9.09 min på 3000 m bana – ett 13 år gammalt pers är slaget

3000 meter på Ryavallen. Bilden är dock inte tagen under loppet, vilket genomfördes utan tischa.

3000 meter på Ryavallen. Bilden är dock inte tagen under loppet, vilket genomfördes utan tischa.

Igår var jag en sväng i Borås och passade på att köra 3000 m bana med Simon Evaldsson. Vi är ett bra gäng med löpare som bor i Borås nu. Runt Pickesjön nyligen var Jakob Böhm först, tätt följd av mig, Evaldsson och Daniel Parheden.

För bara några dagar sedan sprang Parheden, som alltså blev fyra bland boråsarna runt Pickesjön, på 32.47 min på 10 000 meter på bana. Jag har 3-0 i möten mot honom i år.

Min Casio från 2001 kommer väl till pass när pulsklockan behöver service.

Min Casio från 2001 kommer väl till pass när pulsklockan behöver service.

3-6 mil i veckan
Böhm och jag har pratat om sub 9 min på 3000 m i år, något jag haft som mål sedan jag sprang på 9.10 min inomhus vintern 2007. Sedan dess har jag ju liksom aldrig riktigt kommit igång med min löpträning. Och det har mycket sällan blivit banintervaller. Jag har inte ens varit under 9.20 min sedan dess.

Nu är jag bra igång med löpningen sedan i våras. Sedan i april har jag legat på 3-6 mil i veckan. Mycket för mig, men egentligen ganska lite. Inför loppet 2007 hade jag sprungit mer och framförallt kört många korta intervaller på bana.

Skor
Nåväl. Det hela slutade i alla fall med att jag sprang in på 9.09 min och Simon på 9.11 min. En bra bit från sub 9, men kul att slå ett 13,5 år gammalt personbästa. Splittarna blev 3.02-3.05-3.02 min. Jag drog första 1400 meter, sedan Simon 1400 meter och sedan slog jag honom i långspurten (sista 200 meter på 33 s).

Nu undrar kanske någon om skorna. Jag har inte Nikes superskor med Pebax (det sägs att det är mellansulematrialet som gör skillnaden och inte kolfiberplattan). Däremot sprang jag i Hoka One One Carbon X, som har en kolfiberplatta.

För att testa vilken effekt Carbon X gör sprang jag runt Pickesjön för ett par veckor sedan i ett par vanliga, tjocka träningsskor från Hoka (Clifton 6). Då var jag 2 s före Evaldsson på 3,5 km. Nu var jag 2 s före honom på 3,0 km. Så även om det kanske är skillnad med Carbon X är den nog inte superstor.

Så mitt pers på 3000 m räknar jag som ett “riktigt” pers! Dessutom hade jag en helt annan draghjälp 2007, då vi också slapp vinden på 5 m/s.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.