Styrketräning på skidor

Jonas Colting och jag har precis varit uppe på ängarna vid Ymer och kört ett styrketräningspass på längdskidor:

– 10 st diagonalstak, diagonal stavrörelse med armarna utan att använda benen (“Smirrestakning”).
– 5 st tricepsstak, kroppen upprätt och stakning med isolerade armbågar.
– 5 st magstak, stakning genom att enbart fälla överkroppen utan att ta ut armtagen.
– 10 st vanlig stakning

Den Nakna Hälsan

Den Nakna Hälsan

Vi körde alla övningar i en lätt slakmota med ca 40 s arbete, 50 s vila. Hela passet tog 45 min med 153 i maxpuls och 113 i medelpuls. Totalt rörde vi oss på ett spår på 200 meter.

Trots kort tid låg puls tror jag sådana här pass ur många synpunkter ger mer än att bara mala på i 1-2 timmar i samma fart.

Det var kul att se Jonas på skidor. Hans balans på skidor är helt förkastligt dålig, men han lär sig snabbt och är grymt stark i armar och bål. Dessutom är han en väldigt trevlig träningskompis. Jag fick hans bok “Den Nakna Hälsan” innan vi skildes åt, så det blir nästa läsprojekt.

Storebroloppet har lite svårt att förstå vikten med att ange skala på banprofilen. Ett annat tips till arrangören är digitala medier.

Storebroloppet har lite svårt att förstå vikten med att ange skala på banprofilen. Ett annat tips till arrangören är att använda digitala medier.

Apropå styrka så gick jag “functional moves” på Onyx igår. Ett riktigt bra entimmespass som är precis vad det heter: funktionell styrka. Viktigt med bra hållning och få muskler att agera tillsammans. Träningsvärken i benen är påtaglig idag. Här finns en video som visar ungefär vad det är. Jag gillar inte instruktören, men det ger i alla fall en idé om vad det innebär.

Gubbar i badhus
I morgon ska jag och Martin Josefsson simma igen. Vi har slaviskt kört ett pass på knappt en timme en gång i veckan ända sedan jag kom hem från Bruksvallarna i november. Det blir mest korta crawlintervaller och olika drills med simleksaker (paddlarna är grymt bra skidåkarträning!), men förra veckan körde 2000 meter “distans” i ett sträck. Jag simmade första 1000 m på 20,30 min och andra 1000 m på 19,30 min. Hade jag maxat en km hade det nog kunnat bli höga arton. Martin är lite snabbare än mig.

För övrigt är det härlig gubbkänsla på våra pass. Jag hämtar han 07.00 varje gång, sedan är det samma procedur med samma skåp i omklädningsrummet och samma teman på samtalen: bolån, partnerns tveksamma klädinköp, olika ingångar på TV-apparater, kamremmar på bilen och annat vuxet.

Simpassen har blivit riktiga roliga. Tack Martin!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Styrka. Bokmärk permalänken.

2 svar på Styrketräning på skidor

  1. Fredrik skriver:

    Gillar din inställning till arrangören Storebro SC 😉

    Skämtlopp var det…var, hur och när man än åker i framtiden kommer ALLT vara bättre. Får se det positiva 🙂

    Bra blogg…kul o läsa.

  2. Erik Wickström skriver:

    Ja, det var ett ganska “annorlunda” arrangemang. Jag var för övrigt nervös för att du skulle komma ikapp, men jag tog egna baktider på dig på golfbanan för att ha koll på läget!

Kommentarer är stängda.