Höstrullen 2019 the story

Höstrullen 2019 resultat. Tobias Westman körde i H40 och hade nionde snabbast tid.

Höstrullen 2019 resultat. Tobias Westman körde i H40 och hade nionde snabbast tid. Ultravasan var första löptävlingen i modern tid för min moderklubb Hestra IF. Nu är även premiär på rullskidor gjord.

Tommy Bylund (2:a), Fredrik Ousbäck (1:a) och jag (3:a). Pallen i H21 i Höstrullen 2019.

Tommy Bylund (2:a), Fredrik Ousbäck (1:a) och jag (3:a). Pallen i H21 i Höstrullen 2019.

Johan Österlund. Började träna konditionsträning som 29-åring 2018. Med i Wickström Coaching sedan hösten förra hösten. Nu vara han 11 min efter täten på 28 km med över 21 km/h i snitt! Imponerande utveckling.

Johan Österlund. Började träna konditionsträning som 29-åring 2018. Med i Wickström Coaching sedan hösten förra hösten. Nu var han 11 min efter täten på 28 km med över 21 km/h i snitt! Imponerande utveckling.

Simon Grenlöv, aka Doktor Grenlöv

Simon Grenlöv, aka Doktor Grenlöv, åkte sin rösta rullskidtävling någonsin.

Tommy Bylund (kul att träffa honom för första gången!) drar före mig, Johan Kanto, Tobias Westman, Markus Jönsson etc i Höstrullen 2019. Foto: Magnus Sjöbjär.

Tommy Bylund (kul att träffa honom för första gången!) drar före mig, Johan Kanto, Tobias Westman, Markus Jönsson etc i Höstrullen 2019. Foto: Magnus Sjöbjär.

Resultat Höstrullen 2019 finns här

Höstrullen

Höstrullen

“Starten för H21 går kl 10.40”, läste jag på hemsidan någon gång. Den hade tydligen blivit ändrad. När jag kom till startplatsen kl 09.40 tyckte jag att jag var i god tid. Då skulle jag hinna med att byta om, hämta upp nummerlapp, förbereda drickasystemet, mingla, fota, gå på toa, spana in startområdet och få en ordentlig uppvärmning.

Ganska snart berättade Doktor Grenlöv att starten hade ändrats till kl 10.00. Jag trodde han skämtade först, men icke. Så med knappt 6 minuters uppvärmning gled jag in i startfållan med typ 45 sekunder kvar till start.

Arrangören och mina medtävlanden var generösa och släppte fram mig till andra rad. Tack.

Höstenrullen 2019 karta över banan

Höstenrullen 2019 karta över banan

Varvbana på Viared
Höstrullen går fyra varv på en drygt 7 km lång varvbana (första varvet är drygt 6 km) med två mindre backar. På industriområdet Viared, med startplats ca 3 km rullskidvägen från där vi bor. Det är också på Viared jag brukar hålla i rullskidlektioner.

Loppet går på 2:or, vilket gör att farten blir hög. Jag kan minnas fel, men jag tror inte jag åkt på så snabba klassiska skidor ett enda pass sedan Höstrullen 2015. Jag tränar på ett par 2:or ibland, men det paret känns mer som ungefär 2,7:or.

95 procent direkt
Starten går uppför en backe och även om jag inte tycker det var någon chocköppning, den korta uppvärmningen till trots, så skenade pulsen till 179 (95 procent) direkt i backen.

20 av dessa slag var nog adrenalinpåslaget, som var stort redan från kl 09.42 då jag fick redan på att starttiden var flyttad.

Polar Vantage V-data från Höstrullen 2019

Polar Vantage V-data från Höstrullen 2019

Ousbäck stack efter 3 km
Ner till banans lägsta punkt efter knappt 3 km var det en stor klunga på säkert 30 personer. Jag satt hyfsat långt fram och var bland de fem första på toppen av backen utan att maxa helt.

En kille stack iväg. Jag såg inte vem det var, men jag tänkte att man inte kan åka i solo i 25 km om man inte är betydligt bättre än alla andra. Och jag kände inte att jag var stark nog att själv jaga ikapp.

Efter ett tag förstod jag att det var Fredrik Ousbäck, som har åkt bra på rullskidtävlingarna i sommar. Han är egentligen bra på vintern också, men fick förra säsongen förstörd pga ständiga förkylningar då han första gången har barn på dagis.

Skidåkare och lagtempo
Efter ca ett varv var den jagande klungan nio personer: Tommy Bylund, jag, Lars Ericsson, Sebastian Backlund, Simon Grenlöv, Samuel Hahnsson, Johan Kanto, Tobias Westman och Markus Jönsson (den sistnämnde fick problem med en stav efter typ halva loppet och föll ifrån).

Tommy Bylund, Tobias Westman och jag var nog de tre mest aktiva att dra (förlåt om jag glömde nämna någon). Jag försökte få till ett lagtempo och gastade lite på de andra. Men som så många gånger förr blir jag besviken på skidåkares taktiska skills.

För mig är det spel mot ett mål att hinna ikapp en Ousbäck som förvisso är bäst på rullskidor i hela startfältet, men så mycket bättre än oss andra är han inte. Han är ju liksom inte 5 procent bättre än den näst bäste i fältet. Och man tjänar bra mycket mer än 5 procent på att hjälpa varandra med att klyva vind.

Simon Grenlöv och jag

Simon Grenlöv och jag

Hade vi nio rullat runt på ett jämnt och väloljat lagtempo där vi drog 5-30 s var (de starka 30 s, de “svaga” 5 s) är jag HELT SÄKER på att vi hade hunnit ikapp.

Så länge ingen höjer farten markant och så länge man åker i tvåpar så även de som viker av får ligga på rulle när de backar ner är det inga problem. Banan är ju inte knixig så det är enkelt gjort.

Hängde på Bylund när han stack
Nåväl. Vår åttamannaklunga hängde ihop och det kändes som Tommy Bylund var den starkaste. Men det var svårt att gå ifrån. Inför sista varvet trodde jag det skulle klungspurt, så tänkte jag att jag skulle ligga bakom Tobias Westman i sista nedförsbacken för att skapa en bra position inför upploppet. Han rullar alltid bäst nedför, oavsett vad han har på fötterna. Jag skulle säga att ingen i hela världen är så bra på att skapa fart nedför på rullskidor som Westman.

Tobias Westman, min rullskididol

Tobias Westman, min rullskididol

Men på krönet av sista uppförsbacken med ca 3 km stötte Tommy. Jag satt lite längre bak, men lyckades precis gå ikapp i vinden och höll sedan hans rygg hela vägen till upploppet, där han enkelt åkte ifrån mig.

Att gå ikapp och sedan hänga med var bland det jobbigaste jag gjort på länge. I två minuters tid hade jag över 180 i snittpuls (96 procent) och även om kanske 189 var ett felvärde (annars brukar jag säga att min maxpuls är 188), så var det riktigt flåsigt. 185 hade nog i alla fall.

Bra puls
Apropå puls så fick jag verkligen upp pulsen igår. De långa nedförsbackarna och den tidvis avvaktande åkningen gjorde att snittpulsen bara blev 158 (84 procent), men periodvis var den väldigt hög.

Apropå position inför upploppet hade det nog inte spelat så stor roll. Det var långt, svagt uppför och motvindigt. Där fanns tid att åka om. Det var tufft och jag var orolig att bli upphunnen bakifrån efter att jag hade släppt Tommy.

Tack Hestra IF, medtävlanden och alla andra som var där. Trevlig arrangemang vädret till trots! 15 grader och regn eller något likande. Förresten mitt drickaintag blev ca 2-3 dl sportdryck. Körde med ett flaskbälte som jag slängde Magnus Sjöbjär i slutet av loppet (sorry för dålig kast).

Höstrullen 2019 pulskurva

Höstrullen 2019 pulskurva

Fredrik Ousbäck och Viktor Fritzon

Fredrik Ousbäck och Viktor Fritzon

Per Larsson, jag och Henrik Karlsson

Per Larsson, jag och Henrik Karlsson

Sebastian Backlund. Fick ingen bättre bild, men jag tror stenhård på honom i vinter och framöver. 15:e på SM 50 km skejt 2008. Då har man någon innanför bröstbenet.

Sebastian Backlund. Fick ingen bättre bild, men jag tror stenhårt på honom i vinter och framöver. 15:e på SM 50 km skejt 2008. Då har man något innanför bröstbenet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.