Ragde Indoor Challenge – totalflopp

Ragde Indoor Challenge. 5000 m löpband 10 procent.

Ragde Indoor Challenge. 5000 m löpband 10 procent.

För tre år sedan körde jag Ragde Indoor Challenge, med detta resultat (se blogginlägg här):

 • 5 km löpband med 10 procent lutning: 4.45 min/km-fart hela vägen. 23.45 min.
 • 17 s paus. Jag ställde in monitorn själv. Där finns tid att spara.
 • 5000 m SkiErg motstånd 7. Jag var supersvettig om händerna efter löpningen och tyckte mest jag halkade i början och fick krama handtagen allt vad jag orkade. Gick lite bättre andra halvan, men det hade nog blivit bättre om jag tog på mig handskar efter löpningen. 1:50.9-fart. 18.29 min.
 • 23 s paus. Jag ställde in monitorn själv. Där finns tid att spara.
 • 2000 m rodd. Jag körde motstånd 7 på min Concept med PM3. Gick sådär. Tyckte inte jag fick ut all kraft. Skulle nog ha kört lägre motstånd. 1:50.6-fart. 7.22 min.
 • Totaltid 50.18 min.

Jag prövade också några dagar senare, men då hade jag det inte.

I år har jag sprungit mycket mindre än tidigare, men eftersom jag sprang bra på Rya Åsar Trail Run för en månad sedan och dessutom var stark i den tuffaste uppförsbacken tänkte jag att löpformen nog ändå är någorlunda bra. Och SkiErg-formen har varit hyfsad.

Så när Jørgen Aukland skickade ett personlig mejl och undrade om jag skulle vara med på Ragde Indoor Challenge i år var det ju bara att åka till min syster Ellen Lindell och hämta roddmaskinen, som de lånar.

Ragde Indoor Challenge. 5000 m SkiErg på motstånd 7.

Ragde Indoor Challenge. 5000 m SkiErg på motstånd 7.

Minskad paustid
Nytt för i år (för mig i alla fall) var att bandet skulle upp till 10 procent före man fick röra sig framåt. Där ryker värdefulla sekunder.

Men jag hade kallat in Martin Josefsson som kunde ställa in monitorerna, vilket skulle reducera pauserna mellan momenten rejält (vilket det också gjorde). Dessutom tog jag på mig handskar i farten i slutet av löpningen, vilket gjorde att jag inte halkade så mycket av svett på SkiErg-handtagen.

So far, so good.

Kollaps på löpningen
Jag var ganska pepp med Peba-skor (Hoka Rocket X 2) och splitshorts och satte igång löpbandet. I början sprang jag i 4.45 min/km-fart som jag hade klarat av sist, men jag märkte snabbt att det var för tufft.

Sänkte till 4.50, men det var för tufft.

Sänkte till 5.00, men det var för tufft.

Sänkte till 5.15, men det var för tufft.

Und so weiter.

Efter 2,5 km var jag nere på 6.30 min/km-fart, som jag sedan höll hela vägen. Och det var inte så att jag hade givit upp, utan det var flåsigt även i den farten.

Svårt att verkligen motivera sig efter löpningen
Motivationen fick sig såklart en törn och det var svårt att verkligen ge allt på SkiErgen och roddmaskinen (där f ö motståndet är valfritt, till skillnad från SkiErgen där det ska vara 7). Men jag körde i a f 5000 m där på ca 19.23 min och rodden (PM3) på 7.30 min.

Ragde Indoor Challenge. 5000 m roddmaskin på valfritt motstånd.

Ragde Indoor Challenge. 5000 m roddmaskin på valfritt motstånd.

Resultat (cirkatider plus minus några sekunder på allt om rodden):

 • 5000 m löpband 10 procent: 31.25 min
 • 5 s paus
 • 5000 m SkiErg motstånd 7: 19.23 min
 • 8 s paus
 • 2000 roddmaskin motstånd 7: 7.30 min

Totalt: 58.37 min (kanske några sekunder snabbare pga tryckte av lite efter målgång)

Från 23.45 min till 31.25 min på löpningen. Det är en astronomisk skillnad. Hade jag gått ut lugnare hade skillnaden i och för sig troligtvis blivit betydligt mindre. Kontinuerlig löpning på 10 procent är brutalt, både fysiskt och psykiskt, särskilt när det inte går bra.

Vad var det då som hände? Dålig dag? Kass löpform uppför? För dåligt VO2 max? För gammal? Påverkad av mycket jobb och lite träning senaste månaden, efter ett bra träningsår i övrigt?

Jag väljer att vända blad och skylla på något potentiellt positivt. Hela året har jag tränat styrka 1 gång i veckan, vilket är betydligt mer än vanligt. Jag har dessutom kört hårt de flesta pass. Sedan ungefär i mitten av augusti har jag de flesta pass dessutom kört en stor andel excentrisk styrka och på slutet även fem set istället för tre.

Så med en självgod syn tänker jag att jag har byggt muskler som ännu inte hunnit syresättas med tillräcklig konditionsträning (plus att VO2 max är lite sämre och att jag är i lite sämre löpform och att jag inte hade en bra dag och att jag gick ut för hårt).

Ragde Indoor Challenge. 2000 m roddmaskin.

Ragde Indoor Challenge. 2000 m roddmaskin.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ragde Indoor Challenge – totalflopp

 1. Pingback: Ragde Indoor Challenge – totalflopp - Bloggfeed

Kommentarer är stängda.