Bra bok om bålstabilitet

Boken Total Stabilitetsträning

Boken Total Stabilitetsträning

Jag har nyligen läst ut boken “Total Stabilitetsträning” som jag lånade av min vän Martin Ewaldsson (han som fantiserar om att han ska slå mig i MTB-loppet Lida Loop utanför Stockholm på söndag).

Det var verkligen en ögonöppnare. På senare år har bål- och coreträning blivit mer omtalat och mer populärt. Gymmen ordnar klasser i cirkelträning, X-fit, core, functional moves, redcord, kettlebell och allt möjligt för att vi ska stärka bl a mage och rygg. Jag har själv anammat detta genom att gå på gruppträningar och byta ut några lyfta skrot-pass mot hemmaövningar med pilatesboll, viktskiva, kettlebell och träningsslangar.

Boken är väldigt träffande. Den illustrerar både hur en korrekt och hur en felaktig rörelse (då man kompenserar med andra muskler) ser ut. Jag hade gjort fel på typ alla övningar, så nu är jag tokmotiverad att få kroppen i bättre balans!

Boken är väldigt träffande. Den illustrerar både hur en korrekt och hur en felaktig rörelse (då man kompenserar med andra muskler) ser ut. Jag hade gjort fel på typ alla övningar, så nu är jag tokmotiverad att få kroppen i bättre balans!

Men det gäller att göra övningarna rätt, annars hittar man inte rätt muskler. Boken är 250 sidor lång med massvis med bra illustrerande bilder och handlar i stort sett om en sak: GÖR ÖVNINGARNA MED KORREKT HÅLLNING OCH LÄR DIG HITTA MUSKLERNA SÅ DU INTE KOMPENSERAR MED “FEL” MUSKLER. Efter 100 sidor teori blir man sedan guidad genom fyra faser med olika övningar. Rörelserna är ofta inte särskilt fysiskt ansträngande, men de är mycket grundläggande och de behövs.

Jag insåg när jag läste boken att jag ofta tränat kompulsivt, d v s genomförande av t ex 35 st armhävningar har varit viktigare för mig än utförandet. Har det inte varit jobbigt har jag tyckt att det har varit meningslöst. Många av övningarna har jag gjort helt fel, och jag tror jag har fått betala för det i form av skador och otillräcklig styrka. Jag misstänker bland annat att mina sätesmuskelproblem beror på en alltför för inaktiv gluteus medius. Nu ska jag inleda med många mycket grundläggande övningar för att bli en stabil och stark människa om ett halvår! Exempelvis ska jag hitta och bli stark i följande muskler:

 • Den tvära bukmuskeln (m. transversus abdominis)
 • Rumpmusklerna (gluteus medius och maximus)
 • Främre sågmuskeln (m. serratus anterior)
 • Multifiderna (binder samman olika segment i hals- bröst och ländryggen)

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Rehab, Styrka och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bra bok om bålstabilitet

 1. Janina skriver:

  Oj dethär är precis vad jag har letat efter! Kan du möjligtvis sätta upp ett nytt inlägg med liite mera detaljer och tips på övningar som passar för skidåkare? (eller maila mig om det passar bättre). Thank you:)

  • Erik Wickström skriver:

   Jag tycker alla övningar är relevanta för skidåkare. Men har du en speciell svaghet eller muskelobalans passar vissa övningar bättre. Lycka till!

Kommentarer är stängda.