Monark 828E invigd

Monark 828E Aktivitus Special

Monark 828E Aktivitus Special. En strippad 828 med anpassad sadel, styre, vevaxlar och pedaler.

DSC_0039Igår kom den. Min nya vän i träningsrummet: Monark 828E Aktivitus Special. Jag fick en mycket tacksam extra inbetalning av en adept som sade “Låt det gå till din idrottssatsning Erik”. Detta var ett tag sedan och för några veckor sedan växte beslutet fram vad jag skulle lägga detta oerhört välkomna bidrag på. Jag blev bland annat inspirerad av bloggkollegan Henrik Öijer och andra elitcyklister.

Det blev alltså en testcykel. Jag är en sifferkille och jag älskar att pressa mig mot klockan, vilket man lätt kan göra på exempelvis en SkiErg och en roddmaskin. Jag tror att en av anledningarna till att jag kan hålla jämna steg med mina konkurrenter som tränar och vilar mycket mer än mig är att jag kör ganska effektiva träningspass.

DSC_0040Drivs av resultat
Alternativen till en Monark är bland annat att träna på en trainer (sätta upp sin vanliga cykel på ett “stativ med motstånd”) eller att gå på spinningpass. Trainer och spinning är jättebra träning, men jag vill ha feedback på hur jag utvecklas under året och direkt feedback hur bra jag kör under träningspasset. Inte bara köra mot puls. Det gör att motivationen ökar på både kort och lång sikt. Jag kan dessutom jämföra mot andra, eftersom det faktiskt står en hel del Monarker i svenska garage och källare (och vardagsrum). Dessutom är ju ställtiden på en stationär cykel hemma minimal, och passar mig bättre än att behöva tvätta, pumpa, och smörja en massa cyklar. Men självklart kommer jag att fortsätta träna ute.

DSC_0041Igår hade jag bara 20 minuter på mig och jag hade ingen aning om vad jag kunde prestera, så det blev lite knasigt pass. Först 5 min på 320 i watt utan uppvärmning, sedan 5 min lugnt, sedan 5 min på 350 watt, sedan 5 min lugnt. Andra halvan av 350 watt var lite svettig (puls 178), så när jag kör mitt första set med 4 min-intervaller kommer jag att sikta på 340 watt.

DSC_0042Jag kommer att sikta på att snitta ett pass i veckan på Monarken, 30-60 min långt, och de blir nog mest dessa:
– 4 * 4 min med 3 min vila (totalt 40 min med uppv och nedvarv)
– 2 * 20 min med 3 min vila (totalt 50 min ned uppv och nedvarv)

Nackdelen med styrstammen till den strippade versionen av Monark 828E är att den skymmer displayen...

Nackdelen med styrstammen till den strippade versionen av Monark 828E är att den skymmer displayen…

...så jag lossade den och lade den i bättre läge

…så jag lossade den och lade den i bättre läge

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Prylar, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Monark 828E invigd

 1. Stefan Määttä skriver:

  Roligt med nya grejer! Ett tips är att lägga lite på att ställa in monarken så att geometrin blir lik din vanliga cykel. Sen för extra bra träning, ändra på q-värdet som på monark original inte är riktigt bra. När klarar du den heliga monark-graalen 4×4 på 400w? 😉

 2. Einar Knudsen skriver:

  Ligger lågt med den typen av presenter till Gumman! Har ju nyss köpt en Bianchi Impulso till henne, på det viset kan jag umgås med henne samtidigt som vi båda tränar! Så mata på du Erik på både Monarker och vad-det-nu-hette-Erg, själv laddar jag med the real-thing och den heter
  THORAX TRAINER som du ju vet:):):)

 3. Q-faktorn (värdet) är bredden mellan pedalerna. Jag har aldrig själv ändrat på detta på mina Monarkcyklar, trots att jag kör 3 andra cyklar för utomhusbruk med smalare mellan pedalerna. Men en del kan ha känsliga knän och måste ha exakt samma på alla cyklar. Det är högst individuellt.

 4. Tyvärr, preracemöte inför Öloppet på Clarion Hotel Post kräver min närvaro.

 5. Pingback: Snittwatt på Monark 828 | Erik Wickström – Konditionskonnässör

 6. Pingback: Erik Wickström kör Monark året om | Aktivitusbloggen

Kommentarer är stängda.