Markus Ottosson mot toppen i Ski Classics

Idag har vi kommit till Markus Ottosson i intervjuserien jag gjort med åkarna i långloppslaget Lager 157 SKI TEAM.

Markus Ottosson mot toppen i Ski Classics

Efter en andraplats i Alliansloppet i augusti spåddes Markus Ottosson en lysande långloppssäsong. Men istället för pallplaceringar i Ski Classics blev det häloperation. Nu är han på väg tillbaka.

Markus Ottosson. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Markus Ottosson. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Förra året slog – på sätt och vis – Markus ”Otto” Ottosson igenom som långloppsåkare. Utan att åka en enda tävling på snö. Från Lager 157 SKI TEAMs träningsläger kom flertalet rapporter från den tidigare världscupsprinterns ursinniga staktempo på de hårda passen. Eller som Jörgen Brink skämtsamt sade vid en utvärdering efter ett läger: ”På minussidan lär ’Otto’ nämna den dåliga konkurrensen.”

I augusti när det blev dags för Alliansloppet visade Otto att han kunde leverera även i skarpt läge. Det blev en 2:a-plats för den ödmjuke och blygsamma norrlänningen efter en spurtstrid mot större delen av världseliten i långlopp.

Men redan då var inte allt som det skulle.

– Jag fick ont i hälen 2013. En djup slemsäck bakom hälsenan gjorde ont och var irriterad. Det blev som en kronisk inflammation som inte gick tillbaka. Och kortisonsprutan jag fick hjälpte inte. Kanske jag borde ha lyssnat lite mer på kroppen i första skedet.

Tog bort slemsäcken
Markus Ottosson, som är brorson till den fyrfaldiga Vasaloppssegraren Jan Ottosson, opererades veckan efter Vasaloppet 2014. Man skrapade bort inflammatoriska områden och tog bort slemsäcken, som sedan normalt växer tillbaks ganska snabbt.

– Jag kunde skejta redan efter knappt två månader. Sedan provade jag att successivt öka belastningen, men det började göra ont. Jag gick på kontroller en gång i månaden, men man hittade inga fel och det var även svårt för mig att exakt definiera och lokalisera smärtan. Huvudaktiviteterna under sommaren och hösten var att staka och cykla.

Markus Ottosson efter sin överlägsna seger i Delsborullen 2014. Foto: Erik Wickström.

Markus Ottosson efter sin överlägsna seger i Delsborullen 2014. Foto: Erik Wickström.

Till slut gick det inte längre. Ett tufft Båstadläger med teamet i slutet av oktober gav en bristning i hälsenan och den 2 december gick hälsenan funktionellt av, när Otto klev av cykeln och snubblade.

– Den gick inte av och rullade upp sig på benet, som man hör historier om. Men ett par dagar efteråt kunde man vid ultraljud konstatera att den var helt av.

Sitski och stakmaskin
Operationen en vecka senare gick bra och efter två veckor i gips och sju veckor i belastningsbar ortos var varken den fysiska och mentala formen på topp. Tre veckor med sitski-träning och många stakpass gjorde att Otto hoppades in det sista på att köra någon tävling under vintern, men det gick inte.

– Det dröjde länge efter operation innan jag ens kunde gå, så jag kom på skidor ganska sent. Jag trodde faktiskt rehabilitering skulle gå snabbare. Formen har varit okej, men jag är ännu inte helt tillbaks. Jag saknar de riktigt långa och hårda passen.

Även om Markus satsar på stakning har han så smått börjat jogga och köra rullskidor med frånskjut.

– Jag ska försöka träna allsidigt och inte förivra mig. Jag kommer också hålla igen lite med de allra tuffaste intervallerna. För att hålla uppe motivationen tror jag det kan vara bra att ha ytterligare en mental växel på hösten, som en buffert.

Markus Ottosson

Född: 17 aug 1986, uppvuxen Skellefteå
Bor: Umeå
Yrke: Skidåkare och student
Utbildning: Kandidatexamen i biomedicin. Pluggar heltid mot master fram till sommaren, sedan istället skidor på heltid.
Familj: Flickvän
Team: Lager 157 SKI TEAM
Träningsdos: Ungefär 700 timmar vanligtvis, blev lite mindre förra året på grund av hälskadan.
Maximal syreupptagningsförmåga: Uppåt 80 ml/kg/min som bäst. 76 på stakning.
Meriter: 26:a världscupsprint skejt Düsseldorf 2010. 4:a sprint-SM skejt 2006. 9:a SM 15 km klassiskt 2011. 9:a SM 15 km skejt 2012. 2:a Alliansloppet 2014.
Styrka som skidåkare: Kombination av snabbhet och bra kondition
Svaghet som skidåkare: Uthålligheten
Mål Ski Classics 2015/2016: Vill vara med i toppen och slåss om pallplaceringar. ”På sikt vill jag vinna Vasaloppet, annars hade jag nog inte hållit på med skidåkning längre.”
Drömföre på Vasaloppet: Hårda spår och snabbt före
Det gör jag tio år: Förmodligen inte skidåkare. Ute i yrkeslivet på ett eller annat sätt.
Sociala medier: www.lager157skiteam.com och m_ottosson på Instagram

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Rullskidor, Skidor, Träning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.