Ur form och ur fas

Jag har så smått kommit igång med träningen efter det långa sjukdomsuppehållet och vilan efter Vasaloppet. Men oj vad formen är dålig, träning är verkligen en färskvara.

Det kändes väldigt märkligt, men ändå som ett helt korrekt beslut att avsluta säsongen efter Vasaloppet. Så tidigt har jag aldrig packat ihop skidutrustningen. Förra året tävlade jag flitigt ända till SM 50 km F i Bruksvallarna 8 april, där jag blev 22:a.

SM 50 km F i Bruksvallarna förra året. Foto: Carl Magnusson

SM 50 km F i Bruksvallarna förra året. Foto: Carl Magnusson

Sedan Vasaloppet har jag missat DM, Tranemoloppet och KM. Och jag kommer att missa Västgötafinalen, stafett-SM och SM-femmilen. Det känns riktigt surt, både för mig själv och mot andra. Jag har inte hört någon klaga, men självklart förstår jag om någon tycker så här: “Hördu Erik, skrev inte du en krönika på skidsport.com för 2 år sedan om hur dåligt det var att inte fler ställer upp på SM 50 km”. Det stämmer bra.

Jobbigt för benen
Men vad ska man göra? Först var jag rejält sjuk och nu när jag sakta börjar träna igång är det jobbigt. Att konstsnön försvann i Borås ca 1 vecka efter Vasaloppet hjälpte inte heller.

Man får en del tid över när man inte träning och tävlar så mycket. I går bakade jag bröd så jag kan bjuda SMS-kungen på något idag. Han kommer på besök i Borås.

Man får en del tid över när man inte tränar och tävlar så mycket. I går bakade jag bröd så jag kan bjuda SMS-kungen på något idag. Han kommer på besök i Borås.

Igår körde jag mitt första pass på över en timme sedan Vasaloppet. Det blev landsvägscykelpremiär 2,2o timmar med Robert Malmgren. Efter en timme var jag riktigt trött, efter 1,5 timme tog jag mig knappt framåt och sista halvtimmen var en ren och skär plåga. Syrachock med typ 120 i puls. Vi snittade 26 km/h på det passet, normalt snittar jag 30 km/h på distanspass och det känns som en promenad i parken.

Börjar på ny kula
Lustigt nog har jag redan haft mitt “efter säsongsuppehåll”, med totalt 2 timmars träning på två veckor. Jag passade på att deka ned mig ordentligt, vilket kanske förklarar den knackiga formen. Nu är jag alltså inne på nästas säsongs barmarksträning. Men den stegras inte på allvar förrän vi kommer till Skåne i mitten av april. Jag tror typ samtliga i Vasaloppets elitled fortfarande kör på för fullt: Birken, 7-mila, cup i Gällivare, SM-femmil, SM-stafett, Norefjellsrennet.

Nu ser jag fram emot alla trevliga barkmarkspass i solsken!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.