Rådarullen 2011 the story

Resultat och bilder Rådarullen 2011 finns här.

Philip Askeroth och Erik Wickström

Philip Askeroth och Erik Wickström

Jag gjorde mitt hittills livs bästa lopp på klassiska rullskidor igår. Jag blev 4:a i Rådarullen och slog många jag aldrig varit före tidigare. Nu har jag totalt gjort fyra klassiska rullskidstävlingar av långloppskaraktär: Alliansloppet och Rollsborundan förra året, samt BIF-rullen förra helgen.

Några träningspass blir det inte på tävlingsskidorna, förutom dagen innan för att kolla så att utrustningen är som den ska. I fredags fick jag dock en härlig kick när Olle och jag körde 6 st 2 min-intervaller på snabbrullat. Stakningen kändes plötsligt kraftfull och vältajmad och jag kunde få upp flåset rejält till och med där det gick svagt utför. Olle och jag konstaterade att vi nog minsann ska träna lite mer på tävlingshjul nästa år för att åka bra på rullskidstävlingarna. Man blir ju trots allt bra på det man tränar. Dessutom tror jag snabbstakning kan gynna mig på vintern, till exempel efter Evertsberg i Vasaloppet där det är ett långt, lättåkt parti.

Framöver blir det 2/3 av passen på 4:or, 1/3 på tävlingshjul från Eagle Sport.

Täten igen

Här ligger jag längst bak i bild = 6:a

Philip en hjälte
Träningsvärken satt kvar fint i nedre ryggen från förra veckans tävling i Skåne och är naturligtvis ännu värre nu. Men jag kände mig ändå stark och hängde med fint i början av tävlingen, som bestod av två 16 km-varv på en fin, platt och i stort sett bilfri landsvägsslinga. Efter några kilometer blev vi en 7-mannagrupp, men efter ungefär halva första varvet fick vi släppa tättrion Tobias Westman, Samuel Norlén och Markus Jönsson. Kvar där bakom blev jag, Philip Askeroth, David Jönsson och Marcus Johansson från Stern, där den sistnämnde snart fick släppa. Med 8 km till mål var det bara Philip och jag kvar. Jag hjälpte till med draghjälpen, men Philip drog mest. Därför sade till honom att jag inte skulle ligga bakom honom till 50 m före mål och sedan spurta, det skulle kännas oschysst. Istället gick jag upp jämsides med en halv kilometer kvar och sade: “Härifrån kommer jag köra helt max, så ligg gärna bakom mig och spurta sedan om, jag bryr mig inte efter som du gjort det största jobbet”.

Uppladdningsvinet på fredagen var franskt,

Uppladdningsvinet på fredagen var franskt, Paul Mas Estate GSM (nr 99040) för 69 kr. Mycket prisvärt.

Men Philip ville köra en riktigt man-mot-man-duell och vägrade lägga sig i suget. Jag lyckades komma först i mål, men skämdes nästan. Philip är en härlig kille och en bra förebild!

Noterbart är att Kraftstaven plockade hem placeringarna 1, 4 och 7. Jag har verkligen lärt mig att utnyttja den extra kraften som staven ger. Min prestation idag var hästlängder bättre jämför med BIF-rullen förra helgen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Rådarullen 2011 the story

 1. 7H33 Borås skriver:

  Grattis till 4:e platsen. Uppladningsvinet funkade tydligen alldeles utmärkt !

 2. Nisse Be skriver:

  Hej
  Brukar följa din blogg. Kul att läsa om en seriös skidåkar nörd, som blandar vilt iträning, som bjussar på sig själv och som tar sig ett glas vin emellanåt. Och viktigast av allt: en som uppdaterar sin blogg ofta och dessutom skiver intressanta inlägg (nästan jämnt). Detta låter kanse lite smörigt men det är sant. Jag tittar på en del skidåkarbloggar som är ganska sömniga minst sagt.
  Jag har två frågor: 1. vad tog dina triathlon funderingar vägen, Kalmar? 2. Trixar ni elitrullskidåkargubbar mkt med Eagle skidorna för att få optimalt rull, typ keramiska lager, speciell smörjning? Är otroligt nyfiken! (har ett par själv)
  nisse be

  • Erik Wickström skriver:

   Tack för fina ord, det värmer alltid! Det är mycket tack vare den fina respons från er läsare som jag tycker det är så roligt att skriva. Jag försöka leva efter mottot “ser man sig själv som ett skämt blir det roligt hela tiden”. Det är viktigt att inte ta sig själv och sina intressen på för stort allvar. Bara för att man startar i elitledet i Vasaloppet och springer fort på Lidingöloppet behöver man inte käka havregröt till frukost och undvika alkohol. Mer njutning = bättre träningseffekt 🙂

   Svar på frågor:
   1) Jag har ont i en sätesmuskel så jag kan bara springa en gång per vecka, därför svårt med triathlon.
   2) Jag har vanliga Eagle-Sport tävlingshjul och -lager. Efter regnväder tar jag isär allt och sprutar in 556 (tunn olja).

 3. NisseBe skriver:

  Tack Erik för dina svar. Tråkigt med din löpning. Såg din löpning på Växjöklassikern förra sommaren och det var ett grymt tryck du hade. Hade vart spännande att se hur du hade klarat dig på ironman distansen. Du är ju lätt i kroppen samtidigt som du verkar stark på cykeln.

  Appropå rullskidor kan jag som smålänsk norrlänning konstatera hur roligt det är med alla rullskidstävlingar här nere samt hur bra “sörlänningarna” är på detta. Rullskidor är ju grymt kul att tävla i: ofta väldigt täta lopp, med hög fart och en hel del tjuv och rackar spel. Känns som intresset ökar för detta mer och mer. I Växjö har vi kört tre mindre klubbtävlingar senaste helgerna vilket varit helskoj. En sak som jag inte förstår är varför kommunerna inte satsar på asfaltera någon elbelyst rullskidsslinga. Detta är ju vanligt förekommande norrut. Vore perfekt för alla skidåkare som trots allt bor här nere i södra sverige och som törstar efter att träna skidåkarlikt. Måste prata med kommunalrådet i Växjö Bo Frank känner jag nu…

Kommentarer är stängda.