Hårt långpass i Sjusjøen igår

Skidåkning med barn i Sjusjøen

Skidåkning med barn i Sjusjøen

Spårkarta Sjusjøen

Spårkarta Sjusjøen

Igår gav vi oss ut nästan allihop i skidspåret på förmiddagen. Ida, jag och Robban med Astrid, Maj, Walter och Stig (på Idas rygg) åkte 4 km. Det blåste ganska starkt och högst upp på rundan i motvinden var det väl inte direkt enbart glada tillrop hos barnen.

Våra barn tycker bäst om slalom och snowboard, men de tycker att det är okej med längd också. Framförallt skidskolan på Hestra på tisdagar tycker de är kul. Och Astrid gillar att skejta, som hon själv lärt sig lite grann (jag säger ingenting om skidteknik till mina barn om de inte frågar). När vi åker iväg på resor för alpin åkning, ca 7 + 4 dagar per år, tar vi dock inte längre med längdskidor.

Ida i Sjusjøen

Ida i Sjusjøen

I år har vi redan två alpinresor bokade, så vi ville vara på ett ställe med bara längd den här tiden. Det är mysigt att bo i stuga och åka skidor. Vi sätter också på Tour de Ski på teven och lär barnen att man får heja på vilket land man vill förutom Norge, eftersom de vinner alldeles för mycket.

Fall of the 13-variant
Det passar bra att åka med familjen Malmgren som också har tre barn i liknande åldrar. Visst blir det intensivt med fyra barn i åldrarna 4-7 år och två bebisar, men Robban och jag kom i a f ut på ett pass på 1 h 50 min efter att Ida och Therese åkt på eftermiddagen.

Vi körde en variant av Fall of the 13, där originalet som jag körde mycket hösten 2013 och vintern 2014 är 90 min lugnt, 75 min långloppsfart, 10 min så fort det går och 5 min lugnt. Det är ett hårt långpass som jag och många andra fått god effekt av, bl a Robban som i vuxen ålder tagit sig från nybörjare till elitledet.

Vi körde ett liknande upplägg fast knappt två timmar istället. Den här gången var jag piggast och fick köra slutet av det hårda på egen hand. Jag tyckte jag kunde hålla bra fart och fick ett fint pass. Klockans batteri dog sista kvarten, men gör jag överslagsräkningen rätt snittade jag ca 21 km/h i 95 min med 470 höjdmeter på den hårda delen. Visserligen snabbt före, men jag var hur som helst nöjd med det.

Snabba skidor
Jag körde på ett par nya hydridskidor/stakskidor från Madshus med skejtlängden 192 cm och hade pulver under från vallningen av Lars Tallbom till Åre Swix Open som jag inte åkte. Första halvan hade jag dock Robbans skidor.

Vi bor ca 15 km skidväg sydost om Sjusjøen, i utkanten av spårsystemet. I byn Nesbyen i närheten av Ljøheim.

Stig i bärsjal i stugan

Stig i bärsjal i stugan

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.