Stifa på langrenn.com

Stifa. Stigningsfaktor.

Stifa. Stigningsfaktor.

En pod-lyssnare skapade en app för stifa i Garmin. Jag själv har Polar. Om du har Garmin. Testa gärna och återkom med feedback!

En pod-lyssnare skapade en app för stifa i Garmin. Jag själv har Polar. Om du har Garmin får du gärna testa och återkomma med feedback!

Langrenn.com, Norges och kanske världens största skidsajt, skrev om Stifa igår. Kul!

Se nedan.

Glöm inte att anmäla dig adept i Wickström Coaching för bättre och roligare skidträning. Intresset är rekordstort. Kul!

 

Stifa – ny term för att visa kupering

Vilken stifa hade din senaste träningsrunda? Och hur skiljer sig stifan mellan Vasaloppet och Årefjällsloppet? Nu finns en term som enkelt jämför kuperingen på olika lopp och träningspass.

Stifa på langrenn.com

Stifa på langrenn.com

Det är vanligt att prata om hur många höjdmeter en backe, en träningsrunda eller ett lopp stiger. Men få har en intuitiv känsla när någon till exempel säger att ett skidlopp på 42 km har en totalstigning på 570 höjdmeter. Är det mer eller mindre kuperat än det lokala konstsnöspåret?

För att råda bot på detta skapade Niklas Bergh och Erik Wickström från podcasten Lagom Kondition termen stifa, som står för totalstigningen i meter delat med distansen i kilometer. 

Efter att de nyligen introducerat termen i sin pod blev det en stor spridning i sociala medier.

– Stifa är ingen raketforskning, men skidåkare, löpare och cyklister har onekligen saknat ett mått som enkelt bedömer mycket upp och ner det går på ett spår. Våra lyssnare börjar redan nu få en känsla för kuperingen på olika sträckor. En av våra följare har till och med gjort stifa-värdet till en app för Garmin-klockor, berättar Erik.

På stifa.se ser du några exempel på lopp där stifan anges, som exempelvis Vasaloppet 9,3, Lidingöloppet 17,5 och årets VM-femmil 35,4.

– Visst finns det begränsningar med stifa. Det talar inte om hur långa och hur branta backarna är. Antal höjdmeter kan också skilja mellan olika klockor. Men vi ser ändå att stifan kommer att komma till stor användning för motionärer, tävlingsarrangörer och destinationer, avslutar Erik.

Läs mer:
www.stifa.se
www.lagompod.com

Stifa (stigningsfaktor) = totalstigning (meter) / distans (kilometer)

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

1 svar på Stifa på langrenn.com

  1. Kuckun skriver:

    Ursäkta mig men Stifa suger kucku.

Kommentarer är stängda.