Slagen av Traddar’n

Daniel "Traddar'n" Abrahamsson

Daniel ”Traddar’n” Abrahamsson och jag på Kransmossen. Se vad vältränad Draeredspojken är!

Jag kör sällan distanspass nuförtiden, men när jag väl kör långt försöker jag göra det ordentligt. Antingen halvhårt hela vägen eller hård avslutning eller inslag av intervaller. Normalt sätt brukar mitt distanspass (ca 1-2 dagar i veckan) bli 2-3 timmar långt och utföras som stakning på 4:or. De lugna passen är ofta korta.

Simon Larsson

Simon Larsson hängde med på en lång nedvarvning. Trevligt!

Igår körde jag 5 mil stakning på 4:or på 2:50 h (17.6 km/h i snitt) inklusive 3 st 1 varvsintervaller med 2 min vila på Kransmossens 4.75 km långa rullskidsbana. Med på intervallerna var Daniel ”Traddar’n” Abrahamsson och tandläkarstudenten Simon Larsson (den senare körde dock inte intervallerna).

Fick suga hjul
Senaste åren har jag lyckats övertyga ungefär tio boråsare att börja träna på 4:or och det inneburit stora förbättringar i skidspåret för alla. Bättre sätt att kombinera styrketräning och konditionsträning är svårt att hitta (SkiErg också lite samma grej). Traddarn började åka på 4:or i typ maj och på en av de första turerna körde jag cirklar runt honom i backarna runt Bredared och Sandhult.

Men igår var det andra bullar. Jag trodde jag skulle ställa av honom i första stora backen, men efter första intervallen då vi höll ihop insåg jag att han var aningen starkare än mig. På andra sög jag hjul hela vägen och på tredje drog han typ två tredjedelar. Han var alltså bättre än mig, vilket jag bara tycker är kul! Tiderna på helvarven blev 13.37-13.36-13.43 min, alltså ca 20-21 km/h i snitt. Rullet på hans Swenor-4:or var ganska likt rullet på mina Elpex-4:or.

Traddarn blev 155:a i Vasaloppet 2013, men tog fel skidor (sina icke tävlingsvallade) i årets Vasalopp och blev 684:a i år. Efter det har han varit revanschsugen och tränat flitigt! Kör han som igår blir han grym.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Slagen av Traddar’n

 1. Niklas Solsjö skriver:

  Har Johan hittat nåt trögare än 4or till dig än?😉 Vad tycker du om staven? Skönt att dom lyssnar på dig ang hjulen😉

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, faktiskt 🙂 Han skickade en uppsättning som de plockade bort när de skulle prova ut 4:orna. De är inte som 5:or, men lite trögre än 4:or. Jag åkte dock inte på de under detta träningspass.

 2. Hex Lord Malacrass skriver:

  13:37. Leet!

 3. mickech skriver:

  Kan man gå direkt från 2:or till 4:or eller skall man köra på 3:or ett tag innan?

  • Niklas Solsjö skriver:

   Jag körde ett år på 3or innan 4or och det kändes lagom. Jag tränar mest på 3or fortfarande för jag tycker 4or sliter rätt bra, det går betydligt tyngre! Variation är bra! Man blir rätt seg av 4or så jag tycker om att variera lätt och tungt. Lätt hänt att tekniken brister om man kör tyngre än vad kroppen klarar. Men sen är det väl en fråga om hur duktig man är givetvis.

   • Erik Wickström skriver:

    Bra svar om Niklas. Ska också tillägga att man bör tillhöra de främre leden i Vasaloppet för att att köra MERPARTEN av passen på 4:or (variera ska man alltid göra). Men jag tror de flesta har nytta av att köra vissa pass på 4:or, oavsett nivå.

Kommentarsfältet är stängt.