Laktosintolerans överdiagnostiseras

Så här ser min opastöriserade mjölk ut i verkligheten på bild.

Så här ser min opastöriserade mjölk ut i verkligheten på bild.

I senaste numret av Läkartidningen pratar man om problemet att laktosintolerans överdiagnostiseras. Jag är den förste att hålla med. När jag jobbade som mjölkforskare i Uppsala i två år insåg hur näringsmässigt överlägsen mjölken är som livsmedel, jämfört med t ex de mindre lämpliga alternativen sojadryck och havredryck. Få livsmedel överhuvudtaget innehåller så många vitaminer och mineraler som just mjölk.

Naturligtvis ska mjölkallergiker (ej samma sak som laktosintolleranta) inte dricka sig sjuka, men jag tror att laktosfria mjölkprodukter är ett otroligt mycket bättre alternativ än soja och vete för den med otillräcklig produktion av laktasenzymet.

Jag pruttar av mjölksocker
Jag själv är laktosintolerant, vilket jag fick reda på 29 maj 2009. För alla som har sett Nile City så är det lätt att förstå varför datumet är lätt att lägga på minnet (se video här). Jag fick det testat “på riktigt” och min genetiskt betingade intolerans är ganska rejäl (läs: jag var väldigt lös i magen och fes mycket i 27 år). När jag uteslöt mjölken blev livet och idrottslivet mycket lättare, framförallt vid löpning. Jag placerar mig inte i facket av fjortisbrudar som säger att de inte klarar av laktos som ett skäl för att slippa äta gräddsåser. För en normal laktosintollerant så är lite mjölk i latten i heller några problem.

Vad jag som laktosintollerant har märkt är att lite mjölkprodukter då och då är bättre än att helt utesluta laktos. Undviker jag laktos helt i en vecka och tar ett glas mjölk blir det katastrof i magen, men lite varje dag underhåller den för mig nedsatta enzymproduktionen av laktas (bryter ner laktos till glukos och galaktos).

Sedan några veckor tillbaka gör jag ett experiment med mig själv. Efter att ha läst Fredrik Coltings bok “Mjölkrevolution”, samt pluggat in ett gäng vetenskapliga artiklar i ämnet, har jag fastnat för opastöriserad mjölk som jag köper från en bonde i Västergötland. Jag dricker ca en halv liter om dagen och det funkar faktiskt lite bättre än pastöriserad mjölk. Förmodligen på att mjölkens naturliga laktasenzym inte förstörs som det gör i samband med pastöriseringen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Mat och dryck, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.