Brinks kollaps 2003 nyhet i andra medier

lmp20130103_DSC5481 Min vän Jochen Gustafsson ringde när jag satt och åt lunch med Marcus Wadell efter ett skidpass i Ulricehamn igår. Jochen var arg:

– Vad fan Erik, du sade ju att du hade världens nyhet på gång om Jörgen Brink, vilket du också hade. Men varför frontade du inte det i artikeln i Vasalöparen, nu blev det ju bara några rader. Idag har Sportbladet gjort världens grej av det. Du kunde blivit berömd för att du var först med den nyheten.

Salig äro den som är på bild på sina stavhållare

Salig äro den som är på bild på sina stavhållare

Vad Jochen syftade på var att jag i den sex sidor långa intervjun med Jörgen Brink för första gången i media avslöjade varför han “gick in i väggen” vid VM-stafetten i Val di Fiemme 2003, då Sveriges solklara guld istället blev ett brons.

Det är faktiskt en ganska stor nyhet, och Jörgen sade det inte förrän efter tre timmar. Så det kändes lite speciellt att få skriva det som (vad jag vet) första journalist. Jag fick ett mejl igår från en norska att Verdens Gang (VG), Norges näst största tidning, hade haft förklaringen till Brinks kollaps som huvudnyhet den dagen. Sedan hänvisade man dit i Sportbladets artikel.

Vill fokusera på annat i en sådan artikel
Förmodligen har VG läst Vasalöparen och själva kontaktat Brink, istället för att referera till Vasalöparen, för att de på så sätt kan säga att de har förstahandsinformationen. Langd.se däremot refererade till där det stod först: Vasalöparen.

Jörgen Brink vill vinna Vasaloppet fem gånger, sen åker han till Rom

Jörgen Brink vill vinna Vasaloppet fem gånger, sen åker han till Rom. Bilderna i detta inlägg är tagna av Luca Mara och togs samma dag som fotningen till Vasalöparen.

Till Jochen svarade jag så här, samtidigt som jag åt såsdränkt fisk och Marcus Wadell åt pannbiff med konstiga pepparkorn:

– Nej Jochen, jag ångrar inte att jag tonade ner det i artikeln. Jag har en jättebra relation med Jörgen Brink och det tänker jag fortsätta att ha. Han hatar att bli påmind om sin livs värsta skiddag, så det var delvis i respekt mot honom att inte fronta det. Dessutom sysslar jag (i alla fall inte än) med varken skjutjärns- eller sensationsjournalistik.

Sedan tog Marcus och jag tillsammans tre koppar kaffe och jag åkte till Team Sportia för att spannmäta och stenslipa skidor.

Och sen var sagan slut.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Brinks kollaps 2003 nyhet i andra medier

 1. jakobhanberger skriver:

  Men Erik, att Brink hade hjärtflimmer är ju varken sensations- eller skjutjärnsjournalistik Det är ju en högst relevant nyhet som förklarar kollapsen! O du skrev ju en hel spalt om stafetten så nog påminde du honom hans livs värsta skiddag… Annars gör du ju ett grymt jobb med Vasalöparen! Lycka till på vasan så ses vi i Mora 🙂

 2. Jens Åström skriver:

  Hej Erik.
  Mycket bra att Brink talar ut om denna staffet kollaps. För honom själv framförallt!. Nu kommer nog fokus vara mera på alla segrar, medaljer denna sympatiska man åstakommit.
  Måste också passa på att tacka för alla artiklar, blogginlägg du gör. Helt klart motivationshöjande för en som bor på en Ö utanför Göteborg med låångt till skidspåren. Imorgon blir det Lassalyckan, där ett långpass väntar med helt fantastiska spår. /Jens

 3. John skriver:

  Erik!
  Din hantering av Brinks “nyhet” i Vasalöparen var perfekt. Nedtonat på helt rätt sätt, men ändå som “the punch line” som avslutade artikeln. Överraskningsmomentet var helt underbart. Hela artikeln var en njutning för den delen. Fortsätt med att följa din magkänsla och att komma med ditt intressanta, mogna och unika perspektiv på livet. Tack Erik.

 4. Erik Wickström skriver:

  Tack på er! Kul att höra! Det var en rolig artikel att skriva.

 5. Mats C skriver:

  Riktigt snyggt, sättet som du lade fram det på. Som sista rad i artikeln var det så behagligt rätt nivå. Förklaring, inte mer, omtänksamt på något vis. 🙂
  Man har anat att en stressfaktor låg bakom men ändå inte riktigt förstått. Återigen, snyggt skrivet och proffsigt gjort. Cred.

 6. Tom skriver:

  Jag tycker du gjorde helt rätt!! De visar vilken stor människa du är! Stort!

 7. Conny skriver:

  Class act! Snälla, sluta aldrig blogga!

Kommentarer är stängda.