Höstrullen 2021 the story

Min kompis Oscar Bergenholtz var dagens man. Man åkte till start hemifrån Målsryd (typ 50 min), åkte loppet på 28 km, varvade ner ett varv (7 km) och åkte sedan hem. 7 mil.

Min kompis Oscar Bergenholtz var dagens man. Han åkte till start hemifrån Målsryd (typ 50 min), åkte loppet på 28 km, varvade ner ett varv (7 km) och åkte sedan hem. 7 mil.

Spurtar mot mål i Höstrullen på rullskidor 2021. Med Elpex rosa PU-hjul.

Spurtar mot mål i Höstrullen på rullskidor 2021. Med Elpex rosa PU-hjul.

Alehofspojkarna (och Rhodium Ski Team) Robin Larsson, Ragnar Hellsvik och Marcus Ullman var starka i loppet och fick också bra placeringar.

Alehofspojkarna (och Rhodium Ski Team) Robin Larsson, Ragnar Hellsvik och Marcus Ullman var starka i loppet och fick också bra placeringar.

Höstrullen resultat 2021 herrar. Jag blev 10:a (Johan Kanto i H40 var före mig).

Höstrullen resultat 2021 herrar. Jag blev 10:a (Johan Kanto i H40 var före mig).

Resultat Höstrullen finns här. Jag blev 10:a på tiden 1:02:26, vilket var 1.42 min efter segrande Andreas Svensson som vann på nya banrekordet 1:00:44.

Tredje rullskidloppet på lika många helger. Topprullen gick tungt. Sedan gick det bra på Alliansloppet. Höstrullen var inte lika bra som Alliansloppet, men betydligt bättre än Topprullen.

Jag kände tidigt att det inte riktigt var min dag. När Andreas Svensson stötte från startblocken och kom loss gick även packet ganska fort. Jag hade fullt sjå att ställa in.

Tobias Westman, född 1973. Han håller inte samma nivå som när han vann alla rullskidmedaljer, men imponerar fortfarande mycket på mig.

Tobias Westman, född 1973. Han håller inte samma nivå som när han vann alla rullskidmedaljer, men imponerar fortfarande mycket på mig.

20 till 9
Höstrullen som arrangeras av min klubb Hestra IF körs som 4 varv (första lite kortare) på en 7 km-bana på Viared utanför Borås. Rullskidvägen (bilvägen är lite längre) ligger startbacken 3 km hemifrån och det är också där jag brukar hålla till när vi kör diagonalåkning på mina tekniklektioner.

Efter ett varv på den flacka banan var vi ca 20 pers i klungan. Det bantades successivt ner till nio ut på slutvarvet.

Andreas skapade 1 min redan på första varvet, sedan blev det inte så mycket mer. Jag flög av med ca 1,5 km kvar och blev sist i klungan. De övriga hängde med till upploppet där de gjorde upp.

Inte med i matchen
Jag var liksom aldrig med i loppet. Även i fall farten var inte alltid var hög utan delvis gick lite ojämnt så var jag trött och hade inget som helst behov av att ta någon föraning. Enda gången då jag låg först i klungan var i nedförsbacken på Vevgatan då Tobias Westman puttade på mig bakifrån så jag kom upp i tät.

Sebastian Backlund, Samuel Hahnsson (som hade krånglande spetsar) och Robin Larsson efter Höstrullen 2021.

Sebastian Backlund, Samuel Hahnsson (som hade krånglande spetsar) och Robin Larsson efter Höstrullen 2021.

Lustigt nog hamnade Ragnar från Alehof bakom mig där. I min race report från Alliansloppet både på bloggen och i podden Lagom Kondition beskrev jag det som att det kändes som att en björn stod på baktassarna bakom mig när jag vände mig om, för att Ragnar är duktig på att ligga nära.

Så det blev ett par skämt om det i klungan att jag ville kliva åt sidan för att inte ha en björn bakom mig när jag vinklade ut. Jag uppskattar verkligen den kamratliga stämningen oss elitmotionärer emellan på rullskidlopp och skidlopp, oavsett om det är personer man egentligen känner eller ej. Man har något gemensamt.

Min snabbaste Höstrull

Vädret inför Höstrullen 2021

Vädret inför Höstrullen 2021

Även om jag inte tyckte det gick superbra och även om farten var avvaktande ibland i klungan (152 i snittpuls att jämföra med 157 Alliansloppet som dessutom hade betydligt längre tävlingstid) så åkte jag klart snabbare än vad jag tidigare gjort i Höstrullen. Vädret var bra, men liknande temperaturer har det varit andra år. Möjligtvis att vinden var lite svagare.

Det är bara att konstatera att många göteborgare är riktigt duktiga på att åka rullskidlopp. Och framöver spiller det troligtvis även över till vintern. Av de nio framför mig i resultatlistan är det bara Andreas som har slagit mig i Vasaloppet.

Jag är egentligen inte så missnöjd med loppet. Det var starkt att hänga med typ hela vägen. Bara hem och träna mer.

Tack Hestra IF för ett bra lopp!

Data enligt Polar Vantage V:

Höstrullen 2021

Höstrullen 2021

Tid: 1:02:33
Sträcka: 27,62 km
Snittfart: 26,5 km/h
Totalstigning: 205 meter
Totaldrop: 195 meter
Stifa (höjdmeter per kilometer): 7,7
Snittpuls: 152 (fem slag lägre än Alliansloppet)
Maxpuls: Hade 170 i både första och andra backen på sista varvet (176 är nog ett felvärde)

Övrig data:
Rullskidor: Elpex rosa PU-2:or. Andra gången jag åkte på dem. Helt ordinära, inte trimmade eller isärplockade. Vanliga kullager och vanlig olja. Svårt att behöva hur de rullade. Jag är ganska lätt (72 kg), så de flesta rullar marginellt bättre än mig av den anledningen. Men jag hade inga som helst problem att hänga med utför i rygg på andra. Många pratar om hur avgörande det är hur man står på rullskidorna nedför. Själv rullar jag alltid bra mot personer i min viktklass i lopp på låneskidor, så jag tror att jag står hyfsat. Men inte som Tobias Westman, han kan få vad som helst att rulla bäst.
Stakning: Några diagonaltag i starten, resten stakning. Några i klungan valde att köra stakskjut/diagonala i backarna.
Energi: Med en timmes tävlingstid var det blandat i klungan om man åkte med slangbälte eller ej. Jag åkte med det i tre varv och slängde det ut på sista. Jättenöjd med det upplägget. Umara Usport blandad med Intend. Ska försöka deklarera mer exakt gällande innehållet framöver.

Hela passet på Polar finns här.
Hela passet på Strava finns här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.