Gallium – den nya superdyra supervallan!!!???

Jag dedicerar detta inlägg till min prylgalne Boråskompis Mattias “Z” Carlzon. Om han inte redan visste allt om denna 2800 kr dyra valla som räcker till 25 par skidor…

Jag såg en kille med ett Gallium-tryck på jackan i Östersund. I vanlig oordning klev jag fram och sade “Hej, jag heter Erik och är intresserad av Gallium”.

För några veckor sedan läste jag en artikel på skidsajten Sweski.com, vilken drivs av den flerspråkige kingkingkong-speakern Kjell-Erik Kristiansen, som även är en mycket duktigt fotograf.

    Gallium, atomnummer 31, alltså 31 protoner. Antal neutroner: 39. Antal elektroner: 31. Atommassa: 69.723 amu. Shit, jag börjar bli sugen på att räkna på stökiometri igen, men jag har nog glömt bort hur man gör.

Gallium är en relativt ny glidvalla som tydligen ska ha använts vid bland annat VM i Liberec 2009 och VM i Holmenkollen i år.

Lätt att använda
Roger, som jobbar för den svenska agenturen Sportprofilen, gjorde bra intryck på mig. Han sade precis som jag läste att norska landslaget påstås ha använd Gallium vid 7 av 8 guld vid senaste VM, men kunde inte garantera till 100 %. Han sade också att sponsorn Swix nog skulle bli lagom glada om norrmännen basunerade ut att de ratat Swix trots ett fett sponsorskontrakt.

Roger sade också de bästa med Gallium var den flytande varianten i riktig fuktig snö (som i Holmenkollen), smutsig snö och konstsnö. Han menade att skidskyttarna också hade använt vallan med gott resultat.

Som kemiintresserad gläds jag åt att periodiska systemet har nått varumärkena i vallaboxen. Metallen gallium har atomnummer 31 och bär den ovanliga egenskapen att smälta “nära eller vid” rumstemperatur, precis som metallerna francium, cesium, kvicksilver och rubidium. 30 grader i galliums fall.

Stora fördelen med Gallium är (förutom att den sägs har väldigt hal) är att vallan är lätt att applicera, eftersom man inte behöver använda vallajärn och paraffiner/pulver. Perfekt om man är rädd om hälsan (ångorna) och belaget (värmen från vallajärnet). Så här skriver svensk-norske Kristiansen om Gallium-stöttaren Inge Bråten på Sweski.com:

…Gallium är ett toppbelag där de två produkterna nu är inne i sin tredje respektive första säsong. Det flytande produktet har använts som toppglid på en preparerad sule, ofta med ett lager Cera under.
– Nya prov tyder dock på att Gallium-vallorna kan läggas direkt på en ren skida med ännu bättre resultat. Du kan med andra ord glömma att värma sulen, säger Bråten.

Vidare forskning vill ge ytterligare svar på om det här gäller främst vid kallföre eller i alla typer av väder.
– Ett tunt lager stryks med filten på toppen av flaskan. Låt det torka i ett tiotals sekunder och sedan ut och åka. Struktur läggs in om nödvändigt på vanligt vis, förr och/eller efter att du lagt på Gallium. Använd en fin nylonborste för att få fram strukturen.

Bråten berättar att du med framgång också kan ha den flytande vätskan i ruggade fästzoner (använd inte filten) samt som tillägg i det våta klistret.
En flaska med Gallium räcker enligt producenten till 25 par klassiska skidor och 20 par skatingskidor.

Gallium Norge: http://go-ski.no/
Gallium Sverige: http://www.sportprofilen.se/kontakt.htm
Om Inge Bråten och Gallium: http://www.sweski.com/braaten-satsar-paa-gallium.4985824-184999.html
Gallium på Skistart för 2850 kr: http://www.skistart.com/swe/gallium-dr-fcg-maxfluor-7050.html

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.