Syreupptagningstest – video från rullbandet i Torsby

Maximal syreupptagningsmåga kan testas på rullskidband i Torsby. Det är jobbigt. Mitt testvärde blev 74 ml/kg/min, vilket är helt OK som skidåkare. Bättre än många som slår mig i Vasaloppet, men långt ifrån Elofsson och grabbarna.

I måndags träffade jag på Roland Strid i repan utanför tunneln. Då kom jag på att det skulle vara roligt att testa sin syreupptagningsförmåga i deras labb någon gång i veckan. Det blev idag kl. 15.00. Jag var ganska trött från gårdagens ganska tuffa 4 timmars träning, så jag tog det lugnt på morgonen och förmiddagen. 30 min morgonjogg och bara 1 timmes lugn skejt i tunneln.

Ursäkterna en självklarhet
Efter lunch började ångesten. Egentligen hann jag inte med att våndas så mycket, för jag var mitt uppe i en artikel om en konstsnöanläggning i södra Sverige och en mejlkonversation med en förstagångsåkare i Vasaloppet. Men naturligtvis började jag rota i ursäktslådan, som är kutym inför alla tester: intervallresultaten på Skiergen i måndags och i tunneln igår var ganska dåliga; jag har tränat hårt, sovit för lite och stressat mycket sista tiden; jag har bara åkt på rullband en gång tidigare, 10 minuter hos Christian Minatti i Mora; jag är bättre i skejt än i klassiskt. Så där håller man och alla som inte känner igen sig ljuger.

Men efter två koppar kaffe (eller snarare espresso, Olle har fortfarande svårt för det där med dosering av kaffe) så var jag på g. Testet gick bra, jag kan inte klaga på något. Tekniken stämde hyfsat och jag tog ut mig ordentligt, mer går inte att göra. Uppvärmningen var ca 15 minuter, sedan tog testet 5.45 min för (3-8 min generellt). Varje minut ökar lutningen, hastigheten är konstant.

Mitt resultat:
Max VO2: 5,1
Längd/vikt: 187 cm, 68,7 kg
Testvärde: 74 ml/kg/min
Maxpuls: 184 slag
RQ: 1,12
VE: 172 l/min

Jag skrev en artikel om Christer Skogs Sport Support Center i Stockholm för några år sedan. Då fick jag testvärdet 73 på testcykel i halvdan cykelform när jag vägde 1,5 kg mindre. Nu är jag i betydligt bättre form så jag tror det är lite svårare att få höga värden i Torsby jämfört med på Sport Support Center. Men framförallt är jag starkare i överkroppen vilket kommer att gynna mig i skidåkningen.

Tack Johan Martinsson och Roland Stridh för ett jättebra test, som jag verkligen kan rekommendera. Jag kommer med glädje betala 880 kr när fakturan kommer. Läs mer om testerna i Torsby (samma byggnad som tunneln) här. Tack också till Samuel, Philip och Olle som hejade på!

Nedan syns en 39 sekunders lång filmsnutt som inkluderar avslutningen av testet. Slutpulsen på 184 är nog det högsta jag haft i klassiskt på 10 år. Jobbigt var det. Efter det gick jag ut och stakade 2,15 timmar på rullskidor, sedan var jag trött å det grövsta. Olle var vinansvarig för kvällen och gjorde ingen besviken med sin Château de Seguin.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Syreupptagningstest – video från rullbandet i Torsby

  1. Z skriver:

    Grymt! Vet ingen som kan ta ut sig som du kan!! 🙂

  2. Johan Martinsson skriver:

    Härligt test Erik! Grym video. Ser fram emot ett test även nästa år 😉 // Johan M

Kommentarer är stängda.