Pölder

Tony Pölder

Tony Pölder

Uppdatering april 2016: Jag gillar inte att peta i gamla inlägg, men eftersom jag har märkt att detta fortfarande läses vill jag bara komma med en kommentar: Detta är skrivet för för flera år sedan och jag tycker nödvändigtvis inte likadant idag.

Jag var på Pölder Sport i Nässjö i tisdags. Äntligen!!! I flera år har jag tänkt att åka dit. Men med tanke på att det ligger 1,5 timme bort (enkel väg) och att det inte alltid är öppet när man är på genomresande har det inte blivit av. Nu fick jag med glädje hänga där i tre timmar med kingkingkong Tony himself och min skidkompis rullskidsvärldsmästaren Björn “Böna” Andersson.

JAG BLEV GRYMT IMPONERAD! På bloggen när jag skrivit om produkter som jag tycker är bra, t ex Atomic Skintec, har jag ofta länkat till Pölder. Men det har varit med viss tvekan. Jag visste ju inte om denna Sveriges största längdbutik var kunnig eller bara ville tjäna pengar på att sälja så mycket som möjligt.

Nu vet jag. Pölder har riktigt bra självrespekt och de vet verkligen vad de håller på med. Bland annat skippar de att ta in vissa potentiellt storsäljande skidmodeller bara för att de tycker skidorna inte håller måttet. Trots att många av deras kunder inte skulle märka något.

Skiselector för att testa skidspann

Skiselector för att testa skidspann

Jag ska lära mig allt om spann
Allra häftigast i tisdags tyckte jag ända det var att få en lektion i spannmätning. För att hitta ett par skidor som passar en viss person finns flera tillvägagångssätt: stå på en bräda (t ex Intersport i Borås), klämma ihop skidorna med när de står mot en vägg (t ex Allsport i Torsbytunneln) och Skiselector. Den sistnämnde är den mest avancerade metoden och också den mest vetenskapliga. Skidan (en i taget) trycks ned med åkarens vikt och känner av trycket mot underlaget längs hela skidan.

För att testa hur bra Skiselectorn var så lät jag Tony testa mina fyra par klassiska skidor helt blint. Det var ett par Fischer Carbonlite, ett par låneskidor, samt två par nya Atomicskidor. Resultatet var ganska häftigt. Den informationen Skiselectorn spottade ur sig var exakt samma som jag upplevt. Bland annat att låneskidorna inte är optimala, men ändå överlägset bäst av mina par. Och att Fischerskidorna är ganska låga, men ändå svåra att få fäste på (skulle kunna funka som klisterskidor). Båda de nya paren Atomic-skidorna var bra, men var lite för låga för långlopp. I övrigt är jag nöjd med Atomic och jag kommer att fortsätta med det märket.

Björn Andersson klämmer, ett annat sätt att bedöma hur ett spann ser ut.

Björn Andersson klämmer, ett annat sätt att bedöma hur ett spann ser ut.

Lång och rolig utbildning
Detta var mitt första möte med Skiselector och jag ser det som steg ett i min utbildning att hitta rätt skidor åt mig själv, och framgent även att bedöma andras. Att det är mitt första möte med denna maskin betyder också att jag har mycket kvar att lära beträffande rätt spannhöjd, Vasaloppsskidor, klisterskidor, mjuka toppar, de två graferna och vallafickor. Alltså kommer jag ha svårt att svara på frågor. Jag är ingen expert. Än.

Men för dig som tvekar på att köpa skidor utan att ha stått på en spannbräda kan jag säga: Skiselectorn verkar vara hästlängder bättre än en spannbräda. Jag vet att vissa inte gillar Skiselectorn och självklart är den inte alltid 100 % sanning, men för mina fyra par stämde det med vad jag har upplevt när jag tränat och tävlat på skidorna.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Pölder

  1. Henrik skriver:

    mätte du svärds gamla skidor i skiselectorn? och hur var resultatet isåfall?

Kommentarer är stängda.