Hästens vatten-intervaller med Rickard Bergengren samt feldesignade virtuella lopp

Rickard Bergengren och jag efter Hästens vatten-intervaller på Hallandsåsen

Rickard Bergengren och jag efter Hästens vatten-intervaller på Hallandsåsen

Ingen sommar utan intervaller i Hästens vatten-backen med Rickard Bergengren!

I söndags stakade vi backen som går innanför gamla E6:an ovanför Margretetorp upp till Simontorp tre gånger.   En av få branta stigningar på Hallandsåsens södra sida. Vilan ner runt om blir ganska lång, denna gång 11.48 min respektive 13.24 min (Rickard envisas alltid med att dricka inför sista intervallen).

Jag har kört intervaller där sedan 2010 och har alla tider sparade. Det var varit på lite olika hjul och varierat en del mellan klassiskt och stakning.

Hästens vatten-backen på Hallandsåsen

Hästens vatten-backen på Hallandsåsen

Jag har snittat 9.28 min en gång på Elpex-3:or, men annars var söndagens 9.31 min i snitt på Elpex-4:or det snabbaste någonsin. Tiderna blev 9.40-9.25-9.26 min. Rickard var i rygg på första, 22 s bakom på andra och 5 s före på sista.

Hade räknat med ännu mer
Tidigare rekordsnittet på Elpex-4:or låg på 9.37 min från förra året. Med tanke på hur bra form jag känt mig i under våren och hösten var jag ganska säker på fina tider och blev faktiskt lite besviken på att inte persa mer. Girig. Men förra året var det mer gynnsamt väder.

I mälutet på gamla E6:an mot Margretorp i vilan efter sista intervallen lade vi in en 5 min-intervall som droppar 52 höjdmeter. Rickard slog mig precis där. Jag snittade 28,3 km/h enligt Strava, på Elpex-4:or (f ö hade jag ungefär samma snittpuls och maxpuls på den intervallen som på uppförsintervallerna).

Alliansloppet virtuellt
28,4 km/h skulle jag såklart aldrig någonsin snitta på en rundbana på 4:or. Och det är därför jag inte tycker det är någon mening att ha virtuella lopp där det inte är krav på start och mål på samma plats. I helgen vann Vetle Thyli det virtuella Alliansloppet. Han och Magnus Vesterheim snittade 31,0 km/h i 48 km på 2:or. Jag gick in på Vetles Strava och klicka på laps, där jag såg att deras 48 km i trakterna kring Lillehammer droppade 715 höjdmeter.

Det är såklart en enorm prestation och jag skulle förmodligen inte hängt med i en enda kilometer. Men jag tycker ändå inte det ska skapas en resultatlista och delas ut priser om man inte åtminstone gör det man kan för att jämna ut skillnader i olika banor.

Krav på start och mål på samma ställe (eller nästan samma ställe) raderar ju åtminstone ut skillnader i höjdprofil och vind. Vetle och Magnus gjorde inget fel, det är tävlingsreglerna jag har åsikter om.

Hästens vatten-backen på Hallandsåsen stiger 113 meter på 2,35 km (första 1,2 km stiger 100 höjdmeter, sista biten inkluderar ett par nedförsbackar)

Hästens vatten-backen på Hallandsåsen stiger 113 meter på 2,35 km (första 1,2 km stiger 100 höjdmeter, sista biten inkluderar ett par nedförsbackar)

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.