Ramsau dag 6 av 6 – Erik vs stakning Pichlbacken 1-0

Det är skönt med 20 plusgrader i september. På skejtpassen använder jag fortfarande vanliga stavar, medan jag kör Kraftstaven vid klassisk stil.

Det är skönt med 20 plusgrader i september. På skejtpassen använder jag fortfarande vanliga stavar, medan jag kör Kraftstaven vid klassisk stil.

Jag stakade uppför hela Pichl-backen med tröghjul idag. Det var jobbigt, men ack så kul! Vi hade kört två test (klassiskt 3:or och skejt 1:or) uppför den 6,7 km långa backen som totalt stiger ca 450 höjdmeter. Idag väntade den tredje grenen: stakning!

Mora-Nisse trivdes bra i Ramsau.

Mora-Nisse trivdes bra i Ramsau.

På startlinjen stod enbart snygge-Marcus och jag. Vi ulricehamnare var skapligt trötta denna sjätte och sista träningsdag i paradiset, så det var ganska uppdelat: Samuel, Linus och Mattias lapade sol på glaciären; Pontus och Johan gick skidgång i Schladmings störtloppsbacke; Emil körde lugn rullskidsdistans; Andreas fikade, med halsont. Jag höll mig som sagt i dalen hela denna finaldag. 5 timmars rullskidåkning på en och samma dag är rekord för mig.

Ungtuppen släppte
Att staka sig uppför 450 höjdmeter på tröghjul är lika mycket styrketräning som konditionsträning. Pulsen blir inte lika hög som när man använder benen, men stakmusklerna får jobba ordentligt.

En 29-årings rumpa i förgrunden, två barn i bakgrunden.

En 29-årings rumpa i förgrunden, två barn i bakgrunden.

Det var spännande att köra med Kraftstaven, jag blev faktiskt inte det minsta trött i triceps. Det gick fint att använda mycket mage, vingar och rygg. Marcus hängde med ca 5 minuter innan han fick släppa, sedan fortsatte jag själv så fort jag kunde och nådde toppen på tiden 34.23 minuter. Jag tog en mellantid vid rullskidbanan. På det klassiska rejset tog sista biten 7.12 min, nu tog det 7.34 min, alltså nästan ingen skillnad. Det beror nog delvis på att det var +5 grader och blöt vägbana förra gången, nu var det varmare.

Dagens träning:
– Pichltest stakning med 3:or. Ca +10 grader och sol (körde på morgonen, sedan blev det betydligt varmare). Medelpuls 155 (82%), max 166 (87%). Totalt 2 h 40 min.
– 2 h 20 min. Rullskidor skejt i lugnt tempo. Medelpuls 111, maxpuls 144.

Denna vecka var helt fantastiskt bra ur träningssynpunkt och jag tror aldrig jag varit i bättre form i hela mitt liv! Kulkul!

På lägrets sex dagar blev det totalt 25 timmars träning, tre backrace, åtta glas rödvin, ett A2-pass, 1 liter opastöriserad mjölk och ett styrkepass.

Pensionatets kossor var är jättesnälla.

Pensionatets kossor är jättesnälla.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ramsau dag 6 av 6 – Erik vs stakning Pichlbacken 1-0

 1. Tobias Persson skriver:

  Hej Erik,

  Kul att läsa om den fina formen. Hoppas den kommer vara med dig hela vägen till topp 30! Man blir för jäkligt nyfiken på Kraftstaven. Men det är en annan grej som jag skulle behöva lite mer info om. Som gammal skateboardåkare så fattar jag att hårdhet på hjul ger olika förutsättningar, men hur ser tröghetsskalan ut för rullskidhjul? Jag har i år börjat åka rullskidor på ett par SWENOR-fibreglass, vad har jag för tröghet på de som kom med vid köpet?

  //Tobias P

  • Erik Wickström skriver:

   Normalt sett kommer rullskidor med standardhjul, alltså 2:or. De flesta 2:or från olika märken rullar ungefär lika snabbt. Dock är Swenor något mer lättrullade och Proski någon mer trögrullade än andra märken.

Kommentarsfältet är stängt.