Rullskidspremiär – SM-stafett i Piteå i helgen

Äntligen är premiären avklarad. Vårens jungfrutur på rullskidorna gjorde mig genast tävlingssugen. Men tyvärr missar jag både King of the Hill i Partille (Italien) och Alliansloppet i Trollhättan/Vänersborg (Bröllop).

Mina rullskidor med trögrullande hjul (4:or) i mammas hemmagjorda rullskidväska med hemliga politiska budskap från min tid i Ung Vänster för tio år sedan.

Mina rullskidor med trögrullande hjul (4:or) i mammas hemmagjorda rullskidväska med hemliga politiska budskap från min tid i Ung Vänster för åtta år sedan.

Nu finns det snart ingen natursnö kvar i Borås. Men konstsnöspåret på 4 km på skidstadion i Brämhult är fortfarande fullt åkbart. Efter Vasaloppet har jag åkt väldigt lite skidor, bara en handfull träningspass på knappt tre veckor. Det är lätt att bli sugen på annan typ av träning och aktivitet då det ligger mycket barr i spåren och alla Borås vasaloppsåkare lyser med sin frånvaro. Jag blir motiverad av att se mycket folk på skidor i spåren när jag åker, även ifall alla åker olika snabbt. Är det tomt runt banan tycker inte jag det är lika roligt.

Därför passade jag på att sticka ut på en 20 min lång rullskidstur. Jag tror det är bra att börja lugnt för att vänja leder och ligament och tala om för armbågarna lyxtillvaron på den mjuka snön är över. För att inte prata om den ökade risken för att få blåsor i händerna.

Garmin Forerunner 310XT

Garmin Forerunner 310XT

Garmin eller Polar
Jag får ofta frågan vilken sportklocka som är bäst. För ungefär ett år sedan gjorde jag ett stort test av puls- och GPS-klockor för en löpartidning. Då fick jag bland annat testa toppmodellerna från de tre jättarna Polar (RS800CX), Garmin (Forerunner 310XT) och Suunto (t6). Efter det har jag hela tiden använt Polar RS800CX. Den har inte någon begränsad batteritid, så man kan alltid ha den på sig. Jag gillar dess funktioner och den fungerar bra tillsammans med GPS- och fotpod. Suunto är jag inte lika förtjust i, delvis på grund av att man måste lägga in träningspassen på datorn för att få full information om medel- och maxpuls för alla splittider. Jag vill inte vara beroende av en datorn för att kunna analysera mina träningspass. Läs mer om skillnaden mellan Polar/Garmin/Suunto i testet här.

En annan fråga jag ofta får är hur jag överlever. Svaret är att man blir verkligen inte rik på mitt yrke, men det går i alla fall runt. Det där med pensionspengar funkar dock inte så bra som egenföretagare. Jag får ta tag i det någon gång.

En annan fråga jag ofta får är hur jag överlever. Svaret är att man blir verkligen inte rik på mitt yrke, men det går i alla fall runt. Det där med pensionspengar funkar dock inte så bra som egenföretagare. Jag får ta tag i det någon gång.

Idag har jag bytt till Garmin FR 310XT. Det är en stor dag för ett träningsfreak att byta klocka. Så spännande kan det här livet vara. Anledningen till bytet är att man slipper ha en separat GPS-pod och dessutom har klockan en vibratorfunktion. Det gör att man till exempel kan träna 15s/15s- eller 70s/20s-intervaller på ett effektivt sätt. Det kan vara svårt att höra om klockan bara piper, särskilt om man åker rullskidor på ett blåsigt parti eller skejtar på ett isigt skidspår. Då kommer vibratorn till sin rätt.

En rolig sak med att ha GPS på klockan är att man kan få upp ganska bra fart på distanspassen. Man kanske satsar på att hålla 20 km/h på rullskidorna eller 4.30 min/km när man springer, det gör att man blir inspirerad att öka takten.

SM-stafett i Piteå
I morgon bär det av till Piteå med Hallby. Oskar Lund, Emil Ekman och jag ska utklassa Tranemo IF med Markus Jönsson, Christian Olsson och Erik Johansson. Så här ser schemat ut:

 • Fredag: Prolog 5 km K Sverigecup
 • Lördag: SM-stafett 3*10 km K
 • Söndag: Jaktstart 15 km F Sverigecup. Se arrangörens hemsida här.

Jag hoppas Oskar och Emil är sugna på Pite Havsbad efter tävlingarna.

Jag hoppas Oskar och Emil är sugna på Pite Havsbad efter tävlingarna.

Helgen efter det är det tävlingsfritt. Därefter väntar SM-femmilen i skejt i Bruksvallarna 9 april. Hur jag ska behålla formen dit är oklart. Helt klart är i alla fall att efter det kommer jag att ta en 2-4 veckors paus från träning och tävling för att vila fysiskt, men framförallt mentalt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Skidor. Bokmärk permalänken.

7 svar på Rullskidspremiär – SM-stafett i Piteå i helgen

 1. Phil skriver:

  Lycka till uppe i Piteå så ses vi i Bruks!

 2. Agneta Ekman skriver:

  Lycka till nu i Piteå!

 3. Johan skriver:

  Lycka till Erik

 4. John Börjesson skriver:

  Gött med rullskidspremiär med 10 grader och strålande sol!
  Schysst att du stanna och släppte förbi en trött rullskidsåkare vid Lundaskog, Inte många bilar som tar hänsyn till oss Rullskidsåkare..
  Kan ju köra något pass när du kan? 🙂

 5. John Börjesson skriver:

  OCH lycka till i Piteå!!

 6. Erik Wickström skriver:

  Tack för lyckoönskningar. Jag hoppas på det bästa i stafetten.

  John: Jag är upp för rullskidsskejt nästa vecka i Borås.

Kommentarer är stängda.