Stakteknik Ottosson vs Wickström

Markus Ottosson till vänster, jag till höger. Svagt uppför på 2:or, Delsborullen 2014. Från Lars Ljungs filmklipp.

Markus Ottosson till vänster, jag till höger. Svagt uppför på 2:or, Delsborullen 2014. Från Lars Ljungs filmklipp.

Lars Ljung filmade prologen i Delsborullen. Det var en ögonöppnare. Inte att han filmade alltså, han är ju t o m heltidsanställd av SOK där en stor del av hans jobb går ut på att filma våra olympier i olika idrotter. Ögonöppnaren var att jag har mycket att jobba med vad gäller stakteknik.

Jag filmar ofta andra när jag håller i skidskola, träningsläger med mera, men jag blir sällan själv filmad. Min stakteknik har förbättras de senaste åren, det är jag säker på. Jag trodde t o m att den var ganska bra, eftersom jag stakade mig till bra placeringar i många lopp förra året.

Men som jag nämnt tidigare i ett blogginlägg så behöver 1) komma över stavarna bättre och 2) lägga större kraft precis vid isättningen av stavarna. ”1)” syns väldigt tydligt i bilden ovan, Markus Ottosson gör det väldigt mycket bättre än mig. Undrar om Markus farbror Jan stakade så när han vann Vasaloppet 1989, 1991, 1992 och 1994?

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Stakteknik Ottosson vs Wickström

 1. Axel skriver:

  Det är väldigt lätt att bli lite sittande, även i löpning. Jag jobbar just nu med att trycka fram/upp bröstet lite mer och jag tycker faktiskt att det gör skillnad. Känns som att benen får bättre ”rull” och att jag använder kraften mer effektivt. Samtidigt så gäller det ju att inte bli stel i axlarna, men det tycker jag inte jag blir!? Får slipa och testa lite mer.

  Ottosson för fram/upp höften mer än vad du gör på bilden. Din stakning påminner mer om stakning uppför känns det som. Det säger ju sig självt att det bör gå fortare för Ottosson på platten med den tekniken han har. En lite sittande ställning borde slösa en del onödig kraft som går rätt ned i backen, medan Ottosson får bättre sving och skjuts i stakningen.
  Så bör det vara i teorin, kanske inte lika lätt att omsätta i praktiken.

 2. Mikael Ragneheim skriver:

  Behöver öva på exakt samma sak. Men som nybörjare är det lite skrämmande att ”kasta” sig över skidorna. Men skam den som ger sig.

  • Axel skriver:

   Träna mycket balansövningar, stå på ett ben osv. Det är ganska svårt i början, men så småningom lossnar det mer och mer. När du borstar tänderna kan du stå på ett ben och blunda samtidigt t.ex.

   Tänk också på att bakvikt är mycket otäckare och farligare, du har ju stavarna att ta emot med om du skulle falla framåt, och i värsta fall armar och händer.

   • Niklas Solsjö skriver:

    Vilken bra jämförelsebild! Man förstår ju precis hur det ska se ut. Gäller att göra så bara…

 3. endofdayreport skriver:

  Är båda filmerna frysta i exakt samma läge, när ni sätter i stavspetsen u asfalten?

  Vore även intressant att veta bådas stavlängd i förhållande till kroppslängd.

 4. johan skriver:

  Kan man kompensera bristande ork att komma upp på tå med att korta staven lite?

  • Erik Wickström skriver:

   Man ska i alla fall inte ha onödigt långa stavar, vilket inte är ovanligt.

   • pånedåtgående skriver:

    Enligt pythagoras sats så sklijer isättingen i x-led 17cm bara på en cm skillnad i stavlängd om handtagen hålls på samma nivå. Det är mycket det och har stor inverkan på krafternas belastning på armarna hur man postionerar dem. Man kan åka med en stav i vardera hand som skiljer nån cm för att känna på skillnaden. Märks tydligt åt vilket håll man vill ha det. Man kan byta till en spets som bygger på/drar ifrån på ena staven eller pilla i en eller ett par muttrar om man inte har flera par stavar olika längd.

 5. Martin skriver:

  Mycket intressant! En fråga (utan att vara oförskämd): du har ju gått skidgymnasium, lär man sig inte bättre stakteknik då? Eller har tekniken ändrats/förfinats så sedan du lärde dig? Eller är det kanske så att man tappar tekniken över tiden?

  • Erik Wickström skriver:

   Du är inte oförskämd, det är en högst relevant fråga.
   Dels såg staktekniken inte ut så runt millenieskiftet, dels fokuserade lärarna mer på diagonalteknik än stakning.
   Min stakteknik idag är mycket bättre än då, men jag bevisligen mycket att jobba med 🙂

 6. Pingback: Ibland så | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarer är stängda.