Skisens och Önderedsbacken

Skisens effektmätare i staven på rullskidor. Funkar såklart även på skidor, vilket jag testade i vintras.

Skisens effektmätare i staven på rullskidor. Funkar såklart även på skidor, vilket jag testade i vintras.

I snart 15 år har jag i rollen som redaktör, författare, skribent, bloggare, poddare, produktutvecklare etc fått testa tjänster och prylar kopplade till längdskidåkning.

Skisens watt-data i en Google-telefon

Skisens watt-data i en Google-telefon

Många har aldrig nått marknaden. Vissa har varit toppen. Några har varit botten. Gemensamt för de flesta projekt är att de (på gott och ont) främst drivits av passion för sporten.

Senaste tiden har jag åkt en del rullskidpass med Skisens, där effekten mäts i stavhandtaget.

Bra importer
Anledningen till att jag nappade på att smaka på detta Chalmersprojekt av Dan Kuylenstierna och Johan Högstrand är att jag vill bättre kunna jämföra mina insatser på rullskidintervaller. Även om jag har samma hjul så är det stor skillnad på +2 grader, regn och motvind jämfört med en solig sommardag i medvind.

Hittills verkar det lovande, klart bättre än när jag testade prototypen 2016. Hårdvaran strular lite, men appen är användarvänlig och har redan kommit långt i utvecklingen. Och pluspoäng att träningsfilerna med effektdatan är lättimporterade till exempelvis TrainingPeaks och Today’s Plan.

Skisens skidhandtag

Skisens skidhandtag

Jag har mycket kvar att lära om effekt, men alltid spännande med utveckling i vår på många sätt konservativa idrott.

Hyfsat puls
Jag har åkt i Önderedsbacken tre gånger nu. En av gånger 240 watt i snitt per intervall. Det blir ofta där de få gånger jag tränar utan barn nu (Idas arm är bättre, men inte bra). Nu är jag uppe i fyra intervaller á ca 9 min. Det känns bättre och bättre.

100 höjdmeter på 2,1 km med de trögaste rullskidorna (Swenor-4:or) är jobbigt muskulärt, men senast fick jag upp pulsen ganska bra. 147, 152, 154 resp 155 i snitt. 155 är 82 procent av max i snitt, det är jag nöjd med på en sådan intervall.

Fortsatt bra form
Formen känns fortsatt bra. Men det är fortsatt svårt att få ihop vardagen med träning och jobb eftersom Ida bara kan vara korta stunder själv med Stig. Hon kan t ex inte byta blöja pga frakturen i armen. Sömnen blir lidande.

Jag vill inte dra ut Stig på för långa pass och det finns ju också två barn till i familjen att hålla koll på. Visst går det fint att skejta på rullskidor med barnvagnen (nytt snittpers idag med 16,0 km/h i 40 min), men det är ju trots allt inte stakning och intervaller går nästan inte på ett vettigt sätt med den extra tyngden vagnen innebär.

Nåja, det funkar förvånansvärt bra att träna nästan allt med barn. Framförallt styrkan. Stig leker i gräset när jag kör ute och han leker med bilar i atletklubben när jag kör i källaren. Så det blir mycket styrka. Håller detta i sig går jag en fantastisk beach 2020 till mötes.

Pulskurva stakintervaller uppför på Swenor-4:or i Önderedsbacken

Pulskurva stakintervaller uppför på Swenor-4:or i Önderedsbacken

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.