sockret? Kanske hade ett par kallföresskidor (längre glidzoner) med varmslip varit det bästa?

Hyfsat flackt lopp
Tack till Jan Flodin för vallning och till pappa för langning! Och till Tranemo IF för en fin och lagom tävlingsinriktad tävling. Jag kommer gärna tillbaka.

Sammanfattningsvis så var det mitt fjärde bästa av mina fyra lopp hittills i vinter, men det var ändå ett okej resultat. Det känns som mina lopp i år har motsvarat topp 100 i Vasaloppet. Även om jag inte förbättrar min 74:e-plats från förra året vill jag placera mig tvåsiffrigt första söndagen i mars.

Från Polar Vantage V fick jag 390 höjdmeter upp (Racefox fick 358 meter) och 375 meter ner. Distans 39.09 km. Snittfart 20.5 km/h. Se passet här.

Se Racefox-värden nedan. Se passet här. Som tidigare har jag mest tryck i stakningen nedför. Det var ett ganska platt lopp för att vara seedningslopp i Västergötland, vilket syns både på antalet höjdmeter (ungefär som Vasaloppet per mil) och på procenten “Platt” på Racefox.

Racefox långloppet i Tranemo. Attack, båltryck, stabilitet, frekvens och ski power. Kvoten mellan båltryck och attack blev 1,7. Där vill jag ligga betydligt närmare 2.0 när det är tävling.

Racefox långloppet i Tranemo. Attack, båltryck, stabilitet, frekvens och ski power. Kvoten mellan båltryck och attack blev 1,7. Där vill jag ligga betydligt närmare 2.0 när det är tävling. Ski Powern var högre än Holmenkollmarsjen, vilket var väntat pga kortare tävling.

Racefox. Pulsvärden. 159 i snitt och 175 i max. Det motsvarar 85 procent resp 93 procent om jag räknar 188 i maxpuls, vilket jag gjort de senaste åren.

Racefox. Pulsvärden. 159 i snitt och 175 i max. Det motsvarar 85 procent resp 93 procent om jag räknar 188 i maxpuls, vilket jag gjort de senaste åren.

Racefox. Jämförelse i olika terränger.

Racefox. Jämförelse i olika terränger.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012) och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.