Joel Hultin ska ha all respekt!

Jag läste nyligen ett av de bästa blogginlägg jag sett på länge från en svensk längdåkare. Joel Hultin är en 21-årig träningsgalning som kommer från – och bor i – Örebrotrakten. Jag har aldrig träffat Joel, men vi har samarbetat lite i cyberspace då han skrev krönikor på skidsport.com och recenserade en actionkamera i senaste numret av Vasalöperskan.

Joel Hultin tränar ofattbara 865 timmar om året (mer än de flesta i landslaget), men placerar sig ofta långt ned i resultatlistorna på elittävlingarna. Jag har flera gånger hört folk som i raljerande ton sagt uttalanden i stil med ”om han tränade hälften så mycket kanske han skulle vara dubbelt så bra”.

Joel Hultin in action.

Joel Hultin in action.

Själv tycker jag Joel förtjänar stor respekt. Han kör sitt race och tränar som han vore 30 år med 10 år av landslagserfarenheter. Han bloggar om sin träning och har till synes ett mycket strukturerat upplägg med periodisering mellan volym, intensitet och styrka. Någon gång släpper det säkert. Hur som helst, nedan citeras en del av inlägget, jag hade ”gillat” det om jag hade haft Facebook.

Livet som ”B-skidåkare”
”…livet som ”b – skidåkare” eller ja rent av c eller d är inte så charmigt, men det är ändå förbannat kul och man kan leva det minst lika lyxigt som eliten, skillnaden är att man bara får jobba lite hårdare för det. Det går att försöka vara elitskidåkare ändå, det gäller bara att visa framfötterna, vara positiv i alla lägen, målinriktad, ambitiös och fokuserad, med vilja kommer man långt, väldigt långt. Det kan låta fånigt, låta larvigt eller låta som en patetisk dagisdröm att försöka ”leka” elitskidåkare när man egentligen är en normal svenne på snart 22 höstar som har lite högre fart än en medelmåttig motionär i spåret. Må det så vara, men jag diggar den här dagisdrömmen och kommer försöka hålla den vid liv under lång tid framöver, jag har ett mål, en vilja, det är bara att köra…

…så därför fortsätter jag leka att jag är elit, jag syns och hörs, jag skriver krönikor, bloggar, skaffar sponsorer och gör massa annat på ett likadant sätt som de lite bättre åkarna, fast jag egentligen i det sammanhanget är en nobody, misstolka mig inte nu, jag klankar inte ner på mig själv, tvärtom jag tror stenhårt på det jag gör och satsar stenhårt mot det jag vill nå. Men jag menar, om Anders Södergren eller Joel Hultin skulle skriva något på sin hemsida, vems skulle ni läsa då?? Ja ni förstår, i det sammanhanget är jag en nobody med all rätt.”

Läs hela Joels inlägg här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, Träning och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Joel Hultin ska ha all respekt!

 1. daniel frehde skriver:

  Hej!

  Håller med.Han skapar en debatt som är intressant men samtidigt blir man lite ledsen när han inte får ut det han vill. Det vore samtidigt dumt att inte snappa upp ett och annat om projektet träning. Ibland kan det vara bra att skita i upplägget och vara med på Karlslunds if utmaning. Det ger tävlingsmomentet en ny dimension. Det gör kiffers ibland och det är ialla fall riktigt roligt och verkar göra att folk blir bättre och utvecklas. rÖda tråden kanske försvann men du förstår nog.Vi vill ju ha med joel och alla andra närkingar på tåget…..

  Bagarn Träningskommiten Karlslunds if

 2. beingjonas skriver:

  Jag tycker han är cool! Det är du och han (mig veterligen) i skidvärlden som har mångsidighet och förmåga att uttrycka sig med åsikter och personlighet. Keep it up!

 3. Fader Frost skriver:

  elit är en attityd inte ett resultat

Kommentarer är stängda.