Vasaloppet fullt och vad ska de göra?

Som inbiten skidåkare och redaktör för tidningen Vasalöparen får jag ofta frågor som rör anmälningen till Vasaloppet. I år öppnade anmälan två veckor efter loppet och platserna tog slut på 10 min (jag gissade 15 min).

Detta innebär naturligtvis att många är utan plats. Eliten brukar få plats, men hur går de för övriga 99 procent som inte är topp 100? Visst går det att köpa platser veckorna innan loppet (folk blir skadade/långtidssjuka eller inser att vadslagningen på fyllan kanske inte var så bra), men det blir ju en osäkerhet som inte är så trevlig att dras med.

Anders Selling, VD för Vasaloppet. En trevlig och skojfrisk karl.

Anders Selling, VD för Vasaloppet. En trevlig och skojfrisk karl.

Att platserna tog slut så snabbt kan betyda att det blir lättare att bli t ex topp 1000 eller topp 2000, eftersom många nya namn med lite lägre ambitioner hann anmäla sig. Det tror i alla fall min klubbkompis och skidresultat.se-mannen Johan Nyman i det här blogginlägget. An annan viktig fråga är hur det blir med de som gjort Vasaloppet typ 28 gånger i rad. Veteranerna (minst 30 lopp) tror jag har en given plats, men de som åkt många lopp i rad utan att ännu nått 30 st lär inte varit skitglada när de knäppte på datamaskinen upp kl. 08.30 den söndagen och nåddes av meddelandet att loppet var fullt.

Vasaloppet kliar sig också ordentligt i huvudet. När jag satt i möte med bl a VDn Anders Selling för ett par veckor sedan pratade vi en stund om detta. De diskuterar problemet internt, men har ingen självklar lösning. Helt klart verkar det i alla fall inte som om startavgiften kommer att höjas, trots att platserna förmodligen skulle gå åt om det kostade 5000 kr att vara med.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Vasaloppet fullt och vad ska de göra?

 1. Pingback: Johan Palmér söker lapp | Erik Wickström – Konditionskonnässör

 2. Jacob skriver:

  Fast det är väl mest positivt att folk är snabba på att anmäla sig? Det blir bra drag kring arrangemanget och får folk att bli mer motiverade. Nya grupper börjar stå på skidor.
  Vet flera som aldrig skulle funderat på cykelvasan om det inte var en snackis om anmälningstiden. Skulle tro att fler vill åka seedningslopp och att sporthandlare och tränare får mer att göra. Så att anmälningstiden går ut på 10 minuter jämfört med ett halvår som det var för några år sedan är bara bra.

  Personligen tycker jag att ha åkt vasaloppet är något man ska ha gjort, åtminstonde en gång i livet. Att få stå vid starten och vara en av 15000 åkare som börjar skida mot Mora är magiskt. Att stå och staka på myrarna är underbart efter man passerat en kontroll och laddat upp förråden samtidigt som det är ett rent lidande 500 meter innan man når nästa. Att se Kyrktornet i Mora och veta att man bara har någon kilometer kvar är fantastiskt.

  ….sen är det säkert annorlunda för er som inte startar i 10:an och går i mål efter 9 timmar. 😉

 3. Mattias skriver:

  Jag tillsammans med många andra jag känner blev också utan startsplats. Vi får skylla oss själva. 10 minuter är ändå en rimligt lång tid att hinna fundera på om man ska anmäla eller inte.

  Men kommande år lär det gå betydligt fortare innan platserna tar slut och då blir det ett rent lotteri vem som får tag i startplats. Därför tycker jag att något måste göras. Släpp startplatserna i omgångar, så att de som åkt föregående år har förtur. De som vill prova för första gången eller har tagit ett “mellanår” får då tampas om resterande platser eller köpa återbudsplatser.

 4. David skriver:

  Jag tycker man skall vara tvungen att uppge ett resultat från ett skidlopp längre än 40 km vid anmälan, för att få komma med i Vasaloppet, annars tycker jag man borde förpassas mot öppet spår.
  Detta skulle också eliminera de skojare som köper biljetter och säljer dyrt på blocket?

 5. Anders skriver:

  Jag undrar hur det kom sig att det i år var över 1000 pers som inte sålde sin startplats. Jag tycker att Vasaloppet borde administrera en väntelista. Den som inte ska starta meddelar detta via sin inloggning på webben och får tillbaka pengar från Vasaloppet. Problemet med detta är det blir en tröghet i att den som står i tur på väntelistan måste bekräfta genom att betala in pengar. Någon som har en idé på smart system? På lördagen före loppet är det inget problem, då kan man ju betala på plats om man rest till Mora eller Sälen.

 6. Lars skriver:

  Dags att köra en 90 km Tjejvasa på lördagen med både elit och motion och vanliga Vasan på söndagen. Då skulle antalet startande damer öka kraftigt från ca 2500 i år och Eliten göra upp utan manliga hjälpryttare samtidigt som fler får plats på söndagen. Totalt kanske 25 000 startande på vasahelgen! Grymt.

 7. Jonas skriver:

  Att göra som Birkebeinern i Norge kanske kan var en idé? Där släppt startplatserna i omgångar där olika kategorier har biljetter tilldelade sig en vis tid. Veteraner, utländska löpare, olika ålderskategorier, löpare med fler än 5 lopp senaste åren etc.

 8. Erik Wickström skriver:

  Intressant diskussion! Jag har mejlat Tommy Höglund på Vasaloppet med länk till era idérika kommentarer. Tommy är på påsklov, men har vi tur svarar han i nästa vecka.

 9. Pingback: Intressant fråga | Erik Wickström – Konditionskonnässör

 10. Bumbi "skejtarn" skriver:

  Finns en lång tråd på skidforum.se med ideer om hur VL kan göra för att få ordning på detta med. Här är länken: http://www.skidforum.se/viewtopic.php?id=9373
  Ps. Jag tror ändå att det viktigaste är att göra öppet spår mer attraktivt för dom som faktiskt inte vill tävla. Ds.

 11. Andreas skriver:

  Åkare som står i ex Led 5 och framåt borde få förtur på startplatserna.Åkare som står i ex Led 6 och bakåt skulle lika gärna kunna åka Öppet spår,då dom “inte tävlar ändå”.

  • Johan Palmér skriver:

   Härlig kommentar tror personligen inte den fungerar praktiskt i den verkliga världen.

 12. Joakim Gustafsson skriver:

  Helt klart är att det inte blir bra då det troliga är att det blir ett jävla lotteri nästa år då tiden lär vara bra mycket kortare än tio minuter. Visst är det bra att intresset runt konditionsidrott i allmänhet är stort och ja det är bra för oss sporthandlare men det är mindre bra för oss handlare då personer som ej har på de här distanserna att göra överhuvudtaget får platserna och sen går på en smäll och blir totalt knäckta. Vi tjänar pengar på personer som har tillräckligt med förnuft att förstå sig på sina personliga begränsningar och som sakta men säkert stegrar träning och längd på loppen. Det är de personer som år på år kommer tillbaks till våra butiker och sakta men säkert uppgraderar sin utrustning. Såg i tråden att det finns flera bra förslag på hur de skall lösa anmälningsproblemet men hur man skall göra detta rättvist är svårt. -Det var en gång en mamma med tre små barn som hade en träflöjt. Barn nr 1 säger jag skall ha flöjten för det var jag som gjorde den. Barn nr 2 säger jag skall ha flöjten för att jag är den enda som kan spela på den. Barn nr 3 säger jag skall ha flöjten för jag har inga andra leksaker.- Att få det rättvist går ej tyvärr. Hur jävla arg man än är på att själv missat en plats så får man ta det lugnt och hoppas på det bästa. Det finns faktiskt andra lopp som är minst lika bra.

 13. Thomas E skriver:

  Tror att lösningen ligger i att göra vasaloppet till mer av en tävling än ett motionslopp, vilket kräver mer seedning än vad det är idag. Vill man tävla så tävlar man nog inte bara på vasaloppet utan kör ett antal långlopp innan söndagen i mars och därifrån kan man hämta seedingen så man kommer i rätt startled i vasan. Rena motionärer kan köra öppetspår.
  Man skulle också kräva medlemskap/licens från någon skidklubb så bantar man bort många motionärer som vill dricka blåbärssoppa och njuta av stämningen.

Kommentarer är stängda.