Konditionsidrott i notisform

För övrigt…

Pietro Piller Cottrer i Marcialonga. Photo: Magnus Östh

Pietro Piller Cottrer i Marcialonga. Photo: Magnus Östh

…gjorde OS- och VM-guldmedaljören Pietro Piller Cottrer en riktigt otäck vurpa in i ett staket i Marcialonga. Helt solo, han var redan avhängd från tätklungan. Jag vet inte om den syntes på TV, men på Swix Ski Skiclassics hemsida finns ett klipp som jag bäddat in nedan. Varning för känsliga tittare. Mathias Fredriksson och jag hade kommit ca 3 eller 4 mil när vi plötsligt möter italienaren som ser påtagligt groggy ut. ”Var inte det…”, säger jag. ”Jo, Piller”, säger Mathias.

Pappa hade langat dricka till mig ca 500 meter tidigare och berättade efteråt att Piller Cottrer hade gått upp till honom med en skida och frågat om sjukvård. Pappa lånade gentilt ut sin skidjacka och gick dessutom och hämtade den tidigare världsmästarens skida där han hade kraschat, i väntat på att sjukvård skulle komma. Pappa inkasserade på så vis sin största skidmerit, att låna ut en jacka till en OS- och VM-guldmedaljör. Min fru Idas största skidmerit förutom en jäkligt bra tid i TjejVasan är att Anders Södergren och Johan Olsson har hjälpt henne att få upp bilen på vägen en gång när det var isgata på Östersunds skidstadion. Hoppas du kryar på dig Piller Cottrer, även om jag är tämligen säker på att du inte läser det här.

Video streaming by Ustream

Gustav I filmen, skärmdump av trailern.

Gustav I filmen, skärmdump av trailern.

…är Eric Widerdal och Filip Hammarströms skidskola som sänds på nätet väldigt bra. Klicka här för alla delar, samt en trailer till kommande spelfilm. Jag intervjuade och skrev om Eric och Filips filmprojekt i Vasalöparen förra året. De ska göra en spelfilm om Gustav Vasa och Vasaloppet. Killarna är jäkligt roliga och vi har träffats vid några tillfällen. Det bästa med skidskolan är att de är totala nybörjare och ställer därför högst relevanta frågor om alla konstiga ting i vår ädla sport. De är också härligt stockholmska, vilket bland annat gestaltas när de frågar de små skidungdomarna i Bruksvallarna om det bara är cash som gäller som parkeringsavgift vid skidstadion.

Om filmen saxat från deras hemsida: Gustav den första är en långfilm om vänskap, mål och skidor. Den handlar om en oväntad vänskap mellan en norrländsk enstöring och en curlad Stureplans-brat. Lars är en kille som tillsammans med sin låtsaskompis Gustav Vasa tränar för att vinna Vasaloppet, problemet är bara att han aldrig vågar starta. Detta förändras snabbt när han träffar Kevin som blivit tvingad upp till Norrland av sina föräldrar för att få lite större perspektiv på livet.

Ulricehamnslopet/Västgötaloppet förra året. Jag blev 3:a efter Markus Jönsson och Peo Svahn efter att jag stakat 42 km utan fästvalla.

Ulricehamnslopet/Västgötaloppet förra året. Jag blev 3:a efter Markus Jönsson och Peo Svahn efter att jag stakat 42 km utan fästvalla.

…kommer söndagens Ulricehamnslopp att köras på mer än bara elljusspåret. Den nya snön gör att banan kommer att bli ett varvlopp på antingen 8,5 eller 10,5 km. Beslut kommer idag. Det har i alla fall sagt att man inte kommer att använda den brantaste och längsta backen på elljusspåret, vilket gör att det kan vara stakläge. Jag tänkte åka till Ulricehamn i morgon och åka banan och sedan besluta om det blir till att gå med ”blanke ski”.

Bland finåkarna i anmälningslistan finns bland annat Oskar Lund och snygge-Markus. Om Markus Jönsson och Anton Järnberg ställer upp vet jag inte, men jag tror det. Sedan kommer det alltid lite bra folk man inte räknat med. Jag hoppas på pallen, även ifall jag vet att det är en ganska hög målsättning för närvarande.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, Träning och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.