Dags för AXA – revisited

Adam Steen och jag efter AXA Ski Marathon. Foto: www.adamsteen.se

Adam Steen och jag efter AXA Ski Marathon förra säsongen. Foto: www.adamsteen.se

Jag har blivit tillfrågat att skriva blogginlägg på Bjørn Dählie Ski Challenge hemsida före och efter varje lopp. Efter loppen blir det samma text som mina ”the stories” från den här bloggen. Införinläggen blir ungefär så här:

Jag till höger i en kurva på vägspåret. Henrik Löfås skickade bilden, tack! Jag slog nästan Henrik Löfås 2013 då han väggade på Stockholm Trail, det hade varit en fin skalp.

Jag till höger i en kurva på vägspåret vid AXA Ski Marathon 28 dec 2014. Henrik Löfås skickade bilden, tack! Jag slog nästan Henrik Löfås 2013 då han väggade på Stockholm Trail, det hade varit en fin skalp. Nummer 17 som ligger precis före på bilen är Oskar Svensson, som jag slog i det loppet. Han kör Tour de Ski i år, vilket gör att han inte kan ta revansch.

AXA Ski Marathon i morgon
Äntligen är det dags för årets premiär av Bjørn Dählie Ski Challenge. För mig är det perfekt med en kvalitativ och prestigefylld svensk långloppscup, eftersom jag väljer att inte åka loppen i Visma Ski Classics. Med välorganiserade lopp på rimliga avstånd kan jag minska antalet dagar jag är borta från familjen, så jag känner inte längre samma behov av utlandsloppen.

Förra året hade jag en bra säsong och blev 6:a i Bjørn Dählie Ski Challenge. Kanske hade det blivit lite bättre om jag inte blivit sjuk och missat Wadköpingsloppet, men att hålla sig frisk är också en del av spelet. I år tror jag cupen kommer bli hårdare på elitnivå, så för att bli topp 6 i totalen måste jag nog göra flera riktigt bra lopp. I dagsläget planerar jag att åka 4 av 5 lopp. Istället för Skinnarloppet tänkte jag tävla hemma i Borås den helgen.

Som vanligt när man tävlar i långlopp är den stora behållningen att motionär och elit tävlar tillsammans. För mig är skidtävlingar nästan som en fritidsgård, där jag träffar kompisar, adepter, ”kollegor” etc. Eftersnacket i omklädningsrummet och stämningen kring tävlingarna är en stor anledning till att jag håller på med konditionsidrott.

Jag spurtar. Foto: Lars-Åke Carlzon.

Jag spurtar i AXA förra säsongen. Foto: Lars-Åke Carlzon.

I Falun för första gången
Banan i Falun vid AXA Ski Marathon vet jag inte mycket om, men den lär bli betydligt mer kuperad jämfört med Orsa förra säsongen. Det är första gången tävlingen går på Lugnet och tyvärr räcker inte natursnön för originalbanan, så det blir en varvbana på konstnö. Men jag vet i alla fall att jag kommer att bli trött och jag är säker på att arrangörerna kommer att göra allt för att få till bra förutsättningar för alla.

Förra säsongen gick AXA Ski Marathon i Orsa bra för mig. Då jag blev 17:e man, endast 1.28 min bakom täten efter att ha suttit med i 27 km på den flacka banan.

Jag återkommer med rapport efter tävlingen. Lycka till alla ni som ska åka, ses!

IMG_1195Boråsaren Erik Wickström är officiell Vasaloppscoach och jobbar som instruktör, personlig tränare och föreläsare. Han är även chefredaktör för tidningen Vasalöparen och har skrivit den populära boken Längdskidåkning för dig, som är inne på sin andra upplaga.

Som skidåkare har han som bäst blivit 25:a i Vasaloppet 2014 samt vunnit Engelbrektsloppet samma år. Förra året blev han 6:a totalt i Bjørn Dählie Ski Challenge, med en 3:e-plats i Intersportloppet som bästa enskilda resultat.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.