Stefan Palm tog steget med 836 timmar

Idag avslutas min intervjuserie med Lager 157 SKI TEAM. Sist ut är min klubbkompis Stefan Palm. 

Stefan Palm tog steget med 836 timmar

När grundaren och ägaren av klädkedjan Lager 157 tyckte att saker och ting rullade på ganska bra bestämde han sig för att lämna VD-posten satsa på längdskidåkning. Med hjälp av 836 träningstimmar stakade sig Stefan Palm in på en imponerande 75:e-plats i årets Vasalopp.

Stefan Palm. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Stefan Palm. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Efter några hårda år på JC i mitten av 90-talet där arbetsdagarna inte sällan kunde vara 18 timmar långa valde Stefan Palm att starta sitt eget klädföretag: Lager 157, på riksväg 157 i Gällstad utanför Ulricehamn.

Företaget växer fortfarande stadigt och de har nu butiker på tjugo orter i landet. Stefan är grundare och ensam ägare. Men sedan förra året är 45-åringen inte längre VD, för att istället satsa på skidåkningen.

– Jag har alltid varit intresserad av idrott och min pappa livnärde sig i många år på att köra motocross. Som ung testade jag också på det, samt bland annat ishockey, cykling, brottning och skidåkning. Jag var ganska bra som hockeyspelare, men inte mer än så.

SM-medalj på cykel
För ungefär tio år sedan gjorde Stefan en ganska seriös satsning på landsvägscykling parallellt med arbetet, och lyckades faktiskt knipa ett SM-silver i den udda grenen stafett tillsammans med Borås CA. Men jobbet tog sedan över igen.

– Träningsmässigt var 2007 och 2008 ren misär. Jag genomförde Järnmannen i Kalmar året efter som motionär, mest för att få en anledning till att lära mig crawla. Jag minns att jag simmade och cyklade helt okej, men maran tog hela fem och en halv timme. Sista 14 km var hemska.

Stefan Palm, här vid Lager 157 SKI TEAMs läger i Båstad förra hösten. Foto: Erik Wickström.

Stefan Palm, här vid Lager 157 SKI TEAMs läger i Båstad förra hösten. Foto: Erik Wickström.

Men det var ändå ett frö till bättre form som såddes. I januari 2010 rotade Stefan fram sin pappas gamla träskidor och plötsligt var han anmäld till Vasaloppet samma år.

– När jag åkte då var det första gången jag stod på ett par skidor på 28 år. Gången innan var på en tävling som 11-åring.

Träningen ger resultat
Sedan dess har Stefan åkt Vasaloppet varje år och det har gått bättre och bättre, i takt med att träningen ökat. 2014 blev han 167:a och bara några månader efter det började den verkliga satsningen, då Lager 157 SKI TEAM bildades med bland andra Daniel Richardsson och Jörgen Brink.

– Jag pratade en del med Anton Järnberg i samband med mina besök på Team Sportia i stan. Han var tidigare verksamhetsansvarig för Helsinge Ski Team och var intresserad av att fortsätta som ledare i ett långloppsteam. Det ena ledde till det andra och jag ser teamet som en långsiktig satsning.

Stefan är inte officiellt en av åkarna i teamet, men han hänger med på lägren och tävlingarna och inspireras av stjärnorna. Han ökade träningsdosen drygt hundra timmar till 836 timmar, vilket är mer än många i landslaget. Det gav resultat. Han blev 75:a i årets Vasaloppet och kan nu utan problem åka med samma rullmotstånd som de andra i laget på distanspassen.

 

Stefan Palm

Född: 20 juli 1970, uppvuxen i Ulricehamn
Bor: Ulricehamn
Yrke: Entreprenör
Familj: Fru och tre barn, 7, 13 och 16 år
Klubb: Ulricehamns IF
Team: Lager 157 SKI TEAM
Träningsdos: 836 timmar förra året, 900+ timmar nästa år
Meriter skidor: 75:a Vasaloppet och 9:a i Orsa Ski Marathon 2015.
Meriter cykel: SM-silver stafett med Borås CA 2004. Topp 20 på ett par elittävlingar.
Styrka som skidåkare: Uthålligheten
Svaghet som skidåkare: För dålig skidåkare
Mål Ski Classics 2015/2016: Toppmål bland de 50 i Vasaloppet. Trygghetsmål topp 75 i Ski Classics-tävlingar.
Drömföre på Vasaloppet: Ju slitigare, desto bättre
Det gör jag tio år: Är med och driver ett av de bästa idrottsteamen i världen, alla kategorier
Sociala medier: www.lager157skiteam.com och masteronefiveseven på Instagram

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, Träning och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.