Effektmätare i staven – watt för skidåkare

Effektmätning i staven med Skisens. Rullskidor i Önderedsbacken.

Effektmätning i staven med Skisens. Rullskidor i Önderedsbacken. I TrainingPeaks.

Att mäta effekt (med watt som enhet) är vanligt i cykelsporten, för att detaljstyra träningen samt för att få ytterligare ett värde i tillägg till parametrar som tid, puls, höjd och hastighet. Vissa värdesätter det också som kuriosa, alltså något som är roligt att titta på utan att analysera resultatet.

I skidåkning känns det mer relevant än cykling att titta på effektutveckling istället för, eller som komplement till, hastighet. För i vilket sport kan förhållandena i vind, temperatur, kupering, nederbörd, snötyp, luftluktighet och spårpreparering skilja så mycket som inom just längdskidåkning? Exempelvis kanske du utvecklar samma effekt under ett pass när du haft 12 km/h i snittfart som ett pass där du snittat 18 km/h.

Tre projekt
Under 2016 var jag i kontakt med tre projekt som höll på att utveckla skidvärldens första effektmätare för stavar: Staffanstaven, Proskida och Skisens (då under namnet Powerpole).

Sedan dess har Staffanstaven hållit en låg profil med sin effektmätare, medan kanadensiska Proskida siktar på att ha sin produkt färdig för försäljning till allmänheten under 2020.

Önderedsbacken inringad. Start vid bäcken vid korsningen Alingsåsvägen/Melltorpsvägen. Mål där asfalten tar slut precis efter Nya Ägg/Sjömarkens Hönsgård.

Önderedsbacken inringad. Start vid bäcken vid korsningen Alingsåsvägen/Melltorpsvägen. Mål där asfalten tar slut precis efter Nya Ägg/Sjömarkens Hönsgård.

Test av Skisens
Chalmersbaserade Skisens har kommit långt med sitt handtag som mäter effekt samt vinkel på staven när den sätts i marken/snön. Genom sensorer i handtaget sänds data till en telefon eller en klocka. I dagsläget en Androidtelefon.

Det är Johan Högstrand och Dan Kuylenstierna som jobbar med projekt och jag testar sedan en tid en prototyp med en app som funkar mycket bättre än det jag provade för några år sedan.

240 watt i snitt i Önderedsbacken
350 meter från där vi bor ligger enligt mig Borås näst bästa backe som går att åka nedför. Att jag inte kört mer där är en gåta. Den stiger 100 höjdmeter på 2,1 km. Endast Tosserydsbacken, som är marginellt vassare, kan mäta sig med det. Den går också att åka nedför.

Svarvhultsbacken och Almenäsbacken är fantastiska, men de går inte att åka nedför på rullskidor.

Senast jag körde i Önderedsbacken (utan barnvagn) använde jag Skisens. 3 st intervaller. Ca 6 min vila mellan intervallerna. Maxade inte helt, körde hårt men kontrollerat.

 • Den första på 9.30 min med 243 watt i snitt. 146 i snittpuls. Swenor-4:or.
 • Den andra på 9.35 min med 239 watt i snitt. 149 i snittpuls. Swenor-4:or.
 • Den tredje på 8.43 min med 239 watt i snitt. 152 i snittpuls. Elpex-3:or.

Noterat:

 • Medelpulserna 146, 149, 152 känns som normal pulsdrift (pulsen blir successivt högre med samma ansträngning) på 3 st 9 min-intervaller.
 • Effekten, pulsen och tiden var ganska lika på två första då jag körde med samma hjul.
 • På tredje var pulsen och effekten lika mot de två första intervallerna, men det gick 45 s fortare pga snabbare hjul.
 • 240 watt motsvarar 1.53 min/500 m på SkiErg (se tabell för SkiErg-watt vs per 500 m här). Det känns inte helt orimligt. Jag får testa att köra 3 st 9 min-int med 6 min vila på SkiErg. Man bör får högre watt på SkiErg eftersom man står stadigt med fötterna.
 • Jag känner att detta visar att det förmodligen kommer kunna gå bättre att jämföra tider i denna backe om det är 2 grader plus, regn och motvind med varma sommardagar i medvind. Alltså att effekten säger mer än tiden vid samma hjul när vädret skiljer sig kraftigt.
 • En viktig del för jämförbara resultat är nog att backen saknar nedförsbackar, vilket denna gör. Går det nedför t ex 30-60 s på 9 min så ger det nog rätt stort utslag om man står i fartställning eller stakar. Effekten är ju noll i stavarna nedför.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Effektmätare i staven – watt för skidåkare

 1. Starkt kört Erik! Min erfarenhet är att det för mig skiljer ca 60 watt mot Skierg vid åkning på platt mark och mindre när det är uppför. För dig som är bättre skidåkare än vad jag är kan jag tänka mig att skillnaden är mindre. Blir spännande att höra vad du kommer fram till.

  • Erik Wickström skriver:

   I vilken riktning skiljer det sig anser du?

   • Dan Kuylenstierna skriver:

    Jag har ca 60 watt högre effekt vid tröskel på Skierg än vad jag har vid tröskel på platt mark i fält

  • Skall tilläggas att skillnaden på 60 watt gäller runt tröskeln och är mindre vid lägre intensitet då man lättare sätter stavtagen. Det finns många aspekter på hur tekniken spelar in och påverkar effekten man får ut i fält…..

Kommentarer är stängda.