Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020 the story

Kort-kort fast med handskar. Bästa löparklädseln svala dagar. Eller nja, man vill ju ha splitshorts och linne. De har jag inte än i Wickström Coaching-design, men det kommer om några veckor.

Kort-kort, Intersportstrumpor och handskar. Bästa löparklädseln svala dagar. Eller nja, man vill ju ha splitshorts och linne. De har jag inte än i Wickström Coaching-design, men det kommer om några veckor.

Jag sprang tidigt på fredagen, vilket gjorde att jag tog ledning i Göteborgsvarvet Virtual Race 21K

Jag sprang tidigt på fredagen, vilket gjorde att jag tog ledningen i Göteborgsvarvet Virtual Race 21K

Göteborgsvarvets Instagram efter fredagen

Göteborgsvarvets Instagram efter fredagen

Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020. Erik Thiberg langar sportdryck till Erik Wickström vid Byttorpssjön i Borås.

Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020. Erik Thiberg langar sportdryck till Erik Wickström vid Byttorpssjön i Borås.

Johan Österlund. Adepten som gått från nybörjare till led 2-åkare på kort tid hängde med nästan ett helt varv runt Byttorpssjön (knappt 2 km) i typ 3.30 min/km-fart. I bakgrunden Daniel Malmerfors, som orkade ca halva varvet.

Johan Österlund. Adepten som gått från nybörjare till led 2-åkare på kort tid hängde med nästan ett helt varv runt Byttorpssjön (knappt 2 km) i typ 3.30 min/km-fart. I bakgrunden Daniel Malmerfors, som orkade ca halva varvet.

Resultat Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020

Resultat Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020

Satistik Göteborgsvarvet för mig

Satistik Göteborgsvarvet för mig

“Resultat” Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020 finns här. Jag hade 12:e bästa tid av de 3339 som sprang. Suldan Hassan var snabbast på 1:10:30.

Hadsel Halvmarathon 2009 i norra Norge. Ida sprang milloppet och var enda deltagare i sin klass. Hon är sjukt nöjd över det priset, som vi fortfarande som dricksglas.

Hadsel Halvmarathon 2009 i norra Norge. Ida sprang milloppet och var enda deltagare i sin klass. Hon är sjukt nöjd över det priset, som vi fortfarande använder som dricksglas.

Jag har sprungit:

 • Åtta Göteborgsvarv (som bäst 1:13:23 då jag blev 35:a 2005)
 • Ett Stockholm Halvmarathon (1:13:08 då jag blev 33:a 2008)
 • Ett Hadsel Halvmarathon i Norge (vann på 1:12:07 år 2009).

Kanske har jag sprungit något mer halvmarathon i flack terräng, men inte vad jag minns just nu i alla fall. Nu sprang jag på min bästa tid på 11 år, om man nu får räkna ett virtuellt lopp. Hade jag persat hade jag nog inte räknat det som ett personbästa.

Man kan ju sätta vilka regler man vill, men för mig var det viktigt att starta och gå i mål på samma ställe. På så sätt nollar man både höjdskillnad och vind. Jag klickade in på några av de elva löparna med bättre tid än mig och de flesta, men inte alla, verkade ha gjort så. För mig hade det varit irrelevant att springa 21 km i mestadels medvind och kanske till och med nedför totalt sett.

Jag tillät inte heller någon att dra, men det hade jag nog egentligen tyckt varit okej. T ex om vi varit ett gäng på fem personer som alla ville springa bra.

Att vi valde fredagen istället för lördagen eller söndagen berodde på att vinden var lite snällare på fredagen. Samt för att jag misstänkte att jag eventuellt skulle ta ledningen, vilket jag också gjorde fram till lördag förmiddag.

Nummerlapp Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020

Nummerlapp Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020

Bra service
För att göra en liten grej av det så livesände Erik Thiberg stora delar av “loppet” på min Instagramsida. Kul att det var så många som tittade och skrev kommentarer!

Erik langade också dricka. Och han fick med sig Daniel Malmerfors, som också hjälpte till. Banan gick från Sjömarken till Byttorpssjön (4 km asfalt), 7 varv där (13 km grusväg) och sedan hem igen (4 km asfalt).

Det var ganska vindskyddat runt Byttorpssjön, men jag upplevde det som en nackdel att det var grus. Nattens regn hade gjort det lite mjukt på norra sidan av sjön.

Inte den där absoluta toppformen
Målet var att springa i 3.30-fart, vilket innebär en sluttid på höga 1:13. Det baserade jag på att jag hade sprungit 3 st 6 min-intervaller med barnvagn i den farten utan att köra slut på mig.

Stort tack till Erik Thiberg och Daniel Malmerfors som hjälpte till.

Stort tack till Erik Thiberg och Daniel Malmerfors som hjälpte till.

Vägen till Byttorpssjön gick ganska lätt i medvind på asfalt. Men jag kände redan första kilometern att den långvariga toppformen inte riktigt hade sin bästa dag. Visst är jag i form, men den sista lilla procenten fanns inte där. Det var något som inte var som det skulle.

Kanske har tiden kommit ikapp mig efter de senaste veckornas utmaningar. Det har varit väldigt tufft sedan Ida bröt armen. Jag har fått ta det mesta på hemmaplan eftersom hon inte kunnat göra så mycket med Stig och jag har fått jobba en del på nätterna med lite sömn som följd.

Tappade inte så mycket när jag blev trött
Jag höll i alla fall 3.30-fart i knappt en mil innan det blev för jobbigt runt Byttorpssjön. Det var en liten backe längst bort på varvet som kändes mer och mer för varje varv. Men jag är i alla fall nöjd med att långsammaste kilometern gick så snabbt som 3.40 min. Jag tappade alltså inte så mycket även om jag blev trött. Det bådar gott inför marathon, som jag vill fixa på sub 2.30 före jag fyller 40 år 2022.

Det var svårt att dricka, så jag fick nog bara i mig typ 3 eller 5 dl av Umaras sportdryck. De är partner till Wickström Coaching och jag planerar att använda deras produkter framöver. Jag hade även tryckt i en Intend med koffein i sportdrycken. För en gångs skull blandade jag inte extra starkt utan följde anvisningarna på paketet. De blev gott om kolhydrater ändå.

Trött efter Göteborgsvarvet Virtual Race 21K

Trött efter Göteborgsvarvet Virtual Race 21K

Jag slängde pulsbältet efter en knapp mil. Jag hade spänt det före start och när jag blev riktigt flåsig kände jag att det störde mig. Snittpulsen dit var 156 (83 procent). Pga pulsdrift samt långspurt hade nog snittpulsen i mål landat på 85-87 procent.

Stark avslutning
Sista 4 km hem i motvinden på asfalt snittade jag 3.26 min/km. Det berodde inte enbart på att det inkluderade en långspurt, utan också för att jag tyckte asfalten svarade bättre än gruset. Totalt blev tiden 1:14:18, vilket är 3.31-fart.

Jag sprang lite extra för att vara säker på att få minst 21.1 km. Så målet blev faktiskt typ 200 meter från starten. Men Strava klippte ändå bort en liten bit för att få exakt 21.1 km (de klipper bort början eller slutet om man springer mer, så man får den snabbast sammanhängande halvmaran), så start och mål blev nog faktiskt ändå på samma ställe.

Man synkade sitt Strava-konto med mitt Göteborgsvarvskonto vid anmälan och sedan fick man ett mejl med sin tid och länk till resultatlista direkt vid målgång. Smidigt!

Hela mitt pass på Strava finns här.

Nummerlapp på Wickström Coaching-tröja

Nummerlapp på Wickström Coaching-tröja

Sju reflektioner från loppet

 1. Jag står fast vid att halvmara inte så jobbigt
  Före loppet sade jag att halvmarathon inte är så jobbigt. Det är ett roligt citat ryckt ur sitt sammanhang, men jag står fast vid den åsikten även efter loppet. En millopp är mycket flåsigare. Det är skitjobbigt redan efter någon kilometer. Och ett marathon är knallhårt för benen sista milen. Halvmaran är den perfekta mellanvägen. Lite av en favoritdistans för mig, även om jag mest är sugen på marathon nu.
 2. Kul med lopp
  Det var roligt att tävla, om än virtuellt. Jag gillar att känna nervositet som jag gjorde. Och självklart knycklade vi nummerlappen (skrev ut för Göteborgsvarvets hemsida) för att minska luftmotståndet.
 3. Mer fart hade behövts
  Jag har tränat det mesta med barnvagn på slutet och i år har jag knappt sprungit några intervallpass, allt för att minska skaderisken. Men jag kände att jag hade behövt ett gäng intervallpass med hög fart. Nu har jag knappt sprungit något snabbare än 3.30-fart, så jag fick liksom kämpa för att hålla den farten. Har man sprungit mycket tvåhundringar och fyrahundringar på bana så har man farten i sig. Nu var det nästan som att det var tekniken och inte flåset och benen som satte stopp.
 4. Bra skoval
  Jag sprang i Hoka One One Napali, som är en väldämpad men lätt sko. Jag gillar verkligen Hoka. Kändes som en bra sko för ändamålet. Nästa gång blir det nog i Carbon X, som kom till mig samma dag.
 5. Roligt att göra en grej av det
  Att Thiberg filmade, att Malmerfors hjälpte till och vi gjorde en grej av det i sociala medier kändes kul. Jag gillar att sätta press på mig själv på det här sättet. Tack alla som följde! Och kul att vi även adepten Johan Österlund sprang med ett varv runt Byttorpssjön, samt att Bengt Axelsson och Oscar Eriksson Ekdahl kom dit och tittade. Och att Tobias Evertsson kom till målgången och även tog några bilder.
 6. Det är svårt att dricka när man springer
  Vi langade med vanlig vattenflaska med pipkork. Det kändes rätt, men oj vad svårt det är att dricka i löpning på lopp jämfört med skidåkning. Det måste jag träna på. Under hög ansträngning.
 7. Bra att hålla koll på formen
  Jag är nöjd att jag hade såpass bra koll på formen att jag siktade på 3.30-fart och att det till slut blev 3.31-fart. Ju bättre koll på formen, desto lättare att hitta rätt utgångsfart och desto lättare att få en bra tid. Men visst, det kan ju också vara begränsande mentalt och göra att man inte kan överträffa sig själv rejält.
 8. Mer träning lönar sig
  Jag gjorde min bästa halvmarathontid på 11 år och jag känner mig i otroligt bra form. Och jag vet att det beror på att jag tränat bra på sistone. Tänk att det kan vara så lätt så att mer träning lönar sig (så länge man gör det inom rätt ramar med fördelning av intensitet, träningsformer samt sover på nätterna etc). Jag hittade en anteckning från mitt halvmarapers från 2009 som säger en del. “Denna vecka lite träning, men före det 3 veckor i rad med 10 mil löpning. Tidigare typ bara 3 st 10-milveckor totalt i livet”. Alltså kortsiktig (några veckor till några månader) ökning av volym ger fint effekt, i alla fall för mig. F ö har jag nog inte sprungit 10 mil på en och samma vecka efter det om vi undantar ultraloppen. Dags att börja göra det igen.

Uppvärmning var 10 min rullskidor (för att avlasta benen), 10 min löpning samt ett par fartökningar och tänjning.

Mellantider Göteborgsvarvet Virtual Race 21K

Mellantider Göteborgsvarvet Virtual Race 21K

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Göteborgsvarvet Virtual Race 21K 2020 the story

 1. JonathanFlod skriver:

  Som alltid, kul läsning! Du har varit en förebild från att jag började med konditionsidrott och det är underbart att se dina ambitioner med allt du tar dig för!

Kommentarer är stängda.