Skogsloppet 2022 the story

Skogsloppet på Nordtorp. En del av Kretsloppscupen som Kretsloppet arrangerar. Foto: Erik Thiberg.

Skogsloppet på Nordtorp. En del av Kretsloppscupen som Kretsloppet arrangerar. Foto: Erik Thiberg.

Skogsloppet på Nordtorp. En del av Kretsloppscupen som Kretsloppet arrangerar. Foto: Erik Thiberg.

Skogsloppet på Nordtorp. En del av Kretsloppscupen som Kretsloppet arrangerar. Foto: Erik Thiberg.

Resultat Skogsloppet 2022.

Resultat Skogsloppet 2022.

Martin Isenwald och jag efter Skogsloppet på Nordtorp

Martin Isenwald och jag efter Skogsloppet på Nordtorp

Jag gillar "compare efforts-funktionen" på Strava. Här syns det att Martin och jag sprang hyfsat lika. Annars kan man ibland se att t ex någon tappar mycket uppför eller nedför.

Jag gillar “compare efforts-funktionen” på Strava. Här syns det att Martin och jag sprang hyfsat lika. Annars kan man ibland se att t ex någon tappar mycket uppför eller nedför.

Pulskurva och höjdkurva Skogsloppet

Pulskurva och höjdkurva Skogsloppet

Nedvarvning med Martin Isenwald. Foto: Erik Thiberg.

Nedvarvning med Martin Isenwald. Foto: Erik Thiberg.

Resultat Skogsloppet 2022 finns här. Jag hade snabbast tid med 18.47 min, vilket var 44 s snabbare än tvåan Martin Isenwald.

Kretsloppscupen består av sex olika lopp runtom i Borås under året. Det första var Avloppet 21 april. Därifrån har jag inte skrivit the story, delvis eftersom jag inte gick helt max pga tidigt på säsongen (5,2 km grusväg med 157 i snittpuls, alltså 10 slag lägre än Skogsloppet). Men jag sprang på placering och lyckades bli tvåa. Ett annat lopp jag för övrigt inser att det saknas en the story från är Finalloppet 2018 där jag blev 9:a, men så kan det bli ibland.

Skogsloppet i Kretsloppscupen. Foto: Erik Thiberg.

Skogsloppet i Kretsloppscupen. Foto: Erik Thiberg.

Nåväl. Skogsloppet består av ett varv på Nordtorps gula 5,2 km-spår. Jag gillar det spåret, som är beläget 3 km från där vi bor. Det är något så ovanligt som relativt flackt terrängspår i Borås. Med 600 m asfalt i början och 400 m asfalt i slutet.

Det är ett naturskönt spår, så det i kombination med få backar gör att jag ofta rekommenderar spåret till boråsare som vill komma igång med löpning. Då kanske inte man ska börja med de kuperade spåren i Sjömarken som jag gillar.

Sprungit några varv på det spåret
När jag gjorde hela Hemmavasan 2020 sprang jag mycket på gula femman på Nordtorp, bl a 45 km och 90 km. Många varv blev det.

Nu var det ett varv i full fart som gällde. Loppet var virtuellt och Martin Isenwald och jag sprang ihop. Han siktar på att klippa milen på 35.30 min i sommar.

Mitt mål var att utmana förra årets tid. Då sprang jag bra. Jag hade en fin vår då jag kunde utmana både Jakob Böhm och Daniel Parheden på flera lopp. De var sedan båda stabila på sub 33 min på milen under sommaren.

Martin Isenwald och jag tidigt i Skogsloppet. Foto: Erik Thiberg.

Martin Isenwald och jag tidigt i Skogsloppet. Foto: Erik Thiberg.

Kändes bra inför loppet
På uppvärmningen blev jag osäker då det var mer lerigt än förra året. Det hade inte regnat så mycket inför att vi sprang så det var egentligen ganska torrt, men vätan slöar ändå ner tempot lite grann då det är lera på några ställen samt att underlaget inte svarar på samma sätt på några andra ställen.

Inför loppet kände jag mig i bra form och jag tyckte det gick bra att springa när jag var igång. Min taktik vid så korta terränglopp är att försöka ha typ samma steglängd hela tiden och inte anpassa mig för mycket efter underlaget. Jag försöker helt enkelt mosa mig fram utan att behöva starta om farten för ofta.

När jag för första gången tittade på farten efter 3,5 km såg jag att jag hade chansen att slå förra årets tid, så det var bara att gasa hela vägen in i mål.

Det gick med 8 sekunders marginal. Otroligt nöjd med det.

Data enligt Polar Vantage V
Tid: 18.47 min
Sträcka: 5,16 km
Snittfart: 3.39 min/km
Totalstigning: 40 meter (Strava visar alltid mer än Polar)
Totaldrop: 40 meter
Stifa: 7,8 (höjdmeter per kilometer)
Snittpuls
: 167
Maxpuls: 176 (stämmer troligtvis)
Snittkadens: 182 steg per minut
Skor
: Hoka Carbon X

Hela passet på Polar finns här.
Hela passet på Strava finns här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.