Topprullen 2021 the story

Anders Carlsson sade "Får jag nu äntligen komma med på bloggen?". Javisst Anders, du hamnar överst.

Anders Carlsson sade “Får jag nu äntligen komma med på bloggen?”. Javisst Anders, du hamnar överst.

Anders Carlsson har lagt en vätskerygga om sniskan. Innovativt.

Anders Carlsson har lagt en vätskerygga på sniskan. Innovativt.

Resultat Topprullen 2021 herrar

Resultat Topprullen 2021 herrar

Inför start i Topprullen 2021

Inför start i Topprullen 2021

Martin Bergqlin

Martin Bergqlin

Jag gillar lopp där man har ca 30 meter mellan parkeringen och starten.

Jag gillar lopp där man har ca 30 meter mellan parkeringen och starten.

Jeanette Malm

Jeanette Malm

Christian Hasselberg

Christian Hasselberg

Höjdkurva och pulskurva Topprullen 2021

Höjdkurva och pulskurva Topprullen 2021

Resultat Topprullen 2021 finns här.
Hundratals bilder, många riktigt bra, finns här på Topprullens Facebook-sida.
Topprullens live-sändning på Facebook finns här. Jag intervjuas ett par minuter från slutet.
Jag blev 15:e man, 7.30 min efter segrande Alfred Buskqvist
.

Andreas Svensson och jag före start i rullskidloppet Topprullen vid Nääs slott

Andreas Svensson och jag före start i rullskidloppet Topprullen vid Nääs slott

I lördags åkte jag Topprullen för första gången. Loppet hade premiär förra året, då med ett 22 km långt lopp på en vardag på ungefär samma sträcka.

Jag åker inte så många rullskidlopp, men det lockade då det var nära, nytt för mig och så var det några adepter i Wickström Coaching som också skulle åka. Och såklart är det alltid trevligt att träffa sina skidkompisar som man ofta tävlar med.

Masterstart
Loppet startade med en masterstart (alltså att man åker efter en följebil) i maklig takt i nästan en kilometer. Där fick man inte åka om utan låg i par. Jag var seeded som fjärde åkare, så jag låg i andra par tillsammans med Samuel Hahnsson bakom Marcus Johansson (som jag tror inte använde benen på hela loppet förutom tio meter diagonalande över kullersten i början) och Alfred Buskqvist.

Marcus Johansson intervjuas före start i Topprullens live-sändning på Facebook av Erik Bondesson

Marcus Johansson intervjuas före start i Topprullens live-sändning på Facebook av Erik Bondesson

När fältet släpptes blev det hög fart direkt. Bara efter någon kilometer i Tollered började en rejäl stigning. Brant i början, men sedan flackare. Totalt 145 höjdmeter på mindre än 5 km. Det var ett spurtpris efter 6 km.

Rejält avställd i storbacken
Jag kom in i backen bra med tätklungan, typ som sexa eller sjua. Sedan fick jag uppleva mina kanske minst angenäma 5 minuter i en rullskidtävling hittills (men jag kraschade inte, alltså kan det ju inte varit så farligt).

Folk fullkomligt forsade om mig till höger och vänster i backen. Jag försökte diagonala och hela kroppen fylldes av mjölksyra. Pulsen var skyhög. De runt omkring körde lite blandat med stakning, stakskjut och diagonal. Hur mycket jag än tog i blev jag frånkörd av folk jag borde hänga med.

Elpex-2:or i gummi från 2013 på en Elpex Evolution-stomme

Elpex-2:or i gummi från 2013 på en Elpex Evolution-stomme

Johan Kanto, som är en stark rullskidåkare framförallt i stakningen, brukar jag kunna dansa om i uppförsbackar. Nu var vi jämndåliga i större delen av backen, innan han seglade ifrån i slutet av backen.

Några kom fram till mig efter loppet och undrade om jag hade astma. De tyckte jag lät pipig på rösten där i backen. Jag tycker jag brukar göra det nära maxpuls, men de kanske har en poäng. Många ligger ju nära maxpuls i backar och tydligen verkade jag låta pipigare än andra. Kanske värt att kolla upp.

Jag blev kvar själv, innan jag hamnade i par med nummer 15 (Magnus Hamp) från kanske kilometer 10 till 15. Han drog mest, men kroknade lite. Vi kom ikapp Anders Carlsson efter kanske 15 km och sedan åkte jag och Anders i duo hela loppet. Jag drog mest, men hade stor hjälp av Anders som både peppade och puttade på min stav i nedförsbackarna. Han rullade bättre än mig, eventuellt för att han är tyngre än mig.

Diagonalspurt
Sista 200 meterna är det uppförsbacke till mål. Där traddade jag ifrån Anders, som av oklar anledning höll på att diagonala ner i diket.

Målmingel

Målmingel

Oavsett riktigt starkt av den trevlige SOK 68-bördige (Borås) Anders som vann H50.

Långt efter
Banan var jättefin. Rejäl kupering (stifa ca 17) inte bara i första backen, utan också där uppe där man körde fram och tillbaka på en väg tre gånger. Mest nedför åt ena hållet och mest uppför åt andra.

I täten körde Alfred Buskqvist och Andreas Svensson ihop fram till 3 km före mål då Buskqvist drog ifrån. Marcus Johansson körde solo som 3:a. Samuel Hahnsson och Fredrik Ousbäck i par om 4:a och 5:a.

Därefter kom den stora klungan på knappt nio personer där jag borde ha suttit, med bl a Johan Kanto och Carl Olander. De kom i mål hela 3.20 min före mig. Visst tjänar man på att ligga i klunga, men ändå! Jag borde varit närmare.

Wickström Coaching-adepter

Wickström Coaching-adepter

Ovan vid så högintensiv rullskidåkning
Sammanfattningsvis så var ju detta inget höjdarlopp. Sett till prestationsförmåga i ett Vasaloppet borde jag kanske placera mig precis utanför pallen, men jag är inte lika bra på rullskidor, särskilt inte på 2:or. Men jag borde varit med och kört om 6:e-platsen. Så bra var jag på rullskidor förra året.

Jag har inga ursäkter, men om jag ska försöka förklara för mig själv varför det inte ville sig så kanske jag saknar de riktigt stenhårda intervallerna på rullskidor. Det har mest blivit lite “lugnare” intervaller och framförallt är jag väldigt ovan vid att hetsdiagonala i typ maxfart. Så här i efterhand borde jag stakat mer i loppet, både i första storbacken och senare i lopp då jag använde mycket ben.

Marcus Johansson före start i Topprullen

Marcus Johansson före start i Topprullen

Det går många gånger lika fort uppför att staka som att diagonala/stakskjuta (jag klockar ofta skillnader på intervallpass) trots att det inte känns så, plus att man inte blir så mjölksyrastinn i kroppen.

Men jag vill också framhäva att många där ute åker riktigt fort nuförtiden. Bara att lyfta på hatten.

Tack till Topprullen och alla andra för ett trevlig och proffsigt arrangemang och en superfin bana. Jag skulle inte rekommendera banan för en nybörjare pga nedförsbackar, men är du van att åka på vägar med böljande terräng så fixar du denna bana. Man behöver inte bromsa i någon backe och jag tyckte inte farten blev för hög någon gång.

Data enligt Polar Vantage V inkl masterstarten
Tid: 1:12:23
Sträcka: 29,17 km
Snittfart: 24,2 km/h (25,8 km/h på de 21,8 km som var en “rundbana” där uppe)
Totalstigning: 450 meter
Totaldrop: 330 meter
Snittpuls: 154
Maxpuls: 178 (eventuellt ett felvärde)
Rullskidor: Elpex-2:or i gummi från 2013. Börjar bli slitna. Kanske dags att skaffa rosa PU-2:or (och aluminium-stomme istället för komposit). Många har rosa bak och svarta gummi fram, se olika varianter på bilderna nedan. Vid kallt väder och regn säger rullskidstävlingsrävarna att gummi kan vara att föredra både fram och bak.

Hela passet på Polar finns här.
Hela passet på Strava finns här.

Nedan finns några av bilder från Topprullen (här får du bildbomb Stefan!).

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Topprullen 2021 the story

 1. Anders Carlson skriver:

  För att citera Gert Fylking. ”Äntligen!!” Blev även omnämnd i din mycket underhållande pod ”Lagom Kondition”. En stor dag i en H50 åkares liv😉. Det jag möjligtvis kan ha åsikt om är att jag var i diket i spurten..Men, är själv svag för överdrifter och tycker att allt som förgyller en racereport är mycket roande😂😂. Hoppas du är med nästa år också. Tycker att Topprullen är en av de absolut finaste rullskidstävlingarna man kan åka.

  • Erik Wickström skriver:

   Haha, gott att höra 😄 Precis, ”man ska aldrig låta sanningen stå i vägen för en bra historia”! Men erkänn att du (kanske vinglade till och) körde nära kanten av vägen i närheten av en buske/ett träd som stack ut?

   • Anders Carlson skriver:

    Som jag minns det åkte jag med ståtlig diagonal mitt i vägen. Dock verkar bilderna från tävlingen stödja din tes. Kan ha nuddat en ormbunke😉.
    Lycka till på lördag. Nu har du sotat ur systemet och trögare hjul passar nog dig bättre🚀🚀

   • Erik Wickström skriver:

    Vi låter det vara något mellanting 😄 Tack, Alliansloppet blir nog bra!

Kommentarer är stängda.