StaffanStaven skonsam för armbågarna

Jag har under maj månad mycket försiktigt introducerat rullskidsträningen. För att undvika överbelastningsskador har jag kört max tre gånger per vecka och som mest 1,5 timme åt gången. I höstas fick jag för första gången problem med mina armbågar, vilket är mycket vanligt bland skidåkare. I år är jag därför extra försiktig, men nu har jag i alla fall inlett intervallträningen. Och det går faktiskt riktigt bra: rekordtider både i skejt och stakning i soptippsbacken med samma rullmotstånd och samma väder som tidigare rekordtider från förra året. Kul!

Per Löwendal kan både staka och skejta. Tack för härligt sällskap i soptippsbacken!

Per Löwendal kan både staka och skejta. Tack för härligt sällskap i soptippsbacken!

ETT STORT PLUS är att jag börjat rullskidsträna med den mycket snälla göteborgaren Per Löwendal, som jobbar i Borås. Han har vunnit SM-guld i rodd och är riktigt vass på rullskidor. Vi pressar varandra skitbra!

Distanspassen åker jag alltid med StaffanStaven, som fjädrar skönt. Intervallpassen åker jag med Skigos racingstavar.

Recension StaffanStaven (skrivit april 2011)

Fullfjädrade rullskidstavar

Är detta en revolution för rullskidåkningen? Kanske har räddningen för alla onda armbågar sett dagens ljus. StaffanStaven är ett fjädrande handtag till dina rullskidsstavar för mer skonsam och snölik stavisättning. Staffan Larsson har tillsammans med ortopeden Gunnar Winroth utvecklat en ”fjäder” som monteras precis under handtaget. Dämparen är mycket lätt, vilket ska göra att stavens vikt, balans och pendel inte påverkas negativt.

StaffanStaven. Dämpningen kan byggas in i vilket stavpar som helst.

StaffanStaven. Dämpningen kan byggas in i vilket stavpar som helst. Foto: Luca Mara

Vi testade StaffanStaven i klassisk stil på rullskidor på en stav i mellanprisklassen. Och visst håller 1999 års Vasaloppsvinnare vad han lovar. Spelet på fjädern är ungefär 1 cm och även om man inte känner hur det fjädrar blir åkningen betydligt mindre stum. Detta är särskilt tydligt när man byter tillbaks till konventionella stavar eller åker med en i varje hand. Greppet i asfalten blir bättre med StaffanStaven och det känns skonsammare mot armbågarna, som många rullskidsrävar får problem med. Men eftersom vi bara testade stavarna på enstaka träningspass går det egentligen inte att säga så mycket om långvarigt, kroppsligt slitage – vi får gå på intuition.

På marknaden finns även rullskidsspetsar med fjädring, men problemen med dessa är dels att mervikten hamnar på fel ställe (vilket leder till en dålig stavpendel), dels att de lätt går sönder. Gemensamt för StaffanStaven och fjädrande rullskidsspetsar är att greppet i asfalten är väsentligt bättre jämfört med en vanlig utrustning.

Nackdelen med produkten är att det är lite krångligt med ”installationen”. Först skickar du ditt stavpar med Bussgods till Skellefteå, där fjädern byggs in (ej omvändbart), och sedan får du tillbaka stavarna via Bussgods inom 14 dagar.

 Testat: StaffanStaven
Testpersoner
: Joakim Gustafsson och Erik Wickström
Sammanfattning
: En fantastiskt välkommen nyhet för alla rullskidsåkare med armbågsproblem.
Plus
: Mjuk och skonsam isättning. Bra fäste i asfalten.
Minus
: Måste ”förstöra” ett par stavar. Lång leveranstid.
Pris
: 750 kr + frakt
Läs mer
: www.aktivsport.se

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Rullskidor. Bokmärk permalänken.