Stakmaskinsloppet, KOM i backen och simning på Vasaloppets startgärde

Blött på Vasaloppets startgärde i Berga by. Foto: Thiberg media

Blött på Vasaloppets startgärde i Berga by. Foto: Thiberg media

Jag sprang upp för startbacken i Vasaloppet och tog KOMet på Strava. Foto: Thiberg media

Jag sprang upp för startbacken i Vasaloppet och tog KOMet på Strava. Foto: Thiberg media

1:a av 1152 st i Vasaloppets startbacke på 2 km. Kul grej.

1:a av 1152 st i Vasaloppets startbacke på 2 km. Kul grej.

Karl-Johan Westbeg och Simon Andersson i stakmaskinsloppet.

Karl-Johan Westbeg och Simon Andersson i stakmaskinsloppet.

Firma KJSA

Firma KJSA

Det blev två intensiva dagar i Sälen med Seedningsloppet på stakmaskin, som sändes i Vasaloppet.TV.

Att tillsammans med Erik Thiberg vara initiativtagare och arrangera det första loppet på stakmaskin som är seedningsgrundande för Vasaloppet kändes stort. Kul att kunna åtstadkomma något som inte tidigare gjorts. 444 anmälda deltagare från 12 olika länder.

Vi gjorde sändningen från Vasaloppets mässområde i Lindvallen med 7 st deltagare på plats. Resten var med virtuellt. Vi tog hade också “åkande reporters”, förinspelade intervjuer, snack med experter/profiler etc. Thiberg var programledare.

John Kumlin och Molly från Mebia, ett filmföretag från Borås som såg till att det blev en sändning från stakmaskinsloppet.

John Kumlin och Molly från Mebia, ett filmföretag från Borås som såg till att det blev en sändning från stakmaskinsloppet.

9 minuter mjölksyra
På torsdagen kutade jag uppför första backen så fort jag kunde och kom överst på Strava. Kanske inte det mest prestigefyllde segmentet, men roligt ändå. Från toppen tog jag höger efter typ 100 meter och tog den 1,5 km långa nya vägen som Vasaloppet gjort för att Cykelvasan och Ultravasan ska kunna använda första backen.

På kvällen på fredagen efter loppet kom John Kumlin förbi vår stuga, ganska mosig efter fem riktiga mustiga dagar med Volvospåret följt av filmproduktionen av stakmaskinsloppet. Jag berättade för honom om KOMet i första backen. Det slutade med att han sprang upp där i mörkret i sin väg tillbaka till Mora, med stolsvärme som uppvärmning. Men det tog 6 sekunder för lång tid.

Sådant som John gjorde där älskar jag. Idrott för mig är främst lek och kamratskap, gärna med skyhög lite då och då.

Bröstsim
Före min löptur i torsdag simmade jag till elitledet och tillbaks. Kunde liksom inte låta bli när Vasaloppets startgärde var översvämmat.

Bra stakform
Förra veckan var händelserik på många plan och efter en lång och fin period blev det bara 4 timmars träning. Men formen kändes i a f bra fredag morgon. Då stakade jag en knapp timme. Från Lindvallen ner till Sälen på stora vägen (ca 40 km/h och fartställning i flera minuter gjorde att man fick resa sig upp och ta pauser ibland) och upp igen på gamla vägen och så upp en bit mot Högfjället och vände.

18,5 km/h i snitt på gamla Swenor-4:or med 23,6 i stifa (kuperat) kändes som bra marchfart.

Löpning i Cykelvasan
Vi åkte hem ganska tidigt på lördagen för att hinna hem till Tobias Magnussons 40-årsfest. Jag var sugen på att först se starten i Cykelvasan så vi gick upp tidigt för att se den först.

Nu när Cykelvasan startar uppför den stora backen som de gör på skidor (bra ändring) så kände jag lite ansvar för att skapa Tour de France-stämning. För visst springer vissa i publiken med cyklisterna i de långa stigningarna?

Jag sprang med och filmade i kanske 50 meter. Jag känner inte så många i den absoluta MTB-eliten längre, men lustigt nog låg både Matthias Wengelin och Emil Lindgren (som jag pratar med om jag träffar dem) i tät. Så jag kunde heja på dem med namn samtidigt som jag filmade. Det hela kom med i SVT och kanske såg lite tokigt ut. Se filmen i detta inlägg.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.