Aukland Legend rullskidor och delat årets största träningsvecka

Ovanför Tarrabacken, kanske den brantaste av de långa stigningar på Hallandsåsen. Utgår från Båstad, bara några hundra meter från kyrkan.

Ovanför Tarrabacken, kanske den brantaste av de långa stigningar på Hallandsåsen. Utgår från Båstad, bara några hundra meter från kyrkan.

Bra träningsveckan, där de två sista passen gick på Aukland Legend-3:or

Bra träningsveckan, där de två sista passen gick på Aukland Legend-3:or

Igår avslutades World Rollerski Week. För egen del blev det 23 rullskidmil på nio dagar, samtliga på 3:or varav de två sista passen på Aukland Legend.

Aukland Legends stomme är 74 cm från hjulcentrum till hjulcentrum

Aukland Legends stomme är 74 cm från hjulcentrum till hjulcentrum

Det är Jørgen och Anders Aukland som tagit fram ett par rullskidor i retrodesign som de skickade till mig i samband med att Anders Aukland intervjuades i vår podcast Lagom Kondition. Aluminiumstommen är lite längre. 74 cm mellan centrum av hjulen jämfört med t ex 71 cm för Elpex Team 610 (där 610 lustigt nog anger längden i stommen i milimeter utan gafflar). Bindningen är också placerad längre fram. Detta är de två främsta skillnaderna mot andra rullskidor. Delarna är från Swenor.

Jag upplevde att komforten var lite bättre än väntat, kanske pga bindningsplaceringen som gjorde att vikten blev mer fördelad. Kanske blev det också en marginell effekt åt samma håll av att stommen är lite längre.

Ett utfall av att ha bindningen mer i mitten av skidan är att slitaget på hjulen troligtvis blir mer jämt fördelat, annars slits ju bakhjulet mycket snabbare. Det innebär troligtvis också att det kommer att gå fortare att åka på 2-3:or, alltså treor bak och tvåor fram. En sådan uppsättning brukar annars vara betydligt mer lik treor än tvåor pga mer vikt där bak.

Aukland Legend rullskidor

Aukland Legend rullskidor

Aukland Legend kommer som 2:or, 3:or eller 3:or utan backspärr. Jag har 3:or med backspärr. Jag gillar även känslan i diagonalåkningen.

Vad jag vet säljer ingen märket i Sverige, så det blir ganska dyrt att beställa från Norge med all tull, frakt och moms, men tids nog kommer det nog en svensk återförsäljare.

Träningsveckan
De flesta pass i World Rollerski Week blev med 20-22 km/h i snitt på Bjärehalvön med en stifa på typ 7,5.

Förra veckan loggade jag totalt 15 h träning. Delat mest i år och mer än någon vecka under 2021.

Nu väntar en vecka här i Vejbystrand med mindre träning och troligtvis går jag tillbaka där jag hör hemma, alltså på fyror. Men jag måste erkänna att det har varit väldigt kul med farten man får på 3:or. Plus att man kommer längre. Man får ju fler KOM på Strava med 3:or också!

Smörgåsbord av stigningar på Hallandsåsen
Nästan alla pass här nere går ut på att jag kör till Förslöv ca 1 mil bort och sedan följer banvallen ytterligare än mil till Båstad. Sedan har jag ett smörgåsbord av typ 20 fantastiskt fina och bra stigningar uppför Hallandsåsen på 100-180 höjdmeter. Jag väljer en stigning och åker sedan hem, vanligtvis via Västra Karup. Det brukar bli ca 45 km. Jag försöker hålla ganska hög fart, även om snittpulsen fortfarande är ganska låg. Tränar på att höja golvet.

Utan att bli tjatig så skulle jag säga att Hallandsåsen är bästa stället i Sverige för rullskidåkning och landsvägscykling.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.