km/h till min/km – min/km till km/h

I tider då många konditionsidrottare är blandmissbrukare – det vill säga utövar många olika idrotter – blir det snabbt förvirring i hur fort det går på träningspassen.

Inom löpning anger man sedan länge hastigheten i minuter per kilometer. Man måste t ex hålla 4,30 min/km för att klara 45 min på milen. Och i cykel snackar man alltid om kilometer per timme. Många håller exempelvis runt 30 km/h när de cyklar distans på sommaren.

Men hur är det med rullskidor och skidor? Är det km/h eller min/km som gäller? Vad tycker ni? Själv tycker jag km/h känns bäst, men Olle envisas med att ställa in sin GPS-klocka så den anger min/km istället. Jag blir helt förvirrad. Här kommer en lathund:

– 10 km/h = 6 min/km
– 10,9 km/h = 5,30 min/km
– 12 km/h = 5 min/km
– 13,3 km/h = 4,30 min/km
– 15 km/h = 4 min/km
– 17,1 km/h = 3,30 min/km
– 20 km/h = 3 min/km
– 24 km/h = 2,30 min/km => 25 min på 10 km
– 25 km/h = 2,24 min/km
– 30 km/h = 2 min/km

En fin konverterare, som kan räkna ut detta och mycket annat sköj finns här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på km/h till min/km – min/km till km/h

 1. Ola Svensson skriver:

  Här får du ge dig Olle. Erik har helt rätt!!!
  Ola – Skåne

 2. Johan skriver:

  Eftersom jag springer oftast så kör jag även min/km även när jag kör skidor/rullskidor. Försöker även införa min/km när jag cyklar men då blir jag lite förvirrad (km/h sitter hårt fast i de högre hastigheterna). Får använda räknaren och plugga in de lite snabbare cykelhastigheterna som min/km.

 3. korsviktranar skriver:

  När du ändå reder ut tider kan du ge oss rullskide rookies lite riktlinjer om vad som är helt okej tider på rullskidor? Milen på 45 är ju bra inom löpning (för vanliga dödliga) men hur snabbt ska man klara det på rullskidor?

  • Erik Wickström skriver:

   Tider på rullskidor? Tja, jag håller ca 20 km/h med standardhjul på distanspassen, men 10 km/h är också bra. Det gäller att utgå från sig själv. Jag är glad så länge folk åker skidor och rullskidor och mår bra av det. För det är kul som fan 🙂

 4. Olle skriver:

  Skäggsekund/min borde ju vara det optimala…

  • Olle skriver:

   Lathund för den intresserade:
   – 0.83 TSs/min = 10 km/h = 6 min/km
   – 0.91 TSs/min = 10,9 km/h = 5,30 min/km
   – 1.0 TSs/min = 12 km/h = 5 min/km
   – 1.1 TSs/min = 13,3 km/h = 4,30 min/km
   – 1.3 TSs/min = 15 km/h = 4 min/km
   – 1.4 TSs/min = 17,1 km/h = 3,30 min/km
   – 1.7 TSs/min = 20 km/h = 3 min/km
   – 2.0 TSs/min = 24 km/h = 2,30 min/km => 25 min på 10 km
   – 2.1 TSs/min = 25 km/h = 2,24 min/km
   – 2.5 TSs/min = 30 km/h = 2 min/km

Kommentarer är stängda.