Höstrullen 2020 the story

Resultat Höstrullen 2020. H21.

Resultat Höstrullen 2020. H21.

Resultat Höstrullen 2020 finns här. Jag blev 10:a, 16 s efter segrande Elias Andersson som vann på 1:04:49.

Årets andra rullskidtävling för mig i söndags. Den första var Kullarull i juni.

Starten i Höstrullen på Viared går ungefär 2,9 km från mig rullskidvägen. Dessutom börjar loppet i den backen där jag brukar tränar diagonalåkning då jag har rullskidlektion, senaste både i fredags och i måndags. Så det är hemmaplan mer än bara att tävlingen går i Borås.

Simon Grenlöv gjorde comeback med nummerlapp i Höstrullen och hängde med till spurten då han inte orkade. Kul att han är på g igen efter öppnande av tandläkarklinik och flytt till torp i Äspered.

Simon Grenlöv gjorde comeback med nummerlapp i Höstrullen och hängde med till spurten då han inte orkade. Kul att han är på g igen efter öppnande av tandläkarklinik och flytt till torp i Äspered.

Mest på skidlikt rull
I år har jag tränat bra, men det har varit ganska lite rullskidträning på sistone, nyligen blev det ju t o m ett uppehåll på över tre veckor. Men det hade känts bra på intervallerna några dagar innan.

Jag har kört typ fem klassiska pass som inte varit på 4:or i år. Två lopp på 2:or, ett intervallpass med Robban på 3:or och säkert ett par pass som jag glömt.

För att verkligen bli stark i överkroppen har jag kört med mesta på gamla Swenor-4:or, alltså det trögaste som finns. Jag tycker ändå att jag blev flåsig senast på flacka 3 min-intervaller. Jag skulle säga att gamla Swenor-4:or påminner betydligt mer om skidåkning än 2:or. I grisigt före på vintern går det inte fortare än på gamla Swenor-4:or.

Visst hade jag kanske blivit bättre på tävlingar på 2:or om jag tränat mer på snabbrull, men jag är tveksam till om det blivit så stor skillnad. Jag tror inte heller mitt marathon dagen innan påverkade nämnvärt. Rejäl träningsvärk i benen, men även om jag diagonalade lite och staksköt lite i uppförsbackarna var det ju mest stakning.

Bra start
Jag stod i andra raden i starten (ca fem åkare per rad) i det självseedade startfältet och kom iväg bra. Trea uppför första backen. Sedan var loppet ett sömnpiller i drygt 2,5 varv med 15 man i klungan, då jag kände att det var dags att ta en för laget (laget som i klungan). Så jag körde absolut helt max i typ 500 meter och fick med mig en annan kille.

Daniel Abrahamsson stod med ett par extrastavar åt mig och vårdade mina bilnycklar och telefon med bravur. Han passade också på att ta en selfie.

Daniel Abrahamsson stod med ett par extrastavar åt mig och vårdade mina bilnycklar och telefon med bravur. Han passade också på att ta en selfie.

Vi kom såklart inte loss, vilket jag inte heller hade räknat med, men två gubbar flög av i alla fall. Så nu var vi 13 i klungan.

Tävlingen är ca 28 km med ca 7 km per varv.

Dödsryck med 2 km kvar
Första halvan av varje varv var det rejäl motvind och på sista varvet gjorde Tommy Bylund ett litet ryck som snabbt blev inhämtat. Förutom det var det typ inte ett enda försök från någon att gå loss på hela loppet.

Med ca 2 km gjorde jag ett dödsryck igen och denna gång lyckades jag spränga klungan. Jag orkade inte svara då tre gubbar kom en och en med kontraattack, men jag låg i alla fall solo som 4:a nedför sista backen. Där kom någon och rullade förbi. In på upploppet låg jag femma, men då hade klungan närmat sig. I spurten orkade jag inte, jag hade ju kört max under ganska lång tid.

Sista 50 meterna blev jag dessutom påkörd (såklart utan mening från mina medtävlanden) tre gånger så mina stavar var i luften flera gånger och jag inte kunde staka. Jag förlorade eventuellt 3-4 placeringar på det. Det var oerhört irriterande i stunden, men det gick över efter ca 2 min efter målgång.

Att vinna eller hamna på pallen hade varit kul, men jag bryr mig inte om jag blir 4:a, 10:a eller 12:a i ett sådant här lopp. Även om jag blev 3:a förra året.

Glömde glasögon. Fick låna ett par fräscha Oakley av Z:s sambo Anna-Karin.

Glömde glasögon. Fick låna ett par fräscha Oakley av Z:s sambo Anna-Karin.

Nöjd ändå
Hade det varit säsongen viktigaste lopp hade jag sparat dödsrycket till upploppet, eftersom det är långt och svagt uppför så det finns möjligheter för långspurtare som mig (jag är för långsam på korta och snabba spurter). Men jag ville testa formen med ett tidigare ryck. Jag tycker det var positivt att jag kände mig stark och att jag kunde åka så fort på platten.

Tiden blev snabbare än förra året trots att det kändes mycket lättare i år. Förra året kom det mer regn, nu bara lite grann (vägbanan var mestadels torr). Men det blåste en del i år. Förra året drog jag mer, nu drog jag typ bara vid mina ryck, samt en gång då Tobias Westman hamnade bakom mig i en nedförsbacke. Han har alltid bäst rull och han puttade fram mig i täten.

Jag körde på mina Elpex gummi-2:or från 2013 med Evolution-stomme. Jag hade kanske lite sämre rull än snittet i klungan, men det var inga större skillnader. Jag tror inte det påverkade resultatet. Westman säger att rosa PU-hjul fram och bak är bäst för tunga åkare i torrt väder. Gummihjul kan bli aktuellt när det är regnigt. Han sade att Atlas hade bra tvåor. Själv tycker jag sådant är lite trist, jag vill bara att alla ska ha exakt lika rull.

Stort tack till min klubb Hestra IF för en bra tävling. Kul att se alla medtävlanden!

Jag imponeras över hur starka många har blivit. Det är många som hänger med i klungan nu. Göteborg med IK Stern och Göteborgs SK i spetsen har flera riktigt starka elitmotionärer. Kul att se!

Snittfarten blev 25,4 km/h. Jag hade inte pulsbälte.

Erik Thiberg var speaker på Höstrullen

Erik Thiberg var speaker på Höstrullen

Målområdet Höstrullen på Viared

Målområdet Höstrullen på Viared

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Höstrullen 2020 the story

  1. Jacob skriver:

    “Själv tycker jag sådant är lite trist, jag vill bara att alla ska ha exakt lika rull”

    Håller med. Lite nyfiken på om du har samma resonemang på vintern? Vill du att alla ska ha samma glid då också? Eller tycker du att vallning är roligare än hjulval?

    • Erik Wickström skriver:

      Visst är vallningen en del av skidåkningen, men för mig är det ett nödvändigt ont. Skidåkningen är tillräckligt mångfacetterad utan den aspekten. Gärna samma glid för alla.

Kommentarer är stängda.