Mighty Sport och Fitline

Jag får ofta testa prover på sportnutrition, som sportdryck, geler, bars, proteinpulver kostillskott etc. Generellt tycker jag det är svårt. Främst eftersom det skulle krävas en oerhört stor studie med många försökspersoner för att kunna konstatera en signifikant skillnad i prestationsförmåga mellan exempelvis en sportdryck och en annan.

Därför fokuserar jag istället ofta på näringsinnehåll (enligt tillverkaren), smak, konsistens och förpackning. Det märket jag själv använt senaste året och kommer använda framöver är Skip, som kommer från Ulricehamn. I vintras testade jag även Fitline och Mighty Sport och här kommer lite kort om några av intrycken.

Örjan Sandlar, flerfaldig OS-deltagare i skridsko med bl a ett brons. Örjan har även tävlat i bl a triathlon och skidor och tränade typ 800 timmar om året när han var 70 år. Nu vet jag inte exakt. Örjan bor i Östersund och vi har setts många gånger. Trevlig karl! Han säljer Fitline.

Örjan Sandlar, flerfaldig OS-deltagare i skridsko med bl a ett brons. Örjan har även tävlat i bl a triathlon och skidor och tränade typ 800 timmar om året när han var 70 år. Nu vet jag inte exakt. Örjan bor i Östersund och vi har setts många gånger på olika ställen. Trevlig karl! Han säljer Fitline och gav mig några prover. Bilden på honom tog jag i Vålådalen i december-2015.

Fitline…
…är en del av direktförsäljningsföretaget PM-International, med försäljning i 35 länder. Tre av de produkterna som (tror jag) promotas mest i Sverige är ett kit med ActivizeBasics och Restorate. Pulver som späds i vatten och jag tyckte det löste sig bra. Och det smakade helt OK. Activize och Basics tas på morgonen, medan Restorate tas på kvällen.

Mycket kortfattat så är Actize något man kommer igång med, det innehåller bl a niacin, guaranaextrakt, koffein och rödbetspulver. Innehållsförteckningen är inte helt olik typiska PWO:s (pre workouts), som många tar innan träningspass, främst gymfolk. Själv upplevde jag pigghet – och lite krypande känsla på huden i början – när jag tog Actize, en känsla som påminde lite om Skips Träningsaktivator 2.0. Jag tar ofta något uppiggande med koffein innan intervallpass, ibland i form av en extra kopp kaffe, ibland i form av en sportnutritionsprodukt som Activize eller Träningsaktivator. Särskilt de gånger jag kör intervaller innan frukost, tillsammans med en banan eller macka. Att köra intervaller innan frukost är för övrigt något jag tycker funkar utmärkt.

FitLine Optimal Set Familj

Basics innehåller ”…viktiga fibrer och fiberämnen från frukt, grönsaker och sädeslag, sekundära vegetabiliska föreningar och enzymer, värdefulla örtaromer och levande mjölksyrabakterier.” Den är främst till för att boosta immunförsvaret. Restorate innehåller flertalet mineraler, bl a zink och järn.

Om man ska ta kittet med ActivizeBasics och Restorate, som många av försäljarna rekommenderar, kostar det ca 800 kr i månaden. Alltså väldigt mycket pengar. Det är svårt för mig att bedöma prestandan i Fitline, men jag tror ändå de kan vara något på spåren. Och jag har även träffat några elitidrottare på mycket hög nivå som använder Fitline utan att vara officiellt sponsrade.

Mighty Sport sportdryck, barer, geler etc

Mighty Sport sportdryck, barer, geler etc

Might Sport…
…har en stor repertoar av produkter, bland annat gelerbars och sportdrycken Nitro Endure, som jag testade.

Det jag främst gillade med gelerna var att ”flärpen” hade en bra konstruktion som gjorde det lätt att dra av den (alltså öppna gelen). Där tycker jag annars många producenter kan hitta bättre lösningar. Däremot kunde öppningen vara lite större. Jag gillade också deras kaxigt korta innehållsförteckning: Rårissirap, agavenektar, körsbärsjuicekoncentrat (12 %), himalayasalt. Frågan är bara om det kanske kan behövas lite fler salter vid hård ansträngning.

Barerna var nog det jag gillade mest från Might Sport. Jag testade smakerna. ”CHOCO CASHEW” och ”PEANUT POWER” och båda smakade bra. Konsistensen skilde sig mot typiska bars. Mer tuggmotstånd. Kanske inte optimalt i kyla. Även här var jag förtjust i innehållsförteckningen: Dadlar, russin, cashewsmör (10,3 %), mandel, rå kakao (10 %), rårispulver, rårismalt, kakaosmör (4 %), havssalt, grönt te-extrakt. Visserligen ganska mycket socker, men det är sällan man får så naturliga ingredienser i en bar. Jag åt ibland ett par stycken som mellanmål när ingen mat fanns till hands.

Mighty Sports sportdryck Nitro Endure kommer i portionsförpackningar och är lättlöslig i vatten

Mighty Sports sportdryck Nitro Endure kommer i portionsförpackningar och är lättlöslig i vatten

Sportdrycken har en väldigt mycket längre innehållsförteckning, vilket jag tror behövs för att prestera bra vid högintensivt arbete. För övrigt tycker jag aldrig att man ska dricka vatten på tävling, utan sportdryck vid alla stationer. Kroppen behöver inte minst kolhydraterna vid högintensivt arbete. Might Sports sportdryck Nitro Endure innehåller även en mindre mängd protein, vilket är ganska ovanligt bland klassiska sportdrycker. Jag tror inte protein är nödvändigt med en tävlingstid på exempelvis 2 timmar. Däremot lär det behövas i långa loppet. Vid 24-timmars hade jag exempelvis en dos av Skips BCAA (grenade aminosyror) i sportdrycken hela dygnet.

En annan mindre vanlig ingrediens som finns i Nitro Endure är rödbetsjuicepulver. Jag har läst en del vetenskapliga rapporter på både kort- och långsiktiga effekter på rödbetsjuice och dess pulver i samband med konditionsidrott och jag tror att det kanske kan ha viss effekt. Själv använder jag ibland rödbetsjuicepulver timmarna innan tävling, genom att öppna en kapsel av Skips Beetspeed och hälla i sportdrycken. Nitro Endure var dock den Mighty Sport-produkt jag testade minst, helt enkelt pga att jag inte alla gillade smaken. Jag gillar inte lakrits och den innehöll lakritsrot-extrakt, vilket säkert var boven i dramat.

Sammanfattningsvis
Jag anser att det går att bli världsmästare med väldigt många olika märken av sportnutrition, bland annat Skip, Fitline och Mighty Sport . Självklart finns det bra och dåliga tillverkare, men så länge man tar steget till att enbart dricka sportdryck istället för vatten på tävlingar så har man kommit långt. Sedan tycker jag också man ska experimentera lite med så kallade ”pre workouts”, PWO, för att få ut mer av de hårda passen. Eller åtminstone inta koffein, exempelvis genom en extra kopp kaffe. Och pröva gärna rödbetspulver. Ordet experimentera innefattar att du testar produkterna på träning (gärna med hög puls) innan tävling, eftersom magar har ballat ur förr.

Uppdatering: Jag är verkligen inte en person som dricker sportdryck i överflöd eller trycker geler i parti och minut. På ungefär 2-4 pass i månaden använder jag sportdryck, och det är ofta när jag kör långt och hårt. En riktigt hård träningsvecka (sällan nuförtiden) skulle gör jag det oftare. Att ta en en extra kopp kaffe innan ett träningspass gör jag ofta, och ett par gånger i månaden även en pre workout i form av en sportnutritionsprodukt.

Jag använder alltså dessa produkter ytterst lite. Idas goda mat lagade av bra mat är såklart det jag föredrar.

Men det är väldigt stor skillnad på träning och tävling. På tävling är socker, salter, koffein (och möjligtvis även rödbetsjuiceprodukter) guld värt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Prylar, Träning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Mighty Sport och Fitline

 1. Johan skriver:

  Jag tycker det är ett stort ofog med alla dessa produkter. Det är bara skit. Banan och chokladmjölk funkar utmärkt för 99.9% av alla som utövar idrott. Lika mycket påhitt som all ”carbon” i sportutrustning. Jag har tex carbon i mina Salomon rc pjäxor.

 2. Stefan skriver:

  Johan, då antar jag att du inte heller använder flourvallor, vanligt bonnparafin funkar ju för 99,9% av alla som utövar idrott?

  • Erik Wickström skriver:

   Sportdryck mm är som sagt väldigt bra produkter i tävlingssituationer och på viktiga träningspass. Och kolfiberns fördelar i exempelvis stavar och cykelramar känns ganska klara. Däremot hamnar ”carbon” på kanske lite väl många ställen.

  • Johan skriver:

   Flour? Det är 2016 nu och inte 1987.

Kommentarer är stängda.