Rullskidtävlingar på 2:or, rosa PU-tvåor från Elpex och Skistarts rullskidor

Eftersom jag inte tävlat på rullskidor på ett tag har jag dålig koll på det där med att trimma 2:or. Jag är inte heller så intresserad av det, jag vill bara att alla ska rulla lika bra.

Jag har inga säkra svar på hur Elpex rosa PU-2:or med två olika mått på bredden funkar i olika väderlekar, hur tyngden på åkare påverkar hjulvalet (fördel gummi istället för PU för en lätt åkare har jag tidigare upplevt?) samt när man ska ha gummihjul fram och PU bak. Däremot upplever jag att Elpex-2:or rullar snabbare än Swenor-2:or som rullar snabbare än Swix/Proski-2:or. Men det varierar också lite grann från år till år. 

Skistart rullskida

Skistarts rullskidor

Aldrig skruvat isär hjulen
Jag produkttestade ett par Skistart-2:or hösten 2013 som jag tyckte rullade nästan lika bra som andras snabba 2:or. På den tiden stod Skigos tvåor från 2012 högt i kurs.

Så jag har kört några lopp på mina Skistartrullskidor. Utan att byta till keramiska lager, utan att spruta i specialolja och utan att fila på backspärrarna. Jag tror aldrig jag har tagit isär hjulen. Annars är det ett av få områden där jag inte har tummen mitt i handen. Jag kan för övrigt rekommendera Swenors något högt prissatta lagningskit om du behöver byta kullager etc, det funkar bra.

Regn påverkar PU negativt?
I Höstrullen i helgen tyckte jag att jag rullade som alla andra, med undantag från två personer. Westman rullade bäst, men det beror på att han står bra på skidorna. Jönsson rullade lite sämre. Kanske hade han Swenor-2:or (inte speciellt snabba 2:or) eftersom han jobbar för dem? Jag såg honom inte efter målgång så jag fick inte chans att prata med honom.

Rullskidor och stavar. Foto: Masaya.

Rullskidor och stavar. Foto: Masaya.

Johan Kanto sade att ösregnet som kom under loppet gjorde att hans skidor med gummihjul fram och breda rosa Elpex-PU bak gick betydligt sämre. Så var det nog, för när vi rulltestade efter loppet gick mina lite bättre. Annars brukar inte mina gå bättre än andras vid rulltester.

Lagom är bäst
Tydligen är det kutym att inte åka på den typen av rullskidor med små upplagor nuförtiden (t ex Skistart) även om de är godkända och även om de inte har en fördel i rull, så framöver kommer jag att tävla på ett par Elpex-2:or istället med gummihjul. Jag har ett par som går ungefär som mina Skistart-2:or (möjligtvis pyttelite sämre). Ska dock byta stomme på dem så det blir en lättare alustomme istället för ett lite tyngre i komposit.

Att ha tävlingar på 2:or är lurigt och det viktigaste för mig är att ha ungefär som andra. Jag vill absolut inte ha bättre. Det skulle kännas märkligt. Jag vill dock inte ha allt för mycket sämre än andra.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

11 svar på Rullskidtävlingar på 2:or, rosa PU-tvåor från Elpex och Skistarts rullskidor

 1. Jag kommer fortsätta att åka på mina Skigo 2012… Viker inte ner mig för någon eller ngt så länge det är inom reglementet!

  /Rickard

 2. Jacob skriver:

  Hur bra kan man stå på ett par rullskidor? I Nybrorullen rullade Westman otroligt mycket bättre än övriga.

 3. Jacob skriver:

  Nej, i Nybro hade alla åkare egna rullskidor. Jag har också Westman som rullskidsidol. Han är en ikon. Men har dock svårt att tro att hans superrull enbart beror på att han står bäst på rullskidor. Han är helt enkelt bäst på att trimma. Inget fel i det. Precis som på vintern med valla.

  Sen är han ju makalöst skicklig på att utnyttja sitt rull och skapa fart. Han har verkligen en perfekt teknik för snabb rullskidsåkning.

  • Erik Wickström skriver:

   Aha. Det är möjligt det är en kombination av bra rull, bra fart på krönet, bra fartställning etc. Men jag är övertygad om att han håller sig inom regelverket.

 4. Jacob skriver:

  Så är det säkert. Ja, det är jag också.

Kommentarer är stängda.