Ingen SM-femmil för mig

Jochen Gustafsson 7 december 2001

Jochen Gustafsson 7 december 2001

Jag har tränat totalt 1 timme sedan Vasaloppet. Först tog jag tre vilodagar, sedan blev jag sjuk. Och fortfarande har jag huvudvärk. Det är märkligt, att vara sjuk så länge. Det är lite frustrerande när vi haft 12 grader varmt och strålande solsken flera dagar här i Borås. Jag skulle behöva skejta och träna diagonalåkning inför stafett-SM och femmils-SM på långberg 31 mars – 1 april.

Igår bestämde jag mig att att skippa tävlingarna. Och packa ihop skidorna för säsongen. Även ifall jag kommer igång i morgon är det en lååång väg tillbaks till bruklig form. Jag får hoppas att mina klubbkompisar kör så det ryker för Ulricehamns IF i stafetten. Lite trist också att inte få möta min comebackande kompis Jochen Gustafsson, som byggt upp ett företagsimperium i den dalsländska metropolen Ed. Han satsar hårt på SM 50 km på Långberget, där han har köpt stuga.

Senaste tillskottet i min Amaronesamling. Jag köper i stort sätt aldrig sådana här dyra viner, det kommer som mycket välkomna presenter när jag fyller år eller pulvervallar bekantas skidor inför Vasaloppet/TjejVasan. Kanonbra samarbete!

Senaste tillskottet i min Amaronesamling. Jag köper i stort sätt aldrig sådana här dyra viner, det kommer som mycket välkomna presenter när jag fyller år eller pulvervallar bekantas skidor inför Vasaloppet/TjejVasan. Denna flaska var som tack från en som anlitat mig som personlig tränare i 2 år.

Välbehövlig vila för skallen
Nu blir det istället den obligatoriska efter säsongs-vilan. Den är jag noga med. Jag anser att det är mycket hälsosamt att man efter sista tävlingen tar det riktigt, riktigt lugnt med träningen i några veckor (max 2 timmar i veckan). I detta ingår också att bli lite seg, tjock, slö och rastlös. Här kan den som vill även lägga in ett par fjortisfyllor. Jag själv undviker ofta detta, det är liksom inte lika häftigt längre sedan man slutat gymnasiet. 2-3 glas rött och räcker för en mogen 29-åring.

Min säsongsvila har verkligen fått en kick-start, med 10 dagars vila från träning. Detta i kombination med högre näringsintag än vad jag har på ett tufft träningsläger gör att jag kommer känna mig våldsamt sugen på att träna inför nästa säsong om några veckor. Men först ska jag ta det lugnt ett par veckor till, förhoppningsvis i friskt tillstånd. Både nu till helgen och nästa är det 30-årsfester, varav en är för Ida. Med sagotema!

Led 2-syndromet
Risken med att inte ta en mental och fysisk paus efter sista tävlingen är man kan drabbas av “led 2-syndromet”, som jag själv kallar det. Eftersom det ofta drabbar elitmotionärer som står i typ led 2 på Vasaloppet. Det innebär att man är jättetaggad efter Vasaloppet och drar igång träningen direkt veckan efter och hoppas på ännu bättre lopp nästa år. Detta leder ofta till motivationsproblem på sommaren, och då är det förmodligen lite svårare att ta flera veckor off. Jag vet att en som läser denna blogg kanske känner sig lite träffad, men han bjuder säkert på det. Fenomenet är inte ovanligt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i hälsa, Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Ingen SM-femmil för mig

 1. Hasse skriver:

  Trist att vara sjuk på det där sättet, men vad ska man göra när det jävlas…?
  Bra skrivet om vila och Led 2-syndromet tycker jag.
  Det är som du säger inte helt ovanligt och man ser det rätt ofta.
  Jag är själv i högsta grad motionär, även om jag ska köra Långloppscupen i H40 i år,
  mycket tack vare dina RR’s, och tycker att på den nivån, motion och elitmotion så bör man ju faktiskt njuta en del av livet också.
  T.ex. dricka gott vin och och äta god mat i alldeles för stora mängder.
  Det kan man ju faktiskt unna sig när man tränar lite hårt.

  Krya på dig!
  //H

 2. Bruntbo John skriver:

  Dessutom ska man ha så låg stress- och adrenalinnivå som möjligt när man ska få barn:) Babyn bestämmer takten och den takten kommer att bli superlugn. Det är bara att hänga med långsamt och njuta …… härligt blir det 🙂 🙂 🙂

 3. Mattias Fritz skriver:

  Träff här! Men det kanske finns fler…

Kommentarer är stängda.