Ergtober – så ansluter du till Lagom Konditions grupp i ErgZone

Ergtober 2023

Ergtober 2023

För fjärde året i rad är det dags för Ergtober med vår podcaste Lagom Kondition. Läs mer om avsnittet längst ner i inlägget.

Så här går du med i Lagom Konditions grupp i ErgZone, där där passen kommer att vara förprogrammerade:

För att använda ErgZone är du i behov av den andra generationens SkiErg. Den är svart och har en skärm där det står PM5 (skärmar där det står PM3 eller PM4 fungerar inte).

ErgZone används för att trådlöst skicka över träningspass från telefonen/läsplattan till SkiErgens monitor. Lagom Kondition har en egen grupp där med passen i Ergtober.

Du behöver ha ett konto på Concepts hemsida som du kopplar ihop med ErgZone. Att ha konton hos Concept och ErgZone är kostnadsfritt för dig som användare.

BÖRJA ANVÄNDA ERGZONE – STEG FÖR STEG
1. Ladda ner appen ErgZone.

2. Registrera dig på https://log.concept2.com/signup?. Du behöver inte göra mer än själva registreringen för att få appen att fungera.

3. Starta ErgZone. Klicka på ”Concept2 Logbook”. Nu behöver du ditt användarnamn och lösenord som du skapade på punkt 2. Logga in och klicka sen på ”Approve ErgZone”.

4. Sök efter “Lagom Kondition” i sökrutan eller testa denna länk. Klicka på ”Request to join”. Sedan på ”I’m a member”.

5. När du väl är ansluten till gruppen i ErgZone så finns veckans pass där.

6. Ta med din telefon till stakmaskinen. Se till att ha blåtand aktiverad. Gå in på ett av passen och klicka på ”Scan for PM5”. Nu bör din telefon ha hittat din PM5 och alternativet att ansluta till passet finns nu i appen. På vissa stakmaskiner kan du från huvudmenyn behöva trycka “Fler alternativ” > “Trådlöst möjliggöra”.

7. Nu ska ditt pass finnas på skärmen och det är bara att dra igång.

Kommunikation mellan SkiErg och telefon
Om du inte lyckas få telefonen (eller läsplattan) och SkiErgen att hitta varandra kan mjukvaran i stakmaskinen vara för gammal. Gå in på Concepts hemsida och ladda ner ett program varifrån du laddar ner den senaste uppdateringen. Därefter får du instruktioner om hur du för över det på ett USB-minne, som sedan sätts in i monitorn. Ett batteribyte kan behövas i samband med uppdateringen.

Observera att det kan vara lite stökigt att få in signalerna från ett eventuellt pulsband i klockan/appen/SkiErgen pga sammanblandning med ANT+/bluetooth. Testa att göra det i olika ordning när du kopplar ihop enheterna.

Tips om det inte appen fungerar:

  1. Platstjänster behöver av oklar anledning vara på för att det ska gå att synka med ErgZone.
  2. Displayen behöver lysa för att telefonen ska hitta den. Du kan behöva trycka på “Menu” en eller två gånger på SkiErgen precis före du trycker “Scan for PM5” i ErgZone. Dra inte i SkiErgen samtidigt som du försöker para ihop den med telefonen.
  3. Se till att batterierna i SkiErgen är laddade. Ta gärna med 2 st D-batterier om du kör på gym och byt om det behövs. Inga verktyg behövs för det. Se film på batteribyte här.
  4. Ibland behöver du trycka på “Workouts” längst ner till vänster på skärmen för att komma till rätt ställe.
  5. Skippa alla bluetooth-anslutningar förutom telefonen (framförallt om du får felmeddelandet 396-40). Kör utan pulsband och trådlösa hörlurar.
  6. Se till att du inte skrivit in något sökord, kategori, bokmärke eller liknande. Då dyker troligtvis inte passen upp.
  7. Ibland kan det hända att ErgZone tappar kontakt med SkiErgen. Det kan bero på att det flera blåtandsenheter i närheten. Det är trist när det händer eftersom man inte får data in i ErgZone, men normalt så går det att fullfölja passet i alla fall eftersom programmeringen i SkiErgen ligger kvar. Testa gärna att byta batterier i monitorn om det händer vid upprepade tillfällen.

272. Ergtober och race report från rullskidlopp

Vi närmar oss oktober och med det Ergtober.

Varje vecka under en månad presenterar vi tre pass på stakmaskinen, som också finns inlagda i Lagom Konditions grupp i ErgZone.

Första veckan (2-8 oktober) bjuds det på “Testlopp 5000 m”, “Lugna pyramiden” och “Precisionstusingarna”. Dessa pass förklaras i veckans avsnitt.

Det blir också en race report från rullskidloppet 157 XCC Open där Erik blev bästa 41-åriga boråsare med långt hår och svarta stavar.

Dessutom: Erik berättar ger pretentiösa och märkliga tips om hur just han håller nere stressnivåerna och Niklas påstår att han ska dra stakmaskin varje dag hela oktober.

Tack till avsnittets sponsorer:

Lagom Kondition
Pod på Apple Podcasts
Pod på Spotify

Facebook
Instagram
Lagom pods hemsida

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.