24 h inställt pga snöbrist – kör nästa år istället

Teemu Virtanen och jag på Gärdet 11 februari

Teemu Virtanen och jag på Gärdet i Stockholm 11 februari i år. Han i gul ledarväst som nuvarande världsrekordhållare och jag i grön sprintväst.

posterVärldsrekordförsöket i 24 timmars-skidåkning är tyvärr uppskjutit till nästa års Årefjällsloppshelg. De som är anmälda till Årefjällsloppet känner kanske till att snöläget i regionen inte är vad det brukar vara så här års. Originalsträckningen av tävlingen går inte att köra i dagsläget och jag misstänker (men vet ej) att loppet kommer att avgöras på en varvbana i Vålådalen.

Teemu Virtanen och jag skulle ha gjort världsrekordförsöket i 24 timmars-skidåkning på Åresjön på en 1 km lång bana. Men på Åresjön finns bara is och inget snö, och att hitta en flack och lämplig 1 km-bana i Vålådalen som inte interfererar med Årefjällsloppet skulle vara svårt.

Den dämpande Staffanstaven känns given när man åker 24 timmar i ett sträck.

Den dämpande Staffanstaven känns given när man åker 24 timmar i ett sträck.

Det känns såklart tråkigt att det inte blir av i år, men nu kan jag istället förbereda mig bättre till nästa år. Det enda jag gjorde i år som specialträning var att köra två stycken 4 timmarspass i februari, någon jag aldrig gjort tidigare. I tillägg var det en hel del fix rent praktiskt.

11 februari i samband med att vi fotade och spelade in trailer i Stockholm körde vi en liten ”uppvärmning” i form att vi åkte så långt vi kunde på en timme på Gärdets konstsnöspår. Jag stakade 24.00 km på vår hour challenge och låg ca 2 min före Teemu. Det var jag nöjd med. Några plusgrader, konstsnö och små höjdskillnader.

Stort tack alla för stödet inför årets event, vi gör nytt försök nästa år!

IMG_1658

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 24 h inställt pga snöbrist – kör nästa år istället

 1. Jonas skriver:

  Hallå Erik!
  Tack för en väldigt trevlig blogg. Jag läser den dagligen. Dagligen bläddrar jag även i din bok som jag köpt. Bra träningstips. Vad föreslår du att jag ersätter stakmaskinen med? Enhälligt har beslutats här hemma att statskassans utgifter i första hand utgörs av en ny altan. Min sista fråga är; om jag åker rullskidor istället för MTB, kör jag då i samma tid och tempo som du föreslog för MTB-passet?
  Jag tänkte mig att jag ska försöka följa dina träningstips över året. Hitintills så har jag växlat, i ambivalensen, mellan fyrtioelva olika program. //Jonas

  • Erik Wickström skriver:

   Tack för visad uppskattning av bok och blogg! Vad är en altan mot en SkiErg 🙂 Jag tycker det kan vara klokt att köra en del på tröga rullskidor för att baka in styrketräningen i stakningen, vilket man gör på stakmaskinen. På en stakmaskin är det också enkelt att köra väldigt hårt, så kör gärna intervaller på tröghjulen. Då kanske inte kommer att få upp pulsen så bra på de fem första intervallpassen, men det kommer när musklerna anpassat sig. Tålamod! Jag tycker du kan köra samma grej på rullskidor som MTB. Tänk bara på att ta det lugnt med rullskidorna i början efter snösäsongen så kroppen hinner vänja sig vid ny typ av belastning. Lycka till!

Kommentarsfältet är stängt.